BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πακέτο ΕΛΓΑ για χαλάζι Ιουνίου και προκήρυξη για νέα Σχέδια τον Νοέμβριο

Ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν προκαταβολές στους παραγωγούς που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις χαλαζοπτώσεις στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, καθώς, το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, ψηφίζεται στη Βουλή σχετική τροπολογία που ετοίμασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

foto_georgantas080322

Λεωνίδας Λιάμης

5652
5

Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει να τρέξει άμεσα και την προαναγγελία για τη νέα, εμβόλιμη, προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που τόσο περιμένει ο πρωτογενής τομέας.

Με το νομοθέτημα για τους χαλαζόπληκτους του Ιουνίου, όπως είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στη ραδιοφωνική συχνότητα του Flash 99,4 στη Θεσσαλονίκη, «ανάβει το πράσινο φως» προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να βάλει τη διαδικασία στις ράγες και εντός τριμήνου να πιστωθούν οι προκαταβολές στους δικαιούχους.

«Αφορά πληρωμές για ζημίες που προκλήθηκαν στις περιφερειακές ενότητες της Καβάλας, της Ξάνθης, των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Πέλλας», ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα βγάλει τις ανακοινώσεις για το ποσό και πώς θα καταβληθεί, ενώ σε ένα τρίμηνο θα έχουν δοθεί τα χρήματα».

Σε σχέση με την προωθούμενη νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκάλυψε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα βγει η προαναγγελία με την περιγραφή του αντικειμένου και άλλες κρίσιμες παραμέτρους του προγράμματος, ενώ ως προς την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα είναι στον αέρα τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου».

Επανέλαβε, ακόμη, πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν τα 60 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, για την αγορά λιπασμάτων, καθώς και ότι έχει δρομολογηθεί η καταβολή των 91 εκατ. ευρώ, προς τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι με τα μέτρα που λαμβάνουμε σηκώνουμε από τους ώμους του πρωτογενή τομέα το 100% του βάρους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Είναι όμως μια ουσιαστική και συνεχής στήριξη», σημείωσε και υπενθύμισε πως από τον Ιούνιο και εντεύθεν η επιδότηση καλύπτει το 90% των αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα, ενώ υπάρχει στήριξη και στο πετρέλαιο, τόσο στην αντλία, όσο και με τα 73 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

«
Τροπολογία Γεωργαντά για την καταβολή προκαταβολών σε όσους επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022

Ψηφίζεται σήμερα η νομοθετική ρύθμιση του ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά, με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας από τις έντονες και εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο 2022.

Για τις χαλαζοπτώσεις ειδικά, θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, έναντι της δικαιούμενης αποζημίωσης και καθορισμού διαφορετικού ποσοστού προκαταβολής, ανά ζημιογόνο αίτιο ή ανά προϊόν ή ανά γεωγραφική ζώνη.

Το ΥπΑΑΤ συνεπές στις δεσμεύσεις του, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολές, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας διαδικασίας και εντός τριμήνου, έτσι ώστε στο συντομότερο χρονικό διάστημα να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

Στόχος είναι η άμεση στήριξη των πληγέντων αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο αλλά και μακροπρόθεσμα η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας.

Η τροπολογία αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, στις Δημοτικές Κοινότητες Αθύρων, Δυτικού και Ραχώνας, Δημοτικής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Πέλλας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στη Δημοτική Κοινότητα Κουφαλίων, της Δημοτικής Ενότητας Κουφαλίων και στις Δημοτικές Κοινότητες Χαλκηδόνος, Ελεούσης, Βαλτοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Χαλκηδόνος, του Δήμου Χαλκηδόνος, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Τοπείρου και στη Δημοτική Ενότητα Βιστωνίδος του Δήμου Αβδήρων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Επίσης, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για αποζημίωσηόσων απασχοληθούν σε έργο σχετικό με τις ως άνω ζημιέςκαθώς και τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από 1ης Μαΐου 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2022 12:51Ειρηνη

Για τους αγρότες της Ημαθίας τι παίζει;; Δεν είχαμε χαλάζι εμείς;; Η είμαστε λίγοι οι αγρότες εδώ;; Ντροπή...

Απάντηση

30-09-2022 08:52Ροκακ

Ρε τρόμπες ρε χαφιεδες στην ημαθια τον Ιούνιο θέρισε τα παντα πλάκα μας κάνετε ρε κατσαπλιαδες..

Απάντηση

29-09-2022 22:41chrysoula kladi

Μαλιστα για τις φωτιες του 2019 με μεγαλες καταστροφες και σε περιουσιες και σε εκτασεις με ελαιοδεντρα θα δοθει η αποζημιωση? η τα ξεχασαμε αυτα.. η δυτικη ελλαδα και συγκεκριμενα μιλαω για την Ζάκυνθο 19 Σεπτεμβρίου το 2019 μια θλιβερη μερα μας καταστρεψαν πυρκαγια με μεγαλη πολυ μεγαλη ζημια. δεν βλεπω ομως κατι να λενε για αυτό. Μηπως να το τρέξουμε λιγο

Απάντηση

29-09-2022 21:40Δίπλας Ιωάννης

Για την Ημαθία τίποτα λες και εμείς δεν χτυπηθηκαμε απ'το χαλάζι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές