BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα εγγυημένα δάνεια και τα περί εκπαίδευσης που εξοργίζουν

Χωρίς συνεκτικό κρίκο η μέχρι σήμερα ρητορική του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, στα θέματα του αγροτικού τομέα, επαναφέρουν στο δημόσιο λόγο την αοριστολογία περί «ανάδειξης της αγροτικής πολιτικής σε πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξης της χώρας», λες και όλα άρχισαν χθες.

einstein_22507655

Γιάννης Πανάγος

51
5

Την ίδια ώρα, η νέα πολιτική ηγεσία δεν δείχνει διάθεση να εντοπίσει τις μεγάλες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας, πράγμα που τη δυσκολεύει στη χάραξη ενός ασφαλούς οδικού χάρτη που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τις μεγάλες προκλήσεις της νέας ΚΑΠ παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κατατεθεί η ελληνική θέση αναφορικά με το βαθμό εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων (αποδυνάμωση της ιστορικότητας), υπάρχει προς το παρόν σιγή ιχθύος.

Σκότος επικρατεί μέχρι τώρα και σε ότι αφορά στον τρόπο κατανομής των νέων βοσκοτόπων που με βάση τον κανονισμό OMNIBUS ανέρχονται σε 9,6 εκατ. στρέμματα και τα οποία «στροβιλίζονται» στη χοάνη του πολυδαίδαλου και αδιαφανούς ΟΣΔΕ.

Τέλος μεγάλη δυσπραγία και αναβλητικότητα παρατηρείται στην κατάρτιση κάποιων προγραμμάτων που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική απορρόφηση και διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, με τους ιθύνοντες να αναμασούν νούμερα για ποσά που έχουν προορισμό τον αγροτικό χώρο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εξειδικεύσει αυτά τα κονδύλια και να σχεδιάσει την κατανομή τους. 

Όπως οι σκόρπιες αναφορές σε καινούργια αγροτικά δάνεια ύψους 480 εκατ. ευρώ με την εγγύηση 80% από το Ελληνικό Δημοσίο που έκαναν έναν κύκλο της δημοσιότητας στον αστικό τύπο το περασμένο Σαββατοκύριακο για να στηρίξουν την περιοδεία του πρωθυπουργού και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλία. Είναι γνωστό βέβαια ότι πρόκειται για τα γνωστά χρηματοδοτικά μέσα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, των οποίων η κατανομή στις τράπεζες έχει καθυστερήσει περισσότερο από μια διετία και των οποίων η χορήγηση στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου κινείται με πολύ αργό ρυθμό.

 

Αυτό που εξόργισε τους αγρότες

Μέσα σ’ όλα αυτά μια αναφορά του κ. Λιβανού στην έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών, φαίνεται να δημιουργεί σοβαρές αντιδράσεις στις τάξεις του αγροτικού κόσμου που περιμένει από τον νέο υπουργό περισσότερη αυτοκριτική για τις ευθύνες της επίσημης Πολιτείας στη χάραξη μιας ουσιώδους αγροτικής πολιτικής και περισσότερη ευγένεια έναντι των ανθρώπων που υπό δύσκολες συνθήκες εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την στήριξη της εθνικής οικονομίας. 

Αφορμή για τα παραπάνω έδωσε μια συνέντευξη του υπουργού στο ΣΚΑΙ στη όποία έκρινε σκόπιμο να παρουσιάσει στοιχεία με βάση τα οποία το 97% των αγροτών μας δεν έχει λάβει καμία κατάρτιση. Αντίθετα,  στην Ολλανδία, τόνισε,  όσοι έχουν αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι 71%. Σε ανακοίνωση μάλιστα του υπουργείου η οποία εκδόθηκε στη συνέχεια προβάλλεται η εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να ξανασχεδιάσει το ζήτημα της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Οι παραπάνω δηλώσεις ήρθαν σε συνέχεια μιας δημοσίευσης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου ο κ. Λιβανός, κάνοντας λόγο σε τέσσερις άξονες που θα στηρίξουν τον στρατηγικό του σχεδιασμό του υπουργείου, καθιστούσε πρώτο άξονα την ενίσχυση της κατάρτισης των κατάρτισης των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ενώ ο δεύτερος, ήταν να γίνει παγκοσμίως γνωστή η «ελληνική διατροφή». Η δυνατότητα παροχής δανεισμού σε όσους αγρότες θέλουν να μετεξελιχθούν από εργάτες γης σε αγρότες επιχειρηματίες ορίζεται ως ο τρίτος άξονας του στρατηγικού σχεδιασμού από τον κ. Λιβανό ενώ ο τέταρτος και από τους πιο σημαντικούς, όπως τόνιζε, είναι η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής μέσα από τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

05-02-2021 18:14Λια

Ποια εγγυημένα δάνεια;;;;;;; Στους αγρότες με 20% ιδία συμμετοχή;;;;;; Από την τράπεζα Πειραιώς αυτά τα δάνεια θεωρούνται επενδυτικά!!!!! Ντροπή τους......

Απάντηση

04-02-2021 07:44Γιάννης

Δεν έχουμε κατάρτιση...ακόμα περιμένουμε το πρόγραμμα κατάρτισης των νέων αγροτών του 2017. Τελική πληρωμή του προγράμματος δεν έγινε ακόμα όπως δεν έγινε ποτέ τελική πληρωμή ούτε για το προηγούμενο πρόγραμμα νέων αγροτών.Και ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα...

Απάντηση

03-02-2021 21:15κωστας

είναι ο κ. Λιβανος ΠΟΥ λιβάνιζες ΠΑΝΑΓΟ πριν από 'κανα δυο βδομάδες

Απάντηση

03-02-2021 16:04K@

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ (ΠΑΝΑΓΟΣ) .ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ .ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΦΥΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ Η ΠΙΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΖΗΤΑΝΕ. ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΔΙΚΑΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ.

Απάντηση

03-02-2021 13:09patsioyras athanasios

αυτος ο λιβανος ειναι μεγαλος αχλαδας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές