BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επτά υποθέσεις απάτης με το απόθεμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον εισαγγελέα

Στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές διαβιβάστηκε αναφορά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου, στην οποία γίνεται λόγος για 7 περιπτώσεις αιτούντων κατανομής Εθνικού Αποθέματος ετών 2020 και 2021, οι οποίοι φέρεται να έχουν διαπράξει απάτη, λαμβάνοντας με προσχηματικό τρόπο σημαντικά ποσά, επιβαρύνοντας τον Οργανισμό Πληρωμών συνολικά με 465.152,97 ευρώ.

8υ58γξιγ

4916
22

Επτά υποθέσεις απάτης  με το εθνικό απόθεμα  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον  εισαγγελέα με στοιχεία που… βγάζουν μάτι 

Όπως φαίνεται, έχει αρχίσει να ξετυλίγεται πλέον το κουβάρι με τις απάτες που αφορούν τα δικαιώματα βοσκοτόπων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα αναζητηθούν και πιθανές ευθύνες στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το προοίμιο μίας σειράς ανάλογων υποθέσεων που το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να βρουν και αυτές το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην αναφορά, πραγματοποιώντας μεταξύ τους κυκλικές μισθώσεις εκτάσεων διάρκειας 4 ετών και δηλώνοντας όλοι αποκλειστικά και μόνο «καλλιέργεια βοσκότοπου σε καλή γεωργική κατάσταση» δηλαδή υποβάλλοντας αίτηση ενίσχυσης βοσκοτοπικών εκτάσεων χωρίς ζώα,  εισέπραξαν το 2020, 410.722,84 ευρώ και  ένας (1) εξ αυτών,  το 2021, 54.430,13 ευρώ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών, η συγκεκριμένη υπόθεση συσχετίζεται με 3 Κ.Υ.Δ. με έδρα την Αττική, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Οι μεγάλες δηλούμενες εκτάσεις (1.000 έως 3.300 στρέμματα) βρίσκονται σε διαφορετική και απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα εκμετάλλευσης.
  • Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δηλούμενης καλλιέργειας.
  • Από τον γεωχωρικό έλεγχο των εκτάσεων βοσκοτόπων, βρέθηκε ότι σημαντικές εκτάσεις από τις δηλούμενες από τους 7 αιτούντες είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018 και 2019.
  • Για 4 αιτούντες, οι δηλούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου για το 2020, να ανήκουν στο Δημόσιο και για έναν, βρέθηκε επίσης, το 2021, οι εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Ενώ όλα τα κυκλικά μισθωτήρια είναι πολυετή, τετραετούς διάρκειας, από 1-10.1.2020 έως 31.12.2024, οι 6 από τους 7 δεν υπέβαλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) μετά το 2020, παρά τις σημαντικές ενισχύσεις που έλαβαν ως νεοεισερχόμενοι για την ΕΑΕ 2020.
  • Κανένας ιδιοκτήτης δεν προσκόμισε ισχυρά νομικά έγγραφα για την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν, παρά τα κυκλικά μισθωτήρια που είχαν υπογράψει.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνει επίσης πως τα γεγονότα αυτά, αφορούν σε μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών, ενώ όσοι τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και αποτελούν την πλειοψηφία των παραγωγών, δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων τους.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών έχει ως εξής:

«Αναφορά του Πρόεδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., κ. Σημανδράκου, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περιπτώσεις διάπραξης παρατυπιών

Ως αποτέλεσμα της Ανάλυσης Κινδύνου που εφαρμόζει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε συνδυασμό με στοιχεία από καταγγελίες που ήρθαν σε γνώση του, και μετά τη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων διερεύνησης  αυτών, για την διαπίστωση της τεχνητής δημιουργίας προϋποθέσεων με σκοπό τη λήψη ενισχύσεων, από αιτούντες κατανομής Δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος ετών 2020 και 2021, προέκυψαν για επτά αιτούντες (7), ισχυρές ενδείξεις και αποδείξεις διάπραξης παρατυπιών.

Ο Οργανισμός, για τις ανωτέρω περιπτώσεις, εκτός από τις προβλεπόμενες Διοικητικές Κυρώσεις που θα επιβάλει, διαβίβασε σχετική αναφορά του Πρόεδρου του Οργανισμού, κ. Σημανδράκου, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για τις περεταίρω προβλεπόμενες από το Νόμο επιπτώσεις.

Τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην αναφορά, πραγματοποιώντας μεταξύ τους, κυκλικές μισθώσεις εκτάσεων διάρκειας 4 ετών και δηλώνοντας όλοι αποκλειστικά και μόνο «καλλιέργεια βοσκότοπου σε καλή γεωργική κατάσταση» δηλαδή υποβάλλοντας αίτηση ενίσχυσης βοσκοτοπικών εκτάσεων χωρίς ζώα,  εισέπραξαν το 2020, συνολικά 410.722,84 ευρώ και  ένας (1) εξ αυτών,  το 2021, 54.430,13 ευρώ.  Η συγκεκριμένη υπόθεση η οποία συσχετίζεται με 3 Κ.Υ.Δ. με έδρα την Αττική, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

Οι μεγάλες δηλούμενες εκτάσεις (1.000 έως 3.300 στρέμματα) βρίσκονται σε διαφορετική και απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα εκμετάλλευσης.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δηλούμενης καλλιέργειας.

Από τον γεωχωρικό έλεγχο των εκτάσεων βοσκοτόπων, βρέθηκε ότι σημαντικές εκτάσεις από τις δηλούμενες από τους 7 αιτούντες είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018 και 2019.

Για 4 αιτούντες, οι δηλούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου για το 2020, να ανήκουν στο Δημόσιο και για έναν, βρέθηκε επίσης, το 2021, οι εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.

Ενώ όλα τα κυκλικά μισθωτήρια είναι πολυετή, τετραετούς διάρκειας, από 1-10.1.2020 έως 31.12.2024, οι 6 από τους 7 δεν υπέβαλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) μετά το 2020, παρά τις σημαντικές ενισχύσεις που έλαβαν ως νεοεισερχόμενοι για την ΕΑΕ 2020.

Κανένας ιδιοκτήτης δεν προσκόμισε ισχυρά νομικά έγγραφα για την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν, παρά τα κυκλικά μισθωτήρια που είχαν υπογράψει.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. επισημαίνει ότι η προστασία των Γεωργικών Ταμείων και η διαφάνεια στην καταβολή των Κοινοτικών Ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Επισημαίνουμε ότι, οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων, πραγματοποιούνται πλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας και με την χρήση  στοιχείων του Κτηματολογίου.

Σημειώνουμε ότι, κάθε περίπτωση, μετά από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου, ελέγχεται με την χρήση νέων στοιχείων σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται άμεσα και στην περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα λαμβάνει μέτρα με βάση τις  προβλεπόμενες από τους Κανονισμούς και το Νόμο διαδικασίες.

Τα γεγονότα αυτά, αφορούν σε μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών, ενώ οι παραγωγοί που τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και αποτελούν την πλειοψηφία των παραγωγών, δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων τους».


Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2022 20:48Γιώργος

...ανώνυμα στο ίντερνετ...έχετε και όνομα και επίθετο ΚΑΙ ΑΦΜ...καί σας ξέρουν και είστε καί στον εισαγγελέα που επικαλείστε....κατάχρηση από το εθνικό απόθεμα....αρπαξατε χρήματα των αγροτών....εδω είμαστε να δούμε το τελευταίο επεισόδιο από το έργο πού στησατε.

Απάντηση

06-11-2022 20:23Γιώργος

...χάσατε την μιλιά σάς Βλαμένα...νομίζετε ότι μπορείτε να απειλείται παραγωγούς με δέκα κιλά αρχ.......ας ξυπνήσει λίγο ο οπεκεπε καί θα πάτε από εκεί που ήρθατε...γιαυτό σάς σπούδασε το κράτος, για να το κλέβετε....ανώνυμα σκουπίδια.

Απάντηση

06-11-2022 16:41Γιώργος

...σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι....οι υπάλληλοι των ΚΥΔ μιλανε για τους αγρότες και τούς κτηνοτρόφους...για ανθρώπους που παράγουν και έχουν δικαιώματα από τον καιρό που βγήκαν η λάσπες βάσει των προϊόντων πού παρήγαγαν πριν από το 2000 ....Παναγιά βοηθά δηλαδή....οπεκεπε διωξε τα τρωκτικά.

Απάντηση

06-11-2022 10:35Γιώργος

....απλό το πράμα...καμιά 10 ΚΥΔ είναι που έχουν σχεδόν όλες της αιτήσεις εθνικού αποθέματος.

Απάντηση

06-11-2022 10:03Γιώργος

...μόνοι τους τα πήρανε....υπάλληλοι ΚΥΔ είναι...πρώτα τα εντοπισανε στο σύστημα που το γνωρίζουν από την θέση ευθύνης που δουλεύουν...μετά κάνανε συμφωνητικά ο ένας στον άλλο και σε συγγενικά τους πρόσωπα, κάνανε δηλώσεις καλλιέργειας και αιτηθικαν από το εθνικό απόθεμα....και ο ηλιθιος οπεκεπε τους δίνει και εξισωτικη αποζημίωση χωρίς ζώα κατά παράβαση όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών....βρήκαν 7 και χαίρονται οι χαζοί....ας δούνε πού δώσανε εθνικό απόθεμα από το 2018 πού ισχύει η μαλακια πού ψηφισανε και θα την βρούνε την άκρη σε μία μέρα....είναι πολύ περισσότεροι από 7....ειδικότερα το 2019 και 2020...σε λίγο θα αλλάξει και η ΚΑΠ και θα τους μείνουν κανονικά...ξυπνάτε εκεί στον οπεκεπε πού πάτε και ελέγχεται σταβλους με 800 πρόβατα και 500 αρνιά αν λείπει κάποιο....ξυπνάτε χαζονταμαρα!!

Απάντηση

05-11-2022 21:16ΑΓΡΟΤΗΣ

Αυτόν που τους έδωσε βοσκοτοπια να καλέσουν να δώσει εξηγήσεις

Απάντηση

05-11-2022 12:53Γιώργος

...ναι υπάρχουν συναιτερστικες οργανωσης πού είχαν υπεύθυνο ΚΥΔ και υπαλλήλους απατεώνες...και κάναν κομπίνα με το εθνικό απόθεμα, ευτυχώς σε δική τούς πύλη...και καταδκαστικανε στα ελληνικά δικαστήρια πού τούς πήγε ο ΑΣ...μένει ο οπεκεπε να δούμε τι θα κάνει.

Απάντηση

04-11-2022 23:33Sakis

7? Χαχαχαχαχα μόνο? Μισό μύριο έτσι για πλάκα.τωρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί κόβονται πόσα επιδοτήσεων και καθυστερούνε πληρωμες κάθε χρόνο εις βάρος των κοροιδων.7 ,17,107 το έγκλημα έχει ήδη διαπραχθεί.με την πείνα που θα έρθει μόνο θα υπάρξει δικαιωσυνη για το κάθε λαμογιο

Απάντηση

04-11-2022 22:50Κατια

Πω πω νεα από το 1990 καλά τώρα τα έμαθε η κυβέρνηση θα τους κάνει νταντά, γιατί στην Εύβοια δεν γίνονται, βάλτε GPS στα ζώα να τελειώσουν οι απατεώνες, δηλώνουν 200 προβατα όταν έρθει ο έλεγχος θα πάνε να πάρουν από τον γείτονα θα περάσουν και σκουλαρικια και αντε γειά. Σε αυτούς να ζητήσουν πίσω τις επιδοτήσεις με τόκο.

Απάντηση

04-11-2022 21:42Εletheras boskis

Δούλεψε , κτηνοτρόφε ,365 ημέρες το χρόνο , για να πάρεις , ψίχουλα, και να έρχονται , άνθρωποι χωρίς ζώα να αιτούνται βοσκότοπο , χωρίς ζώα , και να παίρνουν, χιλιάδες ευρώ . Χιλιάδες ευρώ ,όχι τα ψίχουλα, του πραγματικού κτηνοτρόφου . Τελικά το βαρέλι δεν έχει πάτο . Ντροπή ,.και υπάρχουν και πραγματικοί κτηνοτρόφοι που δεν παίρνουν καν ενισχύσεις ....Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνουν ενισχύσεις για βοσκότοπους , όταν δεν υπάρχουν ζώα .. Αλλά Ελλαδησταν είναι εδώ όλα γίνονται.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές