BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε νέες ράγες βάζει την κατανομή βοσκοτόπων ο Λιβανός

Σε καινούργιες ράγες φαίνεται να βάζει τα θέµατα κατανοµής των βοσκοτόπων και τη διαχείριση δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα η τρίωρη συνάντηση που είχαν την περασµένη Τετάρτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριµάνης.

kaxrimanis_3_2

Γιάννης Πανάγος

103
2

Η συνάντηση προέκυψε κατόπιν προτροπής του πρωθυπουργού προς τον υπουργό (στην Τρίπολη) να δει τον έµπειρο Περιφερειάρχη, να τον ακούσει µε προσοχή και να αξιοποιήσει την εµπειρία του στα θέµατα που σχετίζονται µε τα επιλέξιµα βοσκοτόπια, τις ενισχύσεις και την ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Η συνάντηση είναι πλούσια σε παρασκήνιο, καθώς ο πληθωρικός στο λόγο του περιφερειάρχης δεν άφησε κανέναν από τους ιθύνοντες… σε χλωρό κλαρί, απέδωσε προσωπικές ευθύνες σε πρόσωπα και φορείς που εµπλέκονται µε το ΟΣ∆Ε και δείχνει να έπεισε σ’ αυτή τη φάση τον υπουργό για τα τεράστια ατοπήµατα που έχουν γίνει και τα οποία αποβαίνουν σε βάρος των γεωργών και των κτηνοτρόφων που δίνουν καθηµερινά τη µάχη της παραγωγής.

Ήταν φυσικό, µεγάλο µέρος της συζήτησης να επικεντρωθεί στις πρωτοφανείς καταστρατηγήσεις που έχουν γίνει µε τα ψευδεπίγραφα στοιχεία κατοχής γαιών για άντληση επίπλαστων δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα και κατέστη σαφές από την πλευρά του Ηπειρώτη Περιφερειάρχη ότι αυτό αποβαίνει σε βάρος των αγωνιζόµενων για την επιβίωση κτηνοτρόφων. Ξεκαθάρισε στο σηµείο αυτό ότι ο Κοινοτικός Κανονισµός 2017/2393, γνωστός ως OMNIBUS, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να εντάξει στο σύστηµα των ενισχύσεων κοντά στα 10 εκατ. στρέµµατα επιπλέον. Το στοιχείο αυτό µάλιστα, επιβεβαίωσε µε τον τρόπο του στον υπουργό και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ηµήτρης Μελάς, όταν ζητήθηκε η γνώµη του, κάµπτοντας έτσι, τις όποιες αντιρρήσεις του υπουργού επ’ αυτού. Αυτή η παραδοχή θέτει φυσικά σε άλλη βάση την όλη συζήτηση. Αυτά τα 10 εκατ. στρέµµατα «άνοιξαν την όρεξη» στους επιτήδειους ώστε να βάλουν χέρι στο Εθνικό Απόθεµα, κι αυτά αποτέλεσαν τον τελευταίο καιρό το καινούργιο «κεφάλαιο» του «συνδικάτου του ΟΣ∆Ε» προκειµένου να διευρύνει τις εξουσιαστικές του επιδιώξεις και δη την οικονοµική, διοικητική και πολιτική του ισχύ. 

Αυτό που τονίστηκε µετ’ επιτάσεως, από την πλευρά του Περιφερειάρχη, είναι ότι µε τα 10 εκατ. στρέµµατα που έχουν στη διάθεσή τους εδώ και µια 4ετία οι κυβερνήσεις θα µπορούσαν να γίνουν θαύµατα. ∆εν θα υπήρχε η ανάγκη της Τεχνικής Λύσης και θα µπορούσε κάθε κτηνοτρόφος να βρει δικαιώµατα στον τόπο του. Αντίθετα, µέχρι τώρα πάντως, ενθαρρύνεται και γιγαντώνεται ένα καθεστώς βίας και νοθείας.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2021 07:55ΚΏΣΤΑΣ

Τα φροντιστήρια καλά είναι αλλά αν ο μαθητής δεν τα παίρνει τα γράμματα

Απάντηση

25-07-2021 15:08Νίκος

Με την τεχνική λύση οι κτηνοτρόφοι δεν χρυσοπληρώνουν βοσκοτόπια μόνο για επιδότηση " στον τόπο τους".

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές