Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα τέσσερα παραγωγικά στοιχήματα Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα

Mέγεθος, οικονομίες κλίμακος, ποιότητα και καθετοποιημένη διαχείριση από τη φάρμα μέχρι τα απόβλητα, συνθέτουν τα παραγωγικά στοιχήματα της επόμενης μέρας για τον πρωτογενή και «αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες της ΚΑΠ», με βάσει τα όσα είπε κατά την περιοδεία του στην Μεσσηνία την Δευτέρα 19 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Screenshot_2021-07-19_at_12_32_31_PM

Γιάννης Πανάγος

1875
0

«Αυτό το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε μία πολιτική η οποία στηρίζεται πρώτον στην ανάγκη να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών. Γιατί; Γιατί χρειαζόμαστε μέγεθος, οικονομίες κλίμακος για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγαλύτερους «παίκτες» από το εξωτερικό. Δεύτερον, αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί ποτέ παράγοντας το φθηνότερο προϊόν, αλλά θα είμαστε ανταγωνιστικοί παράγοντας το καλύτερο προϊόν. Τρίτη προτεραιότητα: η καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά με τρόπο ο οποίος θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον.», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους, η νέα κτιριακή δομή του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης.

«Πρώτη φορά εν ενεργεία Πρωθυπουργός στους Γαργαλιάνους», ανέφερε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νικος Αθανασόπουλος, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό. Ο συνεταιρισμός εξάγει, μεταξύ άλλων, τυποποιημένο σε Αυστρία και Γερμανία. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει στη Μεσσηνία, η υψηλή ποιότητα του λαδιού που παράγει, η διαχείριση του νερού καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές διαστάσεις της νέας ΚΑΠ: «Αυτή είναι μία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και της νέας ΚΑΠ. Αντιλαμβανόμαστε πια ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς καμία επιστροφή. Και, βέβαια, η δυνατότητα να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη. ‘Οπως καλή ώρα το κάνουμε με τα οινοποιεία μας, αύριο θα το κάνουμε και με το λάδι έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε και υπηρεσίες στον πρωτογενή μας τομέα που θα στηρίζονται και θα πρέπει να στηρίζονται -γιατί όχι αποκλειστικά- σε παραγωγή του πρωτογενούς τομέα έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες μας γυρίσουν στις χώρες τους να αναζητούν τα προϊόντα μας και όταν δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Και, βέβαια, νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να στηρίξουμε τα συνεργατικά σχήματα και η επίσκεψή μου εδώ ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα έχει, να είναι το δικό σας παράδειγμα έτσι ένα μοντέλο και για άλλες περιοχές. Και πρέπει να πω ότι και στο δικό μου τον τόπο, στην Κρήτη, που κι αυτή έχει πολύ πλούσιο δυναμικό ως προς την παραγωγή λαδιού, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη έμφαση, βέβαια, στην τυποποίηση, στο marketing, στο branding.

Μια προσπάθεια η οποία νομίζω ότι γίνεται πιο εύκολη όσο βελτιώνεται και η διεθνής εικόνα της χώρας τόσο θα βελτιώνεται και η εικόνα των προϊόντων μας. Για τα διαδικαστικά ζητήματα ήμουν ενήμερος, η κατεύθυνση την οποία έχω δώσει στον Υπουργό και στη διαχειριστική είναι στα πλαίσια των κανόνων -οι οποίοι δεν αλλάζουν- , να έχουμε νομίζω τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να μπορέσουμε να μην έχουμε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, συζήτησε με τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού Νίκο Αθανασόπουλο και τα μέλη του για την πορεία των έργων και τον σχεδιασμό για τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία και ακολούθως επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου ενώ συνομίλησε με την ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για έργο 5.5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες του χρόνου την άνοιξη ενώ η αποκατάστασή του θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Επόμενος σταθμός ήταν τα θερμοκήπια που βρίσκονται στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, όπου -όπως και στους Γαργαλιάνους- είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πολλά θέματα με τους αγρότες της περιοχής, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τους ενημερώσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες του θερμοκηπίου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Με αφορμή συνομιλία που είχε με την κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών, η οποία σπουδάζει γεωπόνος, ο Πρωθυπουργός διηγήθηκε μια ιστορία με τον πατέρα του και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Όταν ο πατέρας μου ήταν 16 χρονών ρώτησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο τί έπρεπε να σπουδάσει. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος του είπε χωρίς να το σκεφτεί: γεωπόνος. Θεωρούσε απαραίτητο να υπάρχει η σωστή τεχνογνωσία για να μπορέσει να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Ακολούθησε άλλη διαδρομή βέβαια στη συνέχεια…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, ίδιους πόρους με την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, παρότι συνολικά σε επίπεδο ΕΕ μειώθηκαν κατά 10%.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο πρώτο σκέλος της περιοδείας του στη Μεσσηνία σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός, Αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Επίσης,  οι βουλευτές της ΝΔ, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στην Τρίπολη ο Μητσοτάκης, αγωνιά ο Λιβανός για το προφίλ του  

Όποιο κι αν είναι το σκεπτικό πίσω από την προγραµµατισµένη για την ∆ευτέρα 19 Ιουλίου επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο, όπως κάθε εξόρµηση του πρωθυπουργού στην περιφέρεια δεν µπορεί  παρά να έχει ενδιαφέρον.

Αρκεί να µην εξαντλείται σε φωτογραφήσεις, δίπλα σε ανθρώπους της παραγωγής και σε γενικότητες του τύπου… ο αγροτικός τοµέας είναι ο πυλώνας για το νέο παραγωγικό µοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.

Στις προηγµένες, έστω και επικοινωνιακά χώρες, κάθε τέτοια εκστρατεία του πρωθυπουργού, συνοδεύεται από µια ειδικότερη θεµατική τοποθέτηση - εξαγγελία, µέσω της οποίας δίνεται το στίγµα ενός ειδικότερου σχεδιασµού, κάποιων προτεραιοτήτων, το πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει τα πράγµατα. Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίες, κάπως αιφνιδιαστικές, επισκέψεις του πρωθυπουργού στην επαρχία δεν έδωσαν κάποιο ιδιαίτερο στίγµα πολιτικής.  Η µόνη που συνοδεύτηκε από κάποια σηµειολογία, ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νεµέα, τον περασµένο Απρίλιο, λίγα 24ωρα µετά τον µεγάλο παγετό και ήθελε να πει ότι οι αγρότες που υπέστησαν απώλειες θα αποζηµιωθούν. Βεβαίως, έχουν περάσει και πάλι έκτοτε τρεις µήνες και η κατάσταση, σε ότι αφορά τις συγκεκριµένες αποζηµιώσεις παραµένει θολή. Αιωρείται ένα 40% προκαταβολή µέχρι το τέλος Ιουλίου, κανείς όµως δεν ξέρει, 40% επί ποιου ποσού, για ποιες ακριβώς καλλιέργειες, σε ποιες περιοχές και από ποιον κουµπαρά;  ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι ο χρόνος κατά τον οποίο προγραµµατίζεται η συγκεκριµένη επίσκεψη είναι κρίσιµος. Άλλωστε, έτσι που έχουν έρθει τα πράγµατα στον αγροτικό χώρο, κάθε µέρα που περνάει είναι κρίσιµη και συνδέεται µε τη δυνατότητα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής να παραµείνουν στο παιχνίδι.

Αυτή τη φορά ωστόσο,  αυτό το οποίο κρίνεται είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιληφθεί τις διεθνείς εξελίξεις, να κατανοήσει τις κατευθυντήριες γραµµές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να αξιοποιήσει αποτελεσµατικά τους διαθέσιµους κοινοτικούς πόρους και να µη χάσει την ευκαιρία του Ταµείου Ανάκαµψης. Βεβαίως, όσο εύκολη είναι η περιγραφή αυτής της συγκυρίας, τόσο δύσκολη αποδεικνύεται η «γεφύρωση» των όποιων δυνατοτήτων, µ’ αυτό που πραγµατικά είναι σήµερα η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Κι αυτό γιατί, ανάµεσα σ’ αυτό που λέµε διοίκηση και σ’ αυτό που απηχούν οι πραγµατικοί συντελεστές της αγροτικής παραγωγής υπάρχει χάος. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό οι µεσολαβούντες.

Γι’ αυτό και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο θα περιορισθεί σε κάποιες επισκέψεις σε αγροκτήµατα και µονάδες µεταποίησης της αγροτικής παραγωγής, σε εξαγγελίες κάποιων έργων τοπικής εµβέλειας -έχει ήδη φροντίσει γι’ αυτό ο νέος γενικός γραµµατέας, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης- και σε µια περιφερειακή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Ιουλίου

 

 

Γραµµή για νέα ΚΑΠ από Μητσοτάκη

Εικάζεται άλλωστε ότι οι εµπνευστές της πρωθυπουργικής εξόδου, ενδιαφέρονται πρώτα απ’ όλα για την ενδυνάµωση του δικού τους πολιτικού προφίλ. Γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι και την ∆ευτέρα στην Τρίπολη να µείνουν εκτός ατζέντας τα µεγάλα ανοικτά ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε την κατανοµή και αξιοποίηση των επιλέξιµων βοσκοτόπων, τη χορήγηση δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα, την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποµάκρυνση των κυκλωµάτων που εµφιλοχωρούν στο ΟΣ∆Ε, τον επανασχεδιασµό των παραγωγικών ζωνών, το άνοιγµα χρηµατοδοτήσεων του ΠΑΑ  σε νέες και δυναµικές επιχειρήσεις, κλπ. Όπως γνωστοποίησε πάντως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί περιοχές στη δυτική Μεσσηνία, ενώ το µεσηµέρι θα βρίσκεται στην Τρίπολη όπου στην έδρα της Περιφέρειας θα έχει συναντήσεις, ενώ το απόγευµα (18:00) θα µιλήσει στο Αποστολοπούλειο Πνευµατικό Κέντρο Τρίπολης για την νέα ΚΑΠ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία