BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εξάμηνη παράταση αντιρρήσεων δασικών και 50% μείωση τέλους

Νομοθετική ρύθμιση για οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους αγρότες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις προσεχείς ημέρες.

8-9_17

Μαρία Γιουρουκέλη

188
2

Η παρέμβαση αυτή ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Οριζόντιες εσωτερικές διεργασίες
Οι διορθώσεις των αστοχιών θα γίνουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, δίχως να χρειάζεται να προηγηθεί υποβολή αντίρρησης και χωρίς κόστος για τους πολίτες υποστήριξε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ωστόσο διατηρείται το τέλος για την υποβολή αντιρρήσεων, αν και μειωμένο κατά 50%. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει: 

Κώστας Σκρέκας: Αναμόρφωση του περιεχομένου των δασικών χαρτών και διόρθωση των σφαλμάτων από τις υπηρεσίες

 Σε διορθώσεις στα σφάλματα που έχουν γίνει στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

 Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι διορθώσεις των αστοχιών θα γίνουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, δίχως να χρειάζεται να προηγηθεί υποβολή αντίρρησης και χωρίς κόστος για τους πολίτες.

 «Θα διορθώσουμε τα σφάλματα χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς κόστος με εσωτερική διαδικασία για αυτό εξετάζουμε ξανά τους χάρτες και βλέπουμε που υπάρχουν αυτά τα σφάλματα. Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες οι αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί και να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επίσης μειώσαμε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί έργο εθνικής σημασίας το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Συνολική αντιμετώπιση στο φλέγον ζήτημα που έχει ανακύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών με αποτέλεσμα κάποιες αγροτικές ιδιοκτησίες και οικιστικά ακίνητα να κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου ή να χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες θα επιχειρηθεί στην σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου.

Στη σύσκεψη (18:30), απότοκο των διαμαρτυριών ανά την Ελλάδα, για τους δασικούς χάρτες, µε επίκεντρο την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Αττική, θα επενεξεταστούν ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, για το συγκεκριμένο θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Νέα αναταραχή με τους δασικούς, επείγει η επίλυση αμφισβητήσεων

Με νοµοθετική παρέµβαση, µε ορίζοντα έως το καλοκαίρι, θα επιχειρηθεί να αντιµετωπιστεί το φλέγον ζήτηµα των αντιρρήσεων ιδιοκτητών αγροτικών και οικιστικών ακινήτων που οι περιουσίες τους αντιµετωπίζονται ως δασικές εκτάσεις λόγω της ανάρτησης των αναθεωρηµένων δασικών χαρτών και πρόδηλων λαθών που εµπεριέχουν, µε αποτέλεσµα κάποιες εξ αυτών κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου ή να χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες.

Εξάλλου, οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αµφισβήτηση θα πρέπει να επιλυθεί προτού περάσουν οι δασικοί χάρτες την πόρτα του Εθνικού Κτηµατολογίου. Αν µη τι άλλο, οι µέχρι σήµερα εµβολωµατικές λύσεις, η έλλειψη Κτηµατολογίου, και οι παντός τύπου µικροκοµµατικές εξυπηρετήσεις που επι της ουσίας «τακτοποιούν» προσωρινά ιδιοκτησιακά ζητήµατα κρατούν σε µία κατάσταση οµηρίας χιλιάδες πολίτες.

Αποκορύφωµα αυτή τη φορά, οι έντονες διαµαρτυρίες για τους δασικούς χάρτες, µε επίκεντρο την Κρήτη, τα ∆ωδεκάννησα, τις Κυκλάδες και την Αττική, δείχνει να κατευθύνει και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του ζητήµατος µε εξαγγελίες αρµοδίων περί διορθώσεων.

Ενδεικτική η στάση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις αρχές της εβδοµάδας µε τη συµµετοχή εµπλεκόµενων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, ο οποίος εµφανίστηκε θετικός σε διορθώσεις δασικών χαρτών. Επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν τα προβλήµατα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, σε δελτίου τύπου που εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέρεται πως «το ιδιοκτησιακό, η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και οι επιδοτήσεις θα διασφαλιστούν µε νοµοθετικές παρεµβάσεις όπως εξήγησε ο υπουργός, αναφερόµενος στα θέµατα που κατέγραψε µε την απόφασή του το Περιφερειακό Συµβούλιο Κρήτης και συζητήθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Σκρέκας επεσήµανε πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν λύσεις στα ζητήµατα που έχουν ανακύψει […].Ενδεικτικό στοιχείο της θετικής ανταπόκρισης του υπουργείου είναι το γεγονός πως στο Τεχνικό Συµβούλιο ∆ασών που θα πραγµατοποιηθεί την Τετάρτη και θα περιλαµβάνει την εξέταση των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δάση, θα υπάρχει θετική εισήγηση οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο (Calicotome villosa L.). να µην χαρακτηριστούν δασικές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη δηµιουργηθεί νοµοπαρασκευαστική Επιτροπή (µε νοµικούς και δασικούς υπαλλήλους), προκειµένου να προωθηθούν νοµοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση τριών κρίσιµων θεµάτων που αφορούν τους δασωµένους αγρούς, τις εκχερσωµένες δασικές εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, µελετώντας και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

 

Γενικός ξεσηκωµός στην Κρήτη

Στην Κρήτη επικρατεί για το θέµα γενικός ξεσηκωµός και οργανώνονται συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας τη ∆ευτέρα 5 Απριλίου (12:00) και στους τέσσερις νοµούς, ενώ θα ακολουθήσουν συµβολικές καταλήψεις σε όλα τα ∆ασαρχεία του νησιού. Μάλιστα, µε τον πρόεδρο του Συντονιστικού Κρήτης για τους ∆ασικούς Χάρτες, Πρίαµο Ιερωνυµάκη «µετά από πολυήµερες προσπάθειες και πάρα πολλές συζητήσεις µε διάφορους «αρµόδιους» καταλήγουµε στο συµπέρασµα ότι όλοι αυτοί οι αρµόδιοι µαζί και ενορχηστρωµένα αρνούνται να δώσουν απάντηση στο πολύ µεγάλο πρόβληµα όλων των Κρητικών που δηµιούργησε και ανάδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τα ∆ασαρχεία όλων των Νοµών της Κρήτης». Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραµµατιστεί:

  Στο Ηράκλειο, προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο.

  Στα Χανιά, προσυγκέντρωση στον Κόµβο Μουρνιών.

  Στο Ρέθυµνο προσυγκέντρωση στον Κόµβο Πανόρµου (10:30) µε κατεύθυνση το ∆ασαρχείο που τελεί ήδη υπό κατάληψη από τις 30 Μαρτίου.

  Στο Λασίθι θα γίνει ανάλογη διαµαρτυρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί φορείς του νομού Λασιθίου αναφέρεται:  

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε ολόκληρη την Κρήτη προκάλεσε τεράστιες αναταραχές κυρίως με την έως τώρα άρνηση της κυβέρνησης να διαχειριστεί ορθολογικά το θέμα.

Φορείς του Λασιθίου εναντιώνεται για άλλη μια φορά σε αυτή την πρακτική και επαναφέρουν το πάγιο αίτημα της κοινωνίας για άμεση απόσυρση και τροποποίηση των Δασικών Χαρτών.

Για το λόγο αυτό , οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 04/04/2021 και ώρα 10:00 π.μ στον χώρο επιβίβασης ημερο-πλοίων στην Ιεράπετρα (Καραβάκια Χρυσής).

Η διαμαρτυρία έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα δίπλα στη θάλασσα , στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι με αυτούς τους Δασικούς Χάρτες, απομείνει μόνο η θάλασσα «ελεύθερη» για να καλλιεργήσουμε αγροτό /κτηνοτροφικά προϊόντα.

Διοργάνωση:
Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας , Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης
Αγροτικός Σύλλογος Σητείας. Πρ. Τριφετάκης Γιώργος
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λασιθίου. Πρ. Μπρόκος Ιωάννης

Θα παραστούν επίσης για συμπαράσταση του αγώνα οι πρόεδροι των υπολοίπων
Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης,
Α.Σ. Τυμπακίου Ορφανουδάκης Μανώλης
Α.Σ. Σελίνου Χανίων Χαλκιάς Γιώργος.

Υποστηρικτής: Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

02-04-2021 19:50ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ότι από το 2017 με την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλην την ηπειρωτική Ελλάδα, έχουμε ξοδέψει τεράστια ποσά σε δικαστήρια προσκομίζοντας συμβόλαια προ του ..... 1885 (!!!) με το δημόσιο να απαντά ότι δεν του αρκούν αυτά, αλλά θέλει και τους οθωμανικούς τίτλους με ΓΝΗΣΙΑ υπογραφή του σουλτάνου, δεν συγκίνησε κανέναν. Το ότι ήδη από τότε χάθηκαν επιδοτήσεις, φαίνεται να το ξεχνούν οι πάντες. Και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα με το ΠΔ 32/2016 που χαρακτήρισε χορτολιβαδική τη μισή Ελλάδα. Προφανώς όμως μόνον η Κρήτη είναι σημαντική και τώρα αρχίσατε να ασχολείστε όλοι!

Απάντηση

02-04-2021 15:18Γιωργος

Η απόλυτη παράνοια, ξεφτίλες, μας δουλεύουν κανονικά... Κ μας λένε κάντε ενστάσεις κ θα το διορθώσουν, οι περισσότεροι δεν έχουμε τα παράλογα χρήματα που χρειάζονται για τις ενστάσεις... Δηλαδή οποίος δεν έχει χάνει την περιουσία του;; πρέπει να πέσει πολύ μαγκούρα....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές