BACK TO
TOP
Θεσμικά

Από το εξωτερικό ξανάφτασαν τα νέα για την νοθεία στη Φέτα

Ακροθιγώς και χωρίς ριζική αντιμετώπιση συνεχίζει να προσεγγίζει τα θέματα της νοθείας στη φέτα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνοντας βέβαια κάθε φορά, ότι «το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο» σε περιπτώσεις παρανομιών στα ΠΟΠ.

livanos_foto_4

Μαρία Γιουρουκέλη

57
1

Για μία ακόμη φορά, τα νέα για κρούσμα νοθείας στη Φέτα, ήρθαν από το εξωτερικό, αυτή τη φορά από ελεγκτικούς μηχανισμούς της Σουηδίας, που εντόπισαν παραποιημένο προϊόν άλλης μεγάλης ελληνικής τυροκομικής επιχείρησης που πωλείται ως φέτα στο οποίο όμως δεν εντοπίσθηκε ίχνος αιγοπρόβειου γάλακτος.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι η υπόθεση ήταν εις γνώση των αρμόδιων οργάνων της ελληνικής πολιτείας εδώ και πάνω από 1,5 μήνα, χωρίς να δημοσιοποιηθεί με το αρμόδιο υπουργείο υπό την πίεση δημοσιευμάτων αλλά και των γεωτεχνικών του Δημοσίου (ΠΟΓΕΔΥ) να «σπάει τη σιωπή» του το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Ιουλίου, με μία ανακοίνωση που επαναλάμβανε τα γνωστά ήτοι: «τέρμα η ανοχή», «το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο», χωρίς να αποκαλύπτει την επωνυμία της επιχείρησης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου για το κρούσμα νοθείας στη Φέτα

Λιβανός: «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο» σε περιπτώσεις παρανομιών- Προστατεύουμε τα ΠΟΠ προϊόντα, παραγωγούς και καταναλωτές- Έλεγχοι για νέες παραβάσεις στη φέτα

«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος στη νέα παραπομπή στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ, υπόθεσης που αφορά σε διαπιστωμένες παρατυπίες στη ΦΕΤΑ ΠΟΠ.

Οι έλεγχοι στα τρόφιμα και ειδικά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αποτελούν προτεραιότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και αυτό φάνηκε τόσο στους ελέγχους στην αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα που ήταν δεκαπλάσιοι από άλλες χρονιές, όσο και από τους ελέγχους σε εμβληματικά για τη χώρα μας προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα με βάση τα πορίσματα ελέγχου του ΕΛΓ Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ, παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ επιχείρηση για αποδιδόμενες σε αυτή παραβάσεις των διατάξεων για την «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» (μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση και πώληση ανώριμου προϊόντος).

Ανάλογοι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.                                      

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή ανοχή από το ΥΠΑΑΤ σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ προϊόντα και έχει δώσει σαφείς εντολές στους εποπτευόμενους φορείς που ελέγχουν μέσω των μηχανισμών τους την ποιότητα των τροφίμων στην αγορά, για συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λιβανός «Αν εμείς οι ίδιοι δεν προφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας, δεν θα το κάνει κανείς. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και πολύ αυστηροί, αλλά δίκαιοι. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, αυτό ας το καταλάβουν όλοι. Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα προϊόντα μας, τη μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών που είναι άψογοι και φυσικά το κοινό στο οποίο καταλήγουν τα προϊόντα, δηλαδή όλους εμάς».

                   

Για  «Aπαξίωση της φέτας», μιλά η ΠΟΓΕΔΥ

 Τα κενά στο ελεγκτικό πλαίσιο επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Όμοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), με αφορμή το δεύτερο μέσα σε διάρκεια λίγων μηνών κρούσμα με νοθεία στη Φέτα, από εγχώρια τυροκομική επιχείρηση που εντοπίστηκε σε αγορά του εξωτερικού. Η ΠΟΓΕΔΥ, με ανακοίνωση της ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις, και να γίνουν άμεσα νόμος του κράτους, οι προτάσεις της τόσο για την Διάρθρωση του Ελεγκτικού Μηχανισμού, όσο και για την ποινικοποίηση σε βαθμό κακουργήματος όσων παραβιάζουν τη Νομοθεσία ΠΟΠ.

«Πριν ακόμα σβήσει ο καπνός από την φέτα μαϊμού στην Γερμανία, έχουμε ακόμα μια παραβίαση των ΠΟΠ φέτας σε Σουηδία και Γερμανία και δεν ξέρουμε και τι άλλο θα εμφανιστεί. Σε μια εποχή που οι εξαγωγές της φέτας έχουν πάρει τον ανήφορο, ελάχιστοι «Δήθεν» Επιχειρηματίες, θησαυρίζοντας εις βάρος των Ελλήνων Κτηνοτρόφων και των υγιών επιχειρηματιών, παίζουν στα ζάρια την φέτα.

Την ίδια στιγμή που Γαλλία και Δανία καταθέτουν αίτημα στην Ε.Ε. να κάνουν αυτοί φέτα από αγελαδινό γάλα εξαιτίας των Ελληνικών πρακτικών και τερτιπιών.

Επειδή το «δις εξ αμαρτήν ουκ ανδρός σοφού» οι Γεωτεχνικοί που έχουν αναδείξει όλα τα προϊόντα ΠΟΠ της Ελλάδος Φυτικά και Ζωϊκά και τα έχουν κάνει Ναυαρχίδα της Ελληνικής Οικονομίας, δηλώνουν ότι η ανομία και η παρανομία λαμβάνει τέλος.

Εάν δε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν γίνουν Νόμος του Κράτους οι προτάσεις τους, τόσο για την Διάρθρωση του Ελεγκτικού Μηχανισμού, όσο και για την ποινικοποίηση σε βαθμό κακουργήματος όσων παραβιάζουν τη Νομοθεσία ΠΟΠ, η ΠΟΓΕΔΥ θα προβεί στις Πειθαρχικές-Ποινικές-Αγωνιστικές ενέργειες όπως προβλέπεται από τους Νομοθετικούς και Συνδικαλιστικούς Νόμους.

Καλούμε τον Υπουργό Υπ.Α.Α.Τ. να δώσει στην δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας (εμείς το γνωρίζουμε) και να επιβάλλει χθες τις απαραίτητες κυρώσεις.

Καληνύχτα λαμόγια..…

Καλημέρα υγιείς - Ανταγωνιστική Επιχειρηματικότητα…..», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-07-2021 16:07Κωνσταντίνος Γ.

Η φράση "εξ απαλών ονυχων" σημαινει "από μικρή ηλικια", οχι ότι αντιμετωπίζουμε κάτι με αδυναμία ή ελαφρότητα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές