Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παραγραφή χρεών ΕΦΚΑ 10ετίας, ρύθμιση 24 δόσεων φτάνει Βουλή

Ένα µίνι ασφαλιστικό νοµοσχέδιο αναµένεται ότι θα κατατεθεί προς επεξεργασία από την αρµόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόµενη εβδοµάδα, στις διατάξεις του οποίου προβλέπεται και η πολυαναµενόµενη ρύθµιση για την παραγραφή παλιών -άνω της δεκαετίας- οφειλών αγροτών σε ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

7_5

Πέτρος Γκόγκος

4078
11

Συγκεκριµένα, στις διατάξεις του νέου νοµοσχεδίου, προβλέπεται ότι θα παραγράφονται χρέη αγροτών από ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, ενώ παράλληλα εισάγεται και νέα ευνοϊκότερη ρύθµιση µε 24 δόσεις έναντι 12 δόσεων για τις οφειλές που µένουν σε εκκρεµότητα.

Μένει να φανεί αν κατά την επεξεργασία του νοµοσχεδίου θα εισαχθεί και η πρόβλεψη για αύξηση του ορίου οφειλών προς τον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ για τη διευκόλυνση των αγροτών στην έκδοση σύνταξης. Υπενθυµίζεται ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν τον διπλασιασµό του ποσού που µπορεί να χρωστά ένας ασφαλισµένος στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ προκειµένου να καταθέσει φάκελο συνταξιοδότησης. Μέχρι σήµερα, προϋπόθεση για να καταθέσει ένας ασφαλισµένος αίτηµα συνταξιοδότησης, είναι οι οφειλές του προς τον ΕΦΚΑ να µην υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ.

Η ρύθµιση που φέρεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναµένεται να επεκταθεί και στην περίπτωση των αγροτών, είναι να διπλασιάσει το ποσό οφειλής από τα 6.000 στα 12.000 ευρώ, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη και στη συνέχεια να παρακρατείται ένα ποσό από αυτήν µέχρι την εξόφληση.

Πάγωµα στις αυξήσεις εισφορών

Πάγωµα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δροµολογείται µε ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε µια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εµποδίσει το φούσκωµα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων µε ένα ποσοστό 8 µε 9%. Πρόκειται για το γνωστό θέµα που αναδείχθηκε προ ολίγων ηµερών, το οποίο έχει να κάνει µε µια διάταξη στον ασφαλιστικό νόµο του Βρούτση, που προβλέπει για το 2023 αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ύψος του πληθωρισµού του περασµένου έτους.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηγάκη, να διαµορφώνουν τις τελικές τους αποφάσεις, συνυπολογίζοντας το κόστος της ενέργειας που οδηγεί σε αύξηση στις τιµές των προϊόντων, αξιολογώντας το ως στρέβλωση που επιτρέπει την αναστολή των διατάξεων του νόµου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, όταν και θα «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισµού για το 2022, µε τις τελευταίες εκτιµήσεις της Κοµισιόν, να τοποθετούν το ποσοστό στο 8,5 µε 9%. Άλλωστε, οι εισφορές των µη µισθωτών πληρώνονται µε καθυστέρηση δύο µηνών.

Αµετάβλητες για το 2023 οι 6 ασφαλιστικές κατηγορίες αγροτών

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες που διαµορφώνονται για τους αγρότες, θα µείνουν για το 2023 αµετάβλητες, ενώ η κατάταξη σε µία εξ αυτών παραµένει υποχρεωτική. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται µε την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, µετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραµένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισµένος επιλέξει µια από τις 6 κατηγορίες, µπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται µία φορά τον χρόνο.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

05-10-2022 21:15Finance & Loan LLC

Hello We are a trade finance company that uses our own credit lines to facilitate the issuance of financial guarantees like BG, SBLC, DLC and more. If our services will be of help to you, let us know so we can guide you with our process. Mobile | WhatsApp: +19893413179 Email:mohammedahsan877@gmail.com

Απάντηση

03-10-2022 14:41Mike Morgan

Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com Phone number: +917428831341 (Call/What's app)

Απάντηση

03-10-2022 14:38Mike Morgan

Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com Phone number: +917428831341 (Call/What's app)

Απάντηση

30-09-2022 22:38Βαγγέλης

Κάντε 72 δοσεις το ΕΦΚΑ

Απάντηση

30-09-2022 14:50Rigas

Ρε μλκσμν εκεί στην νουδου για να πάρετε ψηλά φιλάκια διαγράφετε τα χρέη από τους παταξιδες και εμείς που πληρώνουμε κάθε χρονιά αναβένουν οι εισφορές και πάλι αυξήσεις ανακοινωσατε για να πληρώνουν αλλοι και αλλοι να διαγραφούν χρέη Στον δρομο σφαλιαρες από δω και πέρα και φτύσιμο στην ημαθια μην βγει βουλευτής στον δρομο θα φάει καρπαζιες το νου σας πο%σταρι@

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-09-2022 10:00A

δηλαδή εμισ που είμαστε σηνεπεστατη στη εισφορές μασ ήμαστε η μαλακές της υπόθεσης σαν να μας λέτε μην πληρώνετε για να διαγράφουν και τα δικά σας

Απάντηση

30-09-2022 09:13ΑΓΡΟΤΗΣ

Όταν γίνει παραγραφή αυτά τα χρόνια θα μετράνε για την σύνταξη η οχι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία