BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το κουρασμένο πόρισμα ΕΛΓΟ και το βιομηχανικό λάθος που έδειχνε Φέτα

Ο ισχυρισμός της επίμαχης γαλακτοβιομηχανίας περί «βιομηχανικού σφάλματος» για την υπόθεση λευκού τυριού ως Φέτα στη Γερμανία, φαίνεται να καταρρίπτεται στο πόρισμα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

11s15kats-thumb-large

Λεωνίδας Λιάμης

26
0

Σε ευρήματα που επισύρουν επιβολή κυρώσεων φημολογείται πως έχει καταλήξει η έρευνα των αρμόδιων Αρχών στη γαλακτοβιομηχανία από τη Θεσσαλία, που φέρεται εμπλεκόμενη στην υπόθεση με τη διάθεση μεγάλης παρτίδας λευκού τυριού ως φέτα, στην αγορά της Γερμανίας.

Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Agronews και της Agrenda, αναφέρουν πως το επίμαχο πόρισμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που έχει αναλάβει το σχετικό έργο και ότι απομένει ένα τελευταίο νομικό «χτένισμα» πριν διαβιβαστεί, εκτός απροόπτου έως τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης.

Πηγές με γνώση λεπτομερειών των χειρισμών που έχουν γίνει, τονίζουν ότι στο πόρισμα περιγράφονται διάφορα ευρήματα, τα οποία αφορούν στο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2020 κι έχουν κριθεί σημαντικά για τη σύνταξη επιβαρυντικού περιεχομένου.

Στους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί εκτός από στελέχη του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, έχουν λάβει μέρος και ελεγκτές από τον ΕΦΕΤ, όπως επίσης και προσωπικό της οικονομικής αστυνομίας. Ο πιο πρόσφατος έλεγχος μάλιστα διενεργήθηκε την περασμένη Παρασκευή, από στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τα οποία μετέβησαν επιτόπου στην έδρα της γαλακτοβιομηχανίας. Εκεί, κατά τις ίδιες πηγές, τους παρουσιάστηκαν ποσότητες τυριού που ανακλήθηκαν από τη Γερμανία, οι οποίες όμως λέγεται πως ήταν λιγότερες από εκείνες που έχουν δηλωθεί και μένει να φανεί αν υπάρξει και νέα πρόσκληση για έλεγχο στις υπόλοιπες.

Ο ισχυρισμός της γαλακτοβιομηχανίας περί «βιομηχανικού σφάλματος» στην υπερασπιστική της γραμμή, αν και έχει καταγραφεί, φημολογείται ότι στη σύνταξη του πορίσματος δεν είχε μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου πως η διάρκεια των 4 μηνών, κατά την οποία φέρεται να εκτείνεται η «επιλήψιμη» περίοδος, είναι αρκετά μεγάλη και όχι μόνο αδυνατίζει το επιχείρημα, όπως επισημαίνεται, αλλά καταδεικνύει πως υπάρχουν και τρύπες στις δικλείδες ασφαλείας του συστήματος ποιοτικού ελέγχου.

Η διαδικασία, πάντως, παραμένει δυναμική και ως προς τους ελέγχους και ως προς τις ενέργειες της γαλακτοβιομηχανίας και υπό την έννοια αυτή, είναι παρακινδυνευμένο να προεξοφληθεί το ύψος και το εύρος εμβέλειας των κυρώσεων που θα επιβληθούν, καθώς συν τοις άλλοις το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα θα ληφθεί υπόψη από το υπουργείο, όσο και από τον ΕΦΕΤ, που έχουν τη νομική ευχέρεια να επιβάλλουν κυρώσεις και μένει να φανεί αν αυτό θα το κάνουν απευθείας ή θα παραπέμψουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

 

Στα δικαστήρια με ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει ανοικτό μέτωπο στη Δικαιοσύνη μεταξύ της γαλακτοβιομηχανίας και του ελεγκτικού φορέα, που εν προκειμένω είναι ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα. Συγκεκριμένα, μετά την προσωρινή ανάκληση του πιστοποιητικού παραγωγής τυριού Φέτα ΠΟΠ, που ζητήθηκε από τη γαλακτοβιομηχανία, η τελευταία έκανε προσφυγή στα δικαστήρια με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της ελεγκτικής Αρχής τα οποία αρχικά δεν έγιναν δεκτά. Επανήλθε όμως στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και εκεί κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ ορίστηκε και τακτική δικάσιμος, η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα 19 Απριλίου και πλέον αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

 

Ανάκληση άδειας της Φέτας ΠΟΠ

Μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση ο ΕΛΓΟ, από τις 24 Μαρτίου έχει προχωρήσει σε προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» στην εταιρεία παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων, η οποία παρήγαγε και διακίνησε το προϊόν στο εξωτερικό χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής του, όπως αυτές αναφέρονται στην υπ’ αριθµ. 313025/ΦΕΚ Β 8/11.02.94 Υπουργική Απόφαση της αναγνώρισης του, παραβαίνοντας την εθνική και κοινοτική νοµοθεσία.

Όπως αναφέρει ο ΕΛΓΟ -∆ΗΜΗΤΡΑ, η προσωρινή ανάκληση της Πιστοποίησης ισχύει έως την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρµογή των κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ µέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκµηρίωσης, από την οποία να προκύπτει η λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήµατος παραγωγής του προϊόντος τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ».

Ο Οργανισµός υπογραµµίζει τη σταθερή προσήλωσή του στην διασφάλιση των κορυφαίων προϊόντων της χώρας που έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας και την προστασία του εµβληµατικού εθνικού προϊόντος τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» από τη δηµιουργία συνθηκών αθέµιτου ανταγωνισµού και παραπλάνησης της αγοράς και των καταναλωτών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές