BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ασφαλείς αγοραπωλησίες ακινήτων από τη βάση e-Μetavivasi

Ένα ακόµη σηµαντικό βήµα στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους γίνεται µε την πλατφόρµα e-Metavivasi πoυ αναµένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία στις αρχές Ιουνίου και φιλοδοξεί να διευκολύνει τις αγοραπωλησίες και µεταβιβάσεις ακινήτων, χωρίς την ταλαιπωρία επισκέψεων σε δηµόσιες υπηρεσίες.

12-13_15

Μαρία Γιουρουκέλη

31
0

Μάλιστα, η εν λόγω πλατφόρµα θα έχει διασύνδεση µε τη MyProperty της ΑΑ∆Ε, η οποία λειτουργεί από τις αρχές Μαρτίου κι έχει ήδη υποδεχθεί περί τις 1.000 δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου.

Στην πλατφόρµα e-Metavivasi θα αποκτήσουν πρόσβαση οι συµβολαιογράφοι. Οι αγοραστές και πωλητές ακινήτων θα τους εξουσιοδοτούν για να αντλούν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά των αγοραπωλησιών ακινήτων µε αυταπόδεικτο όφελος σε χρόνο και κόστος για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες.

Τα πλεονεκτήµατα που δηµιουργεί η νέα πλατφόρµα, η οποία µε βάση τον σχεδιασµό θα επεκταθεί σε άλλα δικαιολογητικά και συµβολαιογραφικές πράξεις, που είτε θα ψηφιοποιηθούν είτε θα απλουστευτούν, µεταξύ άλλων είναι:

   Επιτάχυνση της διαδικασίας συλλογής των δικαιολογητικών.

   Αυτοµατοποίηση της συλλογής δικαιολογητικών που δύναται να εκδοθούν σε ηλεκτρονική µορφή.

   Συλλογή δικαιολογητικών σε ένα σηµείο, ώστε ο συµβολαιογράφος να µπορεί να τα χρησιµοποιεί κατ’ επανάληψη χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

   Αυτόµατη σύνδεση µε το MyProperty για να υποβληθεί ο φόρος.

Βάσει της διαδικασίας συµπλήρωσης ηλεκτρονικού φακέλου µεταβίβασης ακινήτου, αυτή γίνεται µε δέκα κινήσεις:

1ο βήµα Ο συµβολαιογράφος συνδέεται στο e-Metavivasi και προσκαλεί τον αγοραστή και τον πωλητή της πράξης.

2ο βήµα Ο πωλητής εισέρχεται στην πλατφόρµα, παρέχει εξουσιοδότηση στον συµβολαιογράφο και επιλέγει το ακίνητο προς µεταβίβαση

3ο βήµα Ο αγοραστής εισέρχεται στην πλατφόρµα και παρέχει εξουσιοδότηση στον συµβολαιογράφο. Ο φάκελος ενεργοποιείται.

4ο βήµα Η πλατφόρµα συλλέγει αυτόµατα πιστοποιητικά µέσω διαλειτουργικότητας.

5ο βήµα Ο συµβολαιογράφος ελέγχει την εγκυρότητα των εγγράφων και προχωρά στη ∆ήλωση Φόρου Μεταβίβασης µέσω ΑΑ∆Ε. Η πλατφόρµα µεταβίβασης ενηµερώνεται αυτόµατα.

6ο βήµα Ο πωλητής αποκτά το Απόσπασµα Κτηµατολογικού ∆ιαγράµµατος και το µεταφορτώνει στην πλατφόρµα.

7ο βήµα Ο συµβολαιογράφος µεταφορτώνει στην πλατφόρµα χειροκίνητα πιστοποιητικά, τα οποία δεν µπορούν να συλλεχθούν αυτόµατα.

8ο βήµα Ο συµβολαιογράφος συντάσσει τη συµβολαιογραφική πράξη και τα συµβαλλόµενα µέρη την υπογράφουν.

9ο βήµα Ο συµβολαιογράφος εκκινεί τη διαδικασία της τελικής µεταγραφής του ακινήτου µέσω του Κτηµατολογίου

10ο βήµα Ο συµβολαιογράφος εισάγει τον κωδικό πρωτοκόλλου στην πλατφόρµα µεταβίβασης.

 

Mεταρρυθµίσεις για κινητοποίηση έργων 100 δις

Το e-Metavivasi εντάσσεται στον σχεδιασµό και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνος της Γενικής Γραµµατείας Συντονισµού Ακης Σκέρτσος, στο πλαίσιο των δράσεων του Doing Business. Κεντρικός στόχος η µείωση της γραφειοκρατίας και η, εξ αυτού του λόγου, απελευθέρωση 270 εκατ. εργατοωρών µπορεί να επιφέρει, σε διάστηµα ενός έτους, αύξηση 0,6% στην απασχόληση, 8% στις επενδύσεις και 2% στο ΑΕΠ. Όπως εκτιµά το κ. Σκέρτσος αυτό καθιστά «εφικτό» τον στόχο της κινητοποίησης 100 δισ. δηµόσιων, ιδιωτικών και ευρωπαϊκών πόρων την επόµενη 7ετία προκειµένου η χώρα να καλύψει το µεγάλο κενό επενδύσεων που προέκυψε µέσα από τη δεκαετή κρίση. Αναβάθµιση του «One stop shop» για επιχειρήσεις. Μέχρι το α’ τρίµηνο του 2022 δροµολογούνται και 16 αλλαγές ώστε να απλοποιηθούν κι άλλο οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων. 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές