BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πιθανή 2η κατανομή δικαιωμάτων σε νέους αγρότες με ΚΑΠ του 2023

Παράθυρο να µπορέσουν να ωφεληθούν από το Εθνικό Απόθεµα την περίοδο 2023-2027, οι νέοι και νεοεισερχόµενοι που ήδη έλαβαν από αυτό δικαιώµατα στην τρέχουσα ΚΑΠ, αφήνει το στρατηγικό σχέδιο της χώρας µας.

4_109

Γιώργος Κοντονής

5123
5

Πιθανή μια δεύτερη κατανομή δικαιωμάτων σε νεοεισερχόμενους επαγγελματίες αγρότες με την ΚΑΠ το 2023                     

Συγκεκριµένα όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έχει υποβληθεί προς έγκριση «Οι δικαιούχοι ωφελούνται από το απόθεµα µόνο µια φορά στην περίοδο 2023-2027», χωρίς να γίνεται αναφορά για την τρέχουσα περίοδο. Η περίπτωση αυτή ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους αγρότες που έκαναν πρώτη φορά ΟΣ∆Ε το 2021 για να ενταχθούν στο Μέτρο 6.1. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δήλωσαν στο ΟΣ∆Ε τα ιδιόκτητα αγροτεµάχια ώστε να καλύψουν τις ανάγκες µοριοδότησης του προγράµµατος, για τα οποία αιτήθηκαν Εθνικό Απόθεµα.

Στα πλάνα των περισσοτέρων όµως είναι και η ενοικίαση επιπλέον αγροτεµαχίων όσο προχωρά το επενδυτικό τους πλάνο, τα οποία όµως δεν µπορούν να «ντύσουν» µε δικαιώµατα. Και αυτό γιατί ο σηµερινός κανονισµός όπως ισχύει, λέει πως δεν δύναται να αιτηθεί και να λάβει κάποιος δικαιώµατα από το Απόθεµα πάνω από µία φορά την τρέχουσα περίοδο. Μένει λοιπόν, εφόσον αλλάζει η προγραµµατική περίοδος από του χρόνου, να φανεί αν θα ανοίξει εκ νέου η δυνατότητα για νέους και νεοεισερχόµενους να κάνουν δεύτερη φορά αίτηση για δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα. Σηµειώνεται εδώ πως η παραπάνω δυνατότητα θα οριστικοποιηθεί µετά τις σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα εκδοθούν από του χρόνου και όχι από το στρατηγικό σχέδιο της χώρας.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει αφήσει στο στρατηγικό της σχέδιο, ανοιχτό το ενδεχόµενο από τη νέα χρονιά να είναι σε θέση αγρότες που δεν ανήκουν στην κατηγορία νέων και νεοεισερχόµενων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεµα.

Ακόµα τρεις ριζικές αλλαγές αναµένονται στο Εθνικό Απόθεµα 2023-2027:

  • Πρώτον, στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων χωρίς γη µεταξύ αγροτών δεν θα επέρχεται µείωση της αξίας τους κατά 25%. Αλλά η ποινή θα αφορά τον αριθµό των δικαιωµάτων. Για παράδειγµα, σε µεταβίβαση 4 δικαιωµάτων, στα χέρια του αγοραστή θα φτάνουν 3 και ένα θα επιστρέφει στο Απόθεµα (σε περίπτωση που θα εφαρµοστεί 25% ποινή στον αριθµό).
  • ∆εύτερον, όταν το απόθεµα δεν θα επαρκεί για την κάλυψη της χορήγησης των δικαιωµάτων ενίσχυσης αυτό θα αναπληρώνεται µε γραµµική µείωση της αξίας όλων των δικαιωµάτων ενίσχυσης ανά αγρονοµική περιφέρεια. Για παράδειγµα, αν δεν φτάνει το ποσό για τα βοσκοτόπια, θα κόβεται οριζόντια η βασική µόνο στα βοσκοτόπια και όχι σε αροτραίες και δενδρώδεις. Σήµερα, η περικοπή γίνεται οριζόντια.
  • Τρίτον, τα αποκτούµενα από το απόθεµα δικαιώµατα δεν θα µπορούν να επαναµεταβιβαστούν (µε πώληση ή ενοικίαση) για µια πενταετία από την έναρξη της απόκτησής τους.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

03-07-2022 20:31ΑΓΡΟΤΗΣ

Που μπλεξετε παιδιά καλά τα προγράμματα αλλά όχι για την Ελλάδα χαίρεται ο άλλος θα πάρει 35 χιλιάδες λέει θα τα βάλει στην άκρη και θα ζει την οικογένεια με τα κέρδη από τα αγροτικα λες που πας καημένε αυτά είδη είναι κανόνισμενα πως θα στα πάρουν πίσω και θα μείνεις με το πρόγραμμα στο χέρι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-07-2022 13:48Giannis makou

Καλησπερα. Νεος αγροτης του 2017 . Εχω σταματησει να πιστευω οσα διαβαζω σε αυτη τη κωλοφυλλαδα ,( χτες εγραφαν για σταδιακη μειωση των δικαιωματων απο το 2023 σημερα λενε οτι θα δωσουν)γραφω απλα για τους νεους του 2017. Μας εδωσαν μια φορα το 2017-2018 απο 50 στρεμματα βοσκοτοπο συνολικα, αξιας 900-1000€ συνολικα βασικη ενισχυση . Με αυτα τα 1000 ευρω ζουμε!!! Τη στιγμη που φετος εδωσαν τα 3πλα λεφτα σε δικαιωματα. Δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναπαρουμε δυστυχως. Αν υπαρχουν και αλλα παιδια στην ιδια μοιρα να γραψουν σχολιο απο κατω παρακαλω....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές