Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ειδική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για τα λιπάσματα με πίστωση Νοέμβριο

Ειδική πλατφόρμα ετοιμάζει για την ΑΑΔΕ το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα υποδεχτεί τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος ενίσχυσης ανά αγρότη από τα 60 εκατ. που θα πληρωθούν τον προσεχή Νοέμβριο στους δικαιούχους παραγωγούς.

Lipansi2

Πέτρος Γκόγκος

14309
4

Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με ειδικούς από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, να ετοιμάζουν την πλατφόρμα, στην οποία μετά θα αναρτήσουν οι αγρότες ή οι λογιστές τους τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων για την περίοδο 1η Οκτωβρίου 2021 µέχρι 30 Σεπτεµβρίου 2022. Ακούγεται δε, ότι είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση του έργου αυτού, δεδομένης και της εμπειρίας που έχουν αναπτύξει από τις ημέρες της καραντίνας του 2020 και έπειτα οι διοικητικοί υπάλληλοι στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός θέλει μια όσο το δυνατόν πιο απλουστευμένη διαδικασία, μιας και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά (λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι να βγει και ο Οκτώβριος), ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν  να αποφύγουν πάση θυσία μια βιαστική πληρωμή αντίστοιχη με αυτήν που έγινε τον περασμένο Αύγουστο με την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Σε περιπτώσεις τιμολογίων όπου η αγορά λιπασμάτων συνοδεύεται με άλλες εισροές, οι λογιστές ή οι αγρότες θα χρειαστεί να διαχωρίσουν την αξία των λιπασμάτων από το συνολικό ποσό, αναρτώντας ωστόσο το τιμολόγιο ως έχει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, η έκτακτη ενίσχυση έρχεται να επιδοτήσει με 3,80 έως 4,80 ευρώ σε κάθε σακί που αγοράστηκε τους προηγούμενους μήνες, εφόσον οι πληροφορίες η κάλυψη στο 12% επί των τιμολογίων ισχύουν. Το ποσό αυτό προκύπτει βάσει των τιμών που διαμορφώθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες στα καταστήματα εφοδίων για τα δημοφιλέστερα προϊόντα θρέψης που αξιοποιούν οι Έλληνες αγρότες.

Ενδεχόμενο πλαφόν ενίσχυσης

Επειδή το διαθέσιμο κονδύλι είναι μικρό σχετικά με τις ανάγκες ενίσχυσης που έχουν υπολογιστεί, έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις για την εισαγωγή πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης, που σκοπό θα έχουν τον αποκλεισμό περιπτώσεων με εικονικά τιμολόγια ή δηλωμένες ποσότητες που δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος της εκμετάλλευσης που αιτείται την ενίσχυση. Μένει να φανεί κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των 60 εκατ. ευρώ στους 250.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα οριστικοποιηθούν στην ΚΥΑ που διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες από τη νομική ομάδα του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε συνδυασμό με τις υποδείξεις της ηγεσίας του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αμέσως μετά οι κτηνοτρόφοι

Λογικά το κείμενο θα είναι έτοιμο για υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τσουλήσει ομαλά η διαδικασία των δηλώσεων και να γίνει η πληρωμή μέσα στον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, με το ρεπορτάζ να θέλει τον υπουργό να έχει αποστείλει το προσχέδιο της ενίσχυσης προς έγκριση στην Κομισιόν. Στόχος είναι η πληρωμή των 91 εκατ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους, η οποία γίνεται με κοινοτικά κονδύλια και με μικρή εθνική συμμετοχή, να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

22-10-2022 00:28Νίκος

Είστε ψεύτες. Είστε κλέφτες!! Κοροϊδεύετε τον κόσμο! Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος γιατί δικαιούνται τίποτα; Επειδή κόβουν απλές αποδείξεις καί όχι τιμολόγια; Αυτοί δεν πληρώνουν;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

21-10-2022 08:05Ρουλα

Αλήτες σαν δεν ντρέπεστε διπλασιασατε την τιμή (20 ευρο και άνω ανα 40κιλο)και μας πετατε ψίχουλα να ακούγεται ότι δίνετε λεφτά ΝΤΡΟΠΗ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία