BACK TO
TOP
Θεσμικά

Θέμα χειρισμών Λιβανού θέτει η Κ.Ο. της ΝΔ μετά τις κακοπληρωμές

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ώρες το ζήτημα της πετσοκομμένης προκαταβολής του τσεκ, που δεν αποκλείεται να κρίνει ακόμα και τη θέση του Σπήλιου Λιβανού στο τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

778720_5e3d5978a8-b4b19e7c1733be48

7
17

Θέμα χειρισμών Λιβανού θέτει η Κ.Ο. της ΝΔ μετά τις κακοπληρωμές αγροτών

Σε συνέχεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου μεταξύ του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσου Βολουδάκη και του Σπήλιου Λιβανού, το απόγευμα της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, Κρητικοί βουλευτές της γαλάζιας παράταξης έχουν συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για να συζητήσουν το επίμαχο ζήτημα των αγροτικών πληρωμών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε αυτήν θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κρήτη.

 Να σημειωθεί ότι η συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ γίνεται σε ένα κλίμα έντονων πιέσεων από αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμούς που τις τελευταίες ημέρες απαιτούν την παραίτηση του κ. Λιβανού και ζητούν από το Μαξίμου έναν συνομιλητή που να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται τα αγροτικά ζητήματα.

 Παράλληλα έντονες είναι οι πιέσεις και από τα υπόλοιπα κομματικά στρατόπεδα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για την χειρότερη και πιο αδιαφανή διαδικασία πληρωμής αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων στα χρονικά.

Από την άλλη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη αμηχανία και χαρακτηριστική κυνικότητα το όλο θέμα, επιμένοντας πως όσοι φωνάζουν είναι «φασαριόζοι» και «απατεώνες» ενώ νωρίτερα σε ανακοίνωση που έφυγε από το γραφείο του αναφερόταν σε «σκυλιά που γαβγίζουν», διατύπωση που προκάλεσε την ακόμα εντονότερη οργή του αγροτικού κόσμου.

 Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου, ο κ. Βολουδάκης διαμαρτυρήθηκε έντονα μέσω ερώτησής του για την «απαράδεκτη» -όπως τη χαρακτήρισε- αιφνιδιαστική αλλαγή στα κριτήρια ενισχύσεων κτηνοτρόφων μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης καλώντας τον Υπουργό να αναστείλει την ισχύ της ειδάλλως ειδικά οι νέοι αγρότες  θα δουν δραστική μείωση στα ποσά που θα ελάμβαναν παρά το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις.

 Η αντίδραση του Υπουργού υπήρξε έντονη, με τον κ. Λιβανό να μιλάει για παγαπόντηδες και πονηρούς οι οποίοι με δόλο και χωρίς να είναι πραγματικοί κτηνοτρόφοι επιχειρούν να μπουν στο σύστημα και επί της ουσίας να υφαρπάξουν ενισχύσεις οι οποίες προορίζονται για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Οι τόνοι μάλιστα ανέβηκαν όταν απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Βολουδάκη ο κ. Λιβανός είπε: «Δυστυχώς σήμερα είστε εσείς εδώ η φωνή των επιτηδείων».

 Στη δευτερολογία του ο κ. Βολουδάκης εμφανώς ενοχλημένος από την προσωπική αιχμή του Υπουργού τον κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύτηκε το Υπουργικό αξίωμα για να μιλήσει για δέκα λεπτά και απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους: «Σε λάθος άνθρωπο απευθύνεστε. Σε λάθος άνθρωπο απαντάτε μάλλον. Σας καλώ να διορθώσετε την προσωπική σας αναφορά σε μένα. Εγώ σας είπα να ελέγξετε τις παρανομίες. Εγώ σας είπα ότι δεν μπορείτε να το κάνετε με αναδρομική ισχύ. Με όσα είπατε θα μείνει η εντύπωση ότι θεωρείτε όλους όσοι υπέβαλαν είδηση απατεώνες.

 Μιλήσατε για 4.500 ανθρώπους. Είναι όλοι αυτοί απατεώνες; Εγώ πολλούς από αυτούς τους ξέρω προσωπικά» είπε αρχικά ο κ. Βολουδάκης και συνέχισε : «Αν είναι στραβό το πλαίσιο δεν το έφτιαξε ο κτηνοτρόφος . Εμένα η δουλειά μου εδώ είναι αν μεταφέρω τα προβλήματα και τις απόψεις των πολιτών που με έχουν εκλέξει και της περιφέρειας μου.

Δεν μπορείτε να λέτε σε εμένα ότι εγώ επιθυμώ να διατηρηθεί το καθεστώς. Εγώ θέλω εξυγίανση με τρόπο που θα σέβεται τον πολίτη».

 Η ένταση ανάμεσα στους δύο δεν κόπασε με τον Υπουργό στη δική του δευτερολογία να επιμένει:  «Ήλπιζα ότι έστω και σήμερα θα αλλάζατε την άποψη σας. Φοβάμαι επειδή γνωριζόμαστε πολλά χρόνια ότι σας έχουν μπερδέψει. Δεν μπορώ ανά πιστέψω ότι έχετε μελετήσει την κατάσταση και συνεχίζετε να λέτε αυτά που λέτε. Έρχεστε και μιλάτε για τους νεοεισερχόμενους οι οποίοι μπαίνοντας θα πάρουν από το εθνικό απόθεμα κάποια χρήματα. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να σχολιάστε ότι τα χρήματα που θα πάρουν βγαίνουν από τις  τσέπες άλλων. Δεν είπατε τίποτα» είπε .

 Ο κ. Λιβανός συνέχισε σχολιάζοντας την αναφορά για τους νεοεισερχομένους που χάνουν ενισχύσεις ότι πέρσι και πρόπερσι 1500 εξ αυτών ήρθαν και πήραν αυτά τα δικαιώματα και μέσα σε πέντε μήνες τα πούλησαν. «Καμία επένδυση. Πλάκα, χαβαλές. Οι μόνοι που θίγονται από την απόφασή μας είναι αυτοί που πάνε να κάνουν παγαποντιά . Εύχομαι στην πορεία των πραγμάτων να αντιληφθείτε το λάθος σας» είπε απευθυνόμενος στον κ.Βολουδάκη.

  

 

Στη συνέχεια ο βουλευτής Χανίων δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση:

 «Η ουσία της τοποθέτησής μου ήταν ότι είναι απαράδεκτο η πολιτεία να δέχεται αιτήσεις υπό ένα ορισμένο νομικό καθεστώς και στη συνέχεια να τις αξιολογεί με ένα άλλο, το οποίο είναι δυσμενέστερο για τον πολίτη. Για αυτό ζήτησα να μην ισχύσει για φέτος η ΚΥΑ που τροποποίησε το καθεστώς κατανομής βοσκοτόπων από τα δημόσια κτήματα, ώστε να αξιολογηθούν οι κτηνοτρόφοι με τα κριτήρια που ίσχυαν όταν υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους. Να ισχύσει από του χρόνου, αφού εξηγηθούν επαρκώς στους πολίτες τα προβλήματα του σημερινού καθεστώτος, κι αφού διασφαλισθεί ότι η τελικά μεταρρύθμιση του συστήματος δε θα καθιστά μη βιώσιμη την ορεινή αιγοπροβατοτροφία.

Εξήγησα ότι η κτηνοτροφία στην Κρήτη είναι σήμερα μη βιώσιμη χωρίς τις κοινοτικές ενισχύσεις κι αυτό γιατί το κόστος μεταφοράς και η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, σημαίνει ότι οι κρητικοί κτηνοτρόφοι αγοράζουν ζωοτροφές ακριβότερα και πουλάνε γάλα φθηνότερα από τους συναδέλφους τους στην ηπειρωτική χώρα. Για τα προβλήματα αυτά, υπάρχει και ευθύνη της πολιτείας, καθώς δεν έχει ελεγχθεί αν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Χωρίς την κτηνοτροφία όμως δεν υπάρχει ζωή στα ορεινά χωριά της Κρήτης.

 

Η ερώτηση υπεβλήθη για τον εξής λόγο: οι κτηνοτρόφοι είχαν δικαίωμα από το νόμο να υποβάλλουν αιτήσεις για κατανομή βοσκοτόπων, ως τον Ιούλιο. Όμως αφού υπεβλήθησαν οι αιτήσεις, στις 5 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποίησε τα κριτήρια κατανομής των βοσκοτόπων αφήνοντας εκτός της κατανομής πολλούς κτηνοτρόφους. Πρέπει να σημειωθεί ότι εν τω μεταξύ κάποιοι εξ’ αυτών, ιδιαίτερα μάλιστα νέοι που προγραμμάτιζαν αίτηση στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», είχαν αγοράσει ζώα για τα οποία περίμεναν (ευλόγως) ότι θα επιδοτηθούν, αφού πληρούσαν τα κριτήρια του τότε νόμου.

 

Ανέφερα τη σημασία του σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, η οποία αναγνωρίζεται σήμερα από όλους. Τόνισα όμως ότι επενδύσεις δεν είναι μόνο αυτές που κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και αυτές του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του επαγγελματία. Η αγορά ζώων από τον κτηνοτρόφο, συνιστά επένδυση. Οφείλει η πολιτεία και σε αυτούς τους ανθρώπους να διασφαλίζει τη δυνατότητα να προγραμματίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Για να αιτιολογήσει την απόφασή του ο Υπουργός, χωρίς να αναφερθεί στο γεγονός ότι άλλαξε εκ των υστέρων τα κριτήρια, αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις και στη γενική παθογένεια του συστήματος. Στρεβλώσεις τις οποίες και εγώ επισημαίνω στην ερώτησή μου.

 

Βλέπουμε όμως τη διόρθωση των στρεβλώσεων αυτών εντελώς διαφορετικά: από πλευράς μου τόνισα ότι αν υπάρχουν παρανομίες πρέπει να ελεγχθούν και μάλιστα άμεσα. Να ελεγχθούν όμως οι συγκεκριμένες παρανομίες, συγκεκριμένων παραβατών - όχι να αλλάζει αιφνιδιαστικά, οριζόντια και με αναδρομική ισχύ ο νόμος. Δεν μπορεί η πολιτεία να κινείται με τη λογική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»! Τόνισα ότι γνωρίζω προσωπικά πολλούς από τους θιγόμενους, και γνωρίζω ότι είναι πραγματικοί και νόμιμοι κτηνοτρόφοι. Σημείωσα επίσης ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση δεν τιμωρούνται όσοι ενδεχομένως έχουν ως σήμερα παρανομήσει! Πλήττονται μόνο οι νεοεισερχόμενοι.

Τόνισα ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται όλοι οι άνθρωποι που υπέβαλλαν σχετικές αιτήσεις ως απατεώνες.

 

Διευκρίνισα επίσης το εξής: πολλές από τις μισθώσεις δημοτικών βοσκοτόπων στην Κρήτη είναι διάρκειας ενός έτους. Άρα δεν είναι εξ΄ ορισμού «απατεώνες» που επιδιώκουν διπλές επιδοτήσεις (όπως υπαινίχθηκε) όσοι τον ένα χρόνο δηλώνουν μισθωμένο βοσκότοπο και τον άλλο ζητάνε να λάβουν από την κατανομή των δημοσίων γιατί έχασαν τη μισθωμένη έκτασή τους. Θα συνεχίσω, με όποιο κόστος, να μεταφέρω στη Βουλή και στην κυβέρνηση τη φωνή των πολιτών, υπό τον έλεγχο πάντα της προσωπικής μου συνείδησης.»

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

02-11-2021 23:19Nikolas

Αν εχει @ρχιδια ο υπουργος να βγει και να τιμορησει και αυτους που τοσα χρονια παρανομουσαν και δηλωναν εκτασεις στα σκοπια (βορια μακεδονια κατ αυτους) και εφταναν το μεγιστο των επιδοτησεων-150.000€. Γιατι σιγουρα τους ξερουν. Οσον αφορα την κοινοβουλευτικη ομαδα της ΝΔ, να ξερουν πως και αυτοι θα την πληρωσουν στις εκλογες, γιατι αργησαν. Και αν δεν αργησαν, αποτελεσμα δεν φαινεται πως εχουν. Καλυτερα συριζα και λεφτα στην τσεπη, παρα ΝΔ και να πεινανε τα παιδια μας. Γιατι απο εδω και περα ιπαρχει θεμα επιβιωσεις

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

02-11-2021 23:12Συνεταιριστης

Τον δεκεμβρη που δεν θα παρουν πολλοι αγροτες επιδοτηση και δεν θα μπορει να κινηθει η αγορα λογω ρευστου, τοτε να δουμε τι θα μας απαντησει ο υπουργος. Και να μαθεις ρε αποτυχημενε πως σκυλι εισαι εσυ. Τωρα ποιανου σκυλι εισαι δεν ξερουμε ακομα, θα φανει στην πορεια. Ελπιζουμε μονο σε εναν ευνουχισμο! Α ρε μητσοτακη με τα στελεχη σου. Ουτε εναν ικανο δεν εχεις

Απάντηση

02-11-2021 22:13sirizaios

Τιμωρία στη νέα δημοκρατία εδώ και τώρα.συνεχεια τα ίδια και τα ίδια. Εποφελουνται μόνο η υψηλομισθοι.οι αγρότες αξίζουν μεταχείριση όπως το ΣΥΡΙΖΑ πριν 3 χρόνια.τουλαχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο συνταγματικός .λιβανε παρετησου

Απάντηση

02-11-2021 21:58Δημητρός

Aν επιμεινει η νδ να εχει ως υπουργο αυτο τον αποτυχημενο, το μονο που θα καταφερει ειναι να βγαλει τους αγροτες στους δρομους παλι. Τα κεκτημενα τοσων χρονων καταφερε μεσα σε λιγους μηνες να τα γκρεμισει. Γιατι αν ηταν σωστοι ως κυβερνηση θα διευκρινιζαν τα οαντα την περιοδο του οσδε και δεν θα αλλαζαν τις επιλεξιμοτητες στο παρα 5. Αν θες λιβανε να κοψεις τις επιδοτησεις, κοψτε ρε, αλλα να εισαι ενταξει κι εσυ και να μην βγαζεις εγκυκλιο που ακυρωνει τις μεταβιβασεις το νοεμβριο και να αποσαφηνιζεις τι ειναι επιλεξιμο και τι οχι. Ελπιζουμε οι συναδελφοι στην Αιτολοακαρνανια να τον κρινουν καταλληλα

Απάντηση

02-11-2021 21:50Αγρότης

Ακόμα και ο Βορίδης που δεν είχε ιδέα, ανταπεξήλθε πολύ καλύτερα. Ο λιβανός είναι απλά ενας αποτυχημενος πολιτικος που προσπαθεί να κανει καριερα στα 50+ του εκθετοντας την κυβερνηση της Ν.Δ. μετα απο μια περίοδο ανατιμησεων, καταστροφικες πυρκαγιες κ.ά. Τελικα, ως ψηφοφορος της ΝΔ, ο μονος υπουργος που ηταν πολυ ενταξει ηταν ο κ. Αραχωβιτης. Και φυσικα μετα την απωλεια των επιδοτησεων μας, θα ψηφισουμε Συριζα μπας και νιωσουμε ασφαλεια παλι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-11-2021 19:50gabriel

Τι λέτε ρε? Λίγο ακόμα εφισιχασμος και θα πάνε οι ζωοτροφές ακόμα πιο ψηλά οι μειώσεις τον επιδοτήσεων ακόμα μεγαλύτερες. Ξυπνήστε ρε. Μια χαρά τα είπε ο βολουδακης. ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ.μην αντιδράσετε και θα μας καβαλησουν όλους. Μάλλον κλέφτης είσαι εσύ Κώστα που είσαι ικανοποιημένος και πλένεις ότι σου δινουν η είσαι από βόρεια που τις τροφές τις περνετε στον πάτο και το γάλα στα ύψη.

Απάντηση

02-11-2021 19:45gabriel

Βολουδακη αντίδραση θα έπρεπε να έχουν και άλλοι πολιτικοί της νέας δημοκρατίας και γενικότερα. Είναι αντισυνταγαματικα αυτά που κάνουν. Αντίδραση εδώ και τώρα. Μάγκας βολουδακης. ΤΕΡΆΣΤΙΟΣ.αλλοι βουλευτές Κρητικοί αμίλητοι. Θα έρθει η ώρα σας.

Απάντηση

02-11-2021 19:34Ένας

Για ποιο λόγο θέτουν θέμα επειδή βγήκε Ένας και τόλμησε να τα βάλει με όλους αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς λόγο απαιτείται η στήριξη του Λιβανου από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει πια η κατάσταση και ας αφήσουν η βουλευτες να θέτουν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν ας κοιτάξουν να στήριξουν αυτούς που πραγματικά παράγουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

02-11-2021 18:59Κωστας

Μια ζωή κλέφτες οι Κρητικοί. Φωνάζουν οι κλέφτες να φύγουν οι νοικοκυραιοι!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές