BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υποψήφιοι και παλιοί αγρότες για δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα

Ανοιχτό το ενδεχόµενο από τη νέα χρονιά να είναι σε θέση αγρότες που δεν ανήκουν στην κατηγορία νέων και νεοεισερχόµενων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεµα, έχει αφήσει η Ελλάδα στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

4_7

Γιώργος Κοντονής

16675
4

Υποψήφιοι και παλιοί αγρότες για δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα 2023, νέες αλλαγές στο πλαίσιο μεταβιβάσεων

Πρόκειται για µία πτυχή για την οποία η Κοµισιόν ζητά εξηγήσεις ως προς τους επιπλέον δικαιούχους που θα µπορούν να λάβουν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα µε το τοπίο να ξεκαθαρίζει έως τα τέλη του Ιουνίου.

Η δυνατότητα ένταξης περισσότερων κατηγοριών δικαιούχων που παρέχουν τα ευρωπαϊκά κείµενα, συνδέεται µε το γεγονός ότι το 2023 δεν θα γίνει «πρώτη κατανοµή» και ως εκ τούτου πέρα από τις µεταβιβάσεις, όποιος δεν είναι νέος ή νεοεισερχόµενος αγρότης δεν θα µπορεί να ντύσει αυτόµατα τη γη του µε δικαιώµατα. Προφανώς εφόσον ανοίξει αυτή η δυνατότητα, δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα αφορά συγκεκριµένες κατηγορίες αγροτών και κτηνοτρόφων (βλ. σελ. 5).

Ακόµα τρεις ριζικές αλλαγές αναµένονται στο Εθνικό Απόθεµα:

Πρώτον, στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων χωρίς γη µεταξύ αγροτών δεν θα επέρχεται µείωση της αξίας τους κατά 25%. Αλλά η ποινή θα αφορά τον αριθµό των δικαιωµάτων. Για παράδειγµα, σε µεταβίβαση 4 δικαιωµάτων, στα χέρια του αγοραστή θα φτάνουν 3 και ένα θα επιστρέφει στο Απόθεµα (σε περίπτωση που θα εφαρµοστεί 25% ποινή στον αριθµό).

∆εύτερον, όταν το απόθεµα δεν θα επαρκεί για την κάλυψη της χορήγησης των δικαιωµάτων ενίσχυσης αυτό θα αναπληρώνεται µε γραµµική µείωση της αξίας όλων των δικαιωµάτων ενίσχυσης ανά αγρονοµική περιφέρεια. Για παράδειγµα, αν δεν φτάνει το ποσό για τα βοσκοτόπια, θα κόβεται οριζόντια η βασική µόνο στα βοσκοτόπια και όχι σε αροτραίες και δενδρώδεις. Σήµερα, η περικοπή γίνεται οριζόντια.

Τρίτον, τα αποκτούµενα από το απόθεµα δικαιώµατα δεν θα µπορούν να επαναµεταβιβαστούν (µε πώληση ή ενοικίαση) για µια πενταετία από την έναρξη της απόκτησής τους.

Παρατηρήσεις της Κοµισιόν για το Εθνικό Απόθεµα στην Ελλάδα

  • Αναλυτικότερα, όσον αφορά το Εθνικό Απόθεµα, η Ελλάδα καλείται από την Κοµισιόν να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
  • Εάν όλα τα δικαιώµατα µε αξία κάτω των 250 ευρώ θα λήξουν αυτόµατα στην αρχή του ηµερολογιακού έτους 2023.
  • Εάν προβλέπει την εξυπηρέτηση άλλων κατηγοριών αγροτών από τις υποχρεωτικές κατηγορίες νέων και νέων αγροτών (και κατόπιν δικαστικών αποφάσεων ή τελεσίδικης διοικητικής πράξης της αρµόδιας αρχής);
  • Υπό ποιες προϋποθέσεις επιστρέφουν στο αποθεµατικό τα δικαιώµατα ενίσχυσης που δεν έχουν ενεργοποιηθεί (π.χ. «ειδικά για το 2022-2023, εάν δεν ενεργοποιηθούν τα δικαιώµατα, θα επιστραφούν στο αποθεµατικό»).
  • Γιατί γίνεται αναφορά σε ρήτρα απροσδόκητου κέρδους, καθώς αυτό φαίνεται άσχετο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει νέα «πρώτη κατανοµή» δικαιωµάτων.

 Όσον αφορά ειδικότερα τις µεταφορές δικαιωµάτων ενίσχυσης, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρµόσει τη µείωση 25% που θέλει στον αριθµό και όχι στην ακία των δικαιωµάτων ενίσχυσης.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

19-05-2022 08:471978

Το ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε;

Απάντηση

17-05-2022 15:30Dimitris fotiadis

Δωσανε στους νεους για να δωσουν και στους παλιους. 15000 νεοι αγροτες του 2016-2017 δεν εχουμε παρει μισο ευρω 5 χρονια δεσμευσης , καθε χρονο κανουμε αιτηση για δικαιωματα απο το εθνικο αποθεμα. Βαρεθηκαμε να περιμενουμε, κανουν μεταβιβασεις γονεις και παππουδες μπας και μεινει κανενας πισω στα χωραφια. Τα δικαιωματα που μας δωσαν το 2017 αντιστοιχουσαν σε 950€ βασικης ενισχυσης. Αυτα για να μαθαινει ο κοσμος , μη μας περασουν για τιποτα πλουσιους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές