BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με 640.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ, προσεχώς αιτήσεις για πετρέλαιο

Με τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ το βράδυ της Πέμπτης 14 ιουλίου, 640.000 αιτήσεις αγροτών οριστικοποιήθηκαν και έχουν λάβει πρωτόκολλο σύμφωνα με τις πληροφορίες.

GettyImages-853878210

8998
23

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 14 ιουλίου, η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) των παραγωγών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) 2022, μέσω της νέας πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, https://eae.opekepe.gov.gr/ που για πρώτη φορά τέθηκε σε λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και οριστικοποιήθηκαν, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις, έως 14/7 ήταν 638.130. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εκπρόθεσμα, από σήμερα 15/7/2022 και για 25 ημέρες, με την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας έρχεται ως αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς των εργαζομένων και στελεχών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και επιστέγασμα των συντονισμένων ενεργειών της Διοίκησης του Οργανισμού και της ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σειρά αποφάσεων των οποίων, οδήγησαν στην επιχειρησιακή αναβάθμιση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στην ισχυροποίηση του στον κεντρικό του ρόλο ως συντονιστής του Ο.Σ.Δ.Ε., υλοποιώντας παράλληλα σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), την κυβερνητική βούληση για τη μεταφορά των εφαρμογών των Δημοσίων Φορέων, στο ενιαίο Κυβερνητικό Νέφος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «μέσα σε τρεις μήνες υλοποιήθηκε με επιτυχία ένα εγχείρημα που συζητείτο για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια αναγκαία καινοτομία που ενισχύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιεί με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στις 640.000  οι οριστικές δηλώσεις ΟΣΔΕ, σύντομα αιτήσεις για πετρέλαιο



Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις επιστροφής Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένα δεσμευτεί με δημόσιες δηλώσεις του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά να πιστώνεται το ποσό της επιστροφής από τις αρχές Αυγούστου σε όσους παραγωγούς διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.

Τις 600.000 ζυγώνουν οι οριστικές αιτήσεις ΟΣΔΕ, καμία παράταση μετά τις 14 Ιουλίου για να τρέξει το πετρέλαιο
Πάνω από 575.000 αιτήσεις αγροτών έχουν οριστικοποιηθεί στη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ μέχρι το βράδυ της Τρίτης 12 Ιουλίου, με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προεξοφλούν την υπέρβαση των 600.000 έως την καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων χωρίς ποινή, δηλαδή την Πέμπτη 14 Ιουλίου. 

Καμία επίσημη παράταση δεν θα δοθεί στις αιτήσεις στο ΟΣΔΕ μετά την 14η Ιουλίου για δηλώσεις χωρίς ποινή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και επομένως σε πρώτο πλάνο έρχεται στις προτεραιότητες του υπουργείου το έγκαιρο άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, που δρομολογείται να πληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα συνεχιστεί, ωστόσο όσες υποβληθούν από τις 15 Ιουλίου και μετά θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 25 ημέρες.

Με τον βασικό όγκο των δηλώσεων ΟΣΔΕ να έχουν οριστικοποιηθεί στη νέα δημόσια πλατφόρμα, διευκολύνεται και επισπεύδεται η διαδικασία υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες. Αν και ο υπολογισμός της ενίσχυσης θα γίνει βάσει των περσινών δηλώσεων ΟΣΔΕ (έτους 2021), για τη λήψη αυτής είναι υποχρεωτική η υποβολή της δήλωσης έτους 2022. Παράλληλα το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες λοιπόν αναμένεται ότι θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένα δεσμευτεί με δημόσιες δηλώσεις του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά να πιστώνεται το ποσό της επιστροφής από τις αρχές Αυγούστου σε όσους παραγωγούς διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.

Προκαταβολή για το πρώτο εξάμηνο του έτους

Σημειώνεται ότι η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πληρωμή του Αυγούστου να αποτελεί την προκαταβολή που θα καλύπτει τους πρώτους έξι μήνες του 2022, ενώ η εξόφληση δρομολογείται για το Νοέμβριο, την περίοδο που προγραμματιζόταν αρχικά να πιστωθεί η επιστροφή φόρου. Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη εγκριθεί 60 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να πιστωθεί μια γενναία προκαταβολή τον Αύγουστο, η οποία θα αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για την εκκαθάριση του Νοεμβρίου, στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υπάρξει μια αντίστοιχου ύψους πληρωμή, κάτι που συνεπάγεται την αναζήτηση συμπληρωματικών πόρων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Με τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν απελευθερωθεί από την ΚΑΠ (αποθεματικό κρίσης και μέτρο 21 του ΠΑΑ) να έχουν λίγο έως πολύ ταχθεί για την επιδότηση αγοράς ζωοτροφών και άλλες ενισχύσεις στο πεδίο του οίνου και των οπωροκηπευτικών, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιστράτευση του κρατικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Εν προκειμένω, το σενάριο των φθινοπωρινών εκλογών έρχεται να ενισχύσει την υπόθεση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την πίστωση του Αυγούστου θα υπάρχει ένα υπόλοιπο που θα χρειαστεί να καλύψει τα τιμολόγια πετρελαίου που κόβονται από τον Ιούλιο του 2022 και έπειτα.

Tροποποιητική εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Αλλαγές στις λεπτομέρειες εφαρμογής για τη διαδικασία μεταβίβασης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και τα υποδείγματα για κάθε κατηγορία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, προβλέπει τροποποιητική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικότερα, κατόπιν της τροποποίησης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2022 προκύπτουν οι εξής μεταβολές στις αιτήσεις μεταβίβασης ΔΒΕ:

Α) Στις αιτήσεις λύσης μίσθωσης δικαιωμάτων χωρίς γη η ημερομηνία λύσης της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής ΕΑΕ τρέχοντος έτους, δηλ. 14-7-2022. Στις περιπτώσεις λύσης μίσθωσης δικαιωμάτων μαζί με γη η ημερομηνία λύσης μίσθωσης δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της 31-5- 2022. Όλα τα ανωτέρω δεν επηρεάζουν την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης, που είναι η 25-7-2022.

B) Στις αιτήσεις εκμίσθωσης ΔΒΕ χωρίς γη η έναρξη της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2022, ήτοι 14-7-2022. Τα ανωτέρω δεν επηρεάζουν την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης, που είναι η 25-7-2022.

Επισημάνσεις

Η αξία των ΔΒΕ δεν είναι οριστική. Η αξία των ΔΒΕ οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασία τους αλλά και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των ΔΒΕ.

Ειδικά για το έτος 2022, η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31-12-2021, προσαρμόζεται σύμφωνα με τους όρους της σύγκλισης όπως προβλέπονται στο μεταβατικό κανονισμό (ΕΕ) 2220/2020 και τις εθνικές μας επιλογές.

Επιπλέον ειδικά για το έτος ενίσχυσης 2022 θα εφαρμοστεί γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ύψους έως 2,5%, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο του κανονισμού 2021/2115 δεν έχει οριστικοποιηθεί και εγκριθεί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας γι΄ αυτό το λόγο και δεν έχουν εκδοθεί οι διατάξεις με τις λεπτομέρειες εφαρμογής. Ως εκ τούτου οι μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, ενδέχεται να επηρεάσουν τις παρεμβάσεις στα πλαίσια εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου. Για το λόγο αυτό οι αιτήσεις μεταβιβάσεων ΔΒΕ 2022 πραγματοποιούνται με ευθύνη των παραγωγών


Η σχετική τροποποιητική εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέσιμη εδώ

Με 110 εκατ. ευρώ η ένεση των κοινοτικών πόρων

Άμεσα 110 εκατ. από ενωσιακούς πόρους θα διατεθούν για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή της Καρδίτσας, με τη μερίδα του λέοντος των πόρων να κατευθύνεται στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Αν και ο υπουργός δεν προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων και ειδικά στην κατανομή του συνολικού ποσού των 110 εκατ. ευρώ, είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των κοινοτικών κονδυλίων θα κατευθυνθούν προς τους κτηνοτρόφους μέσω του Μέτρου 21.

Από το ποσό αυτό, αφαιρούνται τα 26 εκατ. που αναλογούν στο αποθεματικό κρίσης, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα διατεθεί για την ενίσχυση Ομάδων Παραγωγών στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, οι παραγωγοί οίνου νησιών, η σταφίδα και η παραγωγή βιολογικού επιτραπέζιου σταφυλιού. Το υπόλοιπο είναι 84 εκατ. ευρώ τα οποία όπως φαίνεται αφορούν στο μέτρο 21, το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά προορίζεται για ενισχύσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το ποσό που ακουγόταν νωρίτερα ότι είναι διαθέσιμο στο ταμείο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 100 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων (74 εκατ. από το Μέτρο 21 και 26 εκατ. από το αποθεματικό κρίσης).

Σε ό,τι αφορά στο Μέτρο 21 των 84 εκατ. ευρώ, το ενδεχόμενο αξιοποίησης του μοντέλου των συνδεδεμένων για τον υπολογισμό των ενισχύσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους φαίνεται να είναι το επικρατέστερο, έπειτα και από σχετικό πλάνο που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο. Σε περίπτωση που πράγματι το υπουργείο κινηθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, τότε αναμένεται μια ενίσχυση της τάξης των 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα και των 120 ευρώ στις αγελάδες.

Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

21-07-2022 23:46Θανάσης

Οι αγρότες είναι στην Αθήνα στα χωριά είναι τα κορόιδα.

Απάντηση

19-07-2022 17:47Giorgos

Ποιά τιμολόγια η απόδειξης δεν μετράνε τη λέτε τώρα δώστε όπως και της επιδοτήσεις της κλίκες

Απάντηση

17-07-2022 13:56Χρήστος κατσανος

Και εμείς που έχουμε θερμοκήπια με το στρέμμα θα μας πάει κάψαμε τόνους πετρέλαιο

Απάντηση

16-07-2022 16:59Γιωργος

Δηλαδη παναγο βλημα,δεν θα δοθει αυτοματα απο το κρατος η επιστροφη φορου,πρεπει να κανουμε αιτηση;;;;;;άλλα μας λεγατε,οτι μολις ολοκληρωθει το οσδε,θα γινει αυτοματος ελεγχος και θα πιστωθει το δικαιουμενο ποσο στους παραγωγους.η μηπως νομιζετε οτι εχουμε ξεχασει τι εχετε πει;;;;;;;;λαμογια,γραφειο τυπου γλυφτες της εκαστοτε κυβερνησης.ουστ κοπροσκυλα τεμπεληδες.

Απάντηση

15-07-2022 18:16Κώστας

Άραγε με αυτή την αλλαγή στην πλατφόρμα ΟΣΔΕ πόσες αιτήσεις λιγότερες ή περισσότερες έγιναν σε σχέση με άλλες χρονιές?? Είναι μέσα στα στατιστικά όρια ή με την αλλαγή αυτή κάποιοι φοβήθηκαν να κάνουν? Αξίζει λοιπόν η ταλαιπωρία?

Απάντηση

15-07-2022 16:51Δημητρίου Κώστας

Υπάρχει κάποιος που ξέρεις τι γίνεται με της αποδείξεις πετρελαίου;δεν τα έχουμε όλα σε τιμολόγια και στο φινάλε δεν είναι υποχρεωτικό να είναι όλα σε τιμολόγιο αν είναι κάτω από 200 ευρώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-07-2022 18:41Αελ

ΠΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟΥ ΖΗΤΑΝΕ.ΜΕ ΤΗ ΑΠ ΛΕΣ ΑΠΌΔΙΞΕΙΣ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟΥ ΤΗ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ.ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΥΤΕΣ!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-07-2022 17:29 agrotisa

Θέλω ,να πιστεύω , ότι την επιστροφή φόρου , θα την πάρουν οι κατακυριο επάγγελμα αγρότες . Και όχι όλοι που δηλώνουν κτήματα στον ΟΣΔΕ και δεν είναι αγρότες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

13-07-2022 16:21Τζόκερ

Πόσοι από αυτούς τους 600 χιλιάδες είναι πραγματικά αγρότες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

13-07-2022 16:06ΚΥΔ

Άντε βρε...βγήκε και η εγκύκλιος των ενεργοποιήσεων σήμερα..!! Ποιος στις χάρες μας...1 ημέρα πριν τη λήξη...Έ ρε ξύλο το θέλετε...

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές