Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νέες δεσμεύσεις για να ενεργοποιήσει ο αγρότης δικαίωμα ενίσχυσης το '23

Ξεκίνησε και επίσηµα από την 1η Ιανουαρίου η υποχρέωση τήρησης των νέων «Καλών Γεωργικών Πρακτικών», που αφορούν τις δεσµεύσεις των αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους το 2023 και τη λήψη της εξισωτικής αποζηµίωσης.

5_74

Γιώργος Κοντονής

17926
44

Σε εφαρμογή νέες  δεσμεύσεις για να  ενεργοποιήσουν οι  αγρότες δικαιώματα  ενίσχυσης το 2023

Οι σχετικές φροντίδες µπορούν εν δυνάµει να ενεργοποιήσουν επιπρόσθετες ενισχύσεις, στη λογική του νέου πρασινίσµατος, εφόσον οι αγρότες επεκτείνουν τις δεσµεύσεις τους.  Σύµφωνα µε την µέχρι στιγµής ενηµέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί αροτραίων καλλιεργειών το 2023 θα πρέπει µεταξύ άλλων:

Πρώτον, να διατηρούν σε φυτοκάλυψη τα αγροτεµάχιά τους έως και τις 5 Μαρτίου. Η κάλυψη του εδάφους µπορεί να γίνεται µε φυτικά υπολείµµατα ή/και µε αυτοφυή βλάστηση ή/και µε την εφαρµογή άλλης πρακτικής ισοδυνάµου αποτελέσµατος, ήτοι προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.  Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιµασία του εδάφους για την εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήµατος, λαµβανοµένου υπόψη ότι το χρονικό διάστηµα έως την εαρινή σπορά, δεν µπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις εβδοµάδες.

Εφόσον ο παραγωγός έχει πραγµατοποιήσει την εδαφοκάλυψη µε επίσπορες καλλιέργειες, µε σπορά ποωδών γρασιδιών και σπορά αζωτοδεσµευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών) θα λάβει επιπλέον επιδότηση 5 ευρώ το στρέµµα µέσω του νέου πρασινίσµατος. Στα ψυχανθή περιλαµβάνονται: Μηδική, φασόλια, λωτός, ρεβύθια, τριφύλλια, βρώσιµα κουκιά, φακές, λούπινα, µπιζέλια, βίκος. Όταν η εκµετάλλευση εµπλουτίζει το σύνολο των ενταγµένων αγροτεµαχίων µε φυτά ξενιστές επικονιαστών ή/και ωφελίµων παρέχεται πρόσθετη ενίσχυση 5 ευρώ το στρέµµα.

∆εύτερον, οι εκµεταλλεύσεις µπορούν εθελοντικά (υποχρεωτικά από το 2024 για εκτάσεις άνω των 100 στρεµµάτων) να προχωρήσουν σε αγρανάπαυση στο 3-4% της εκµετάλλευσή τους. Εφόσον το 2023 προχωρήσουν σε αγρανάπαυση στο 10% της εκµετάλλευσής τους ή 6% αγρανάπαυση και 4% ψυχανθή τότε θα λάβουν επιπρόσθετη ενίσχυση από το νέο πρασίνισµα. Η επιπρόσθετη ενίσχυση είναι 3,7 ευρώ το στρέµµα στο καλαµπόκι, 1,6 ευρώ στο βαµβάκι και 1 ευρώ για τα χειµερινά σιτηρά στο σύνολο της έκτασης.

Παράδειγµα: Εκµετάλλευση µε 200 στρ. αραβόσιτο πρέπει να αφιερώσει 6 στρ. υποχρεωτική αγρανάπαυση (3%). Το οικολογικό πρόγραµµα θα εφαρµοστεί στα 194 στρ. αγρανάπαυση 10% (19,4 στρ αγρανάπαυση ή 11,6 αγρανάπαυση & το υπόλοιπο ψυχανθές: ενίσχυση: 194 στρ* 3,7 ευρώ/στρέµµα = 717,8 ευρώ ή 1.532,6 ευρώ για φυτα ξενιστές.

Για τους παραγωγούς βιολογικών

Οι βιοκαλλιεργητές µε ενεργή σύµβαση µε πιστοποιητικό οργανισµό που δεν έχουν µπει σε πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης (Μέτρο 11), µπορούν από φέτος να επιλέξουν οποιαδήποτε δράση θέλουν από το νέο πρασίνισµα. Oι περισσότεροι αν όχι όλοι, λογικά θα επιλέξουν να επιδοτηθούν από τη δράση «∆ιατήρηση της Βιολογικής Γεωργίας» που µεταφέρεται το 2023 στο νέο πρασίνισµα και δεν θα έχει σχέση µε το ΠΑΑ. ∆ηλαδή, δεν υπάρχουν ούτε πίνακες µοριοδότησης, ούτε επιλαχόντες, όσοι έχουν ενεργή σύµβαση µε Οργανισµό Πιστοποίησης θα λαµβάνουν επιδότηση και µάλιστα αυξηµένη σε σχέση µε τους συναδέλφους τους οι οποίοι συµµετέχουν στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αγροτεµάχια µε κλίση

Επιπρόσθετες δεσµεύσεις

Από φέτος σε αγροτεµάχια που συνορεύουν µε ύδατα και έχουν κλίση από 0 ως 8% απαγορεύεται η λίπανση, φυτοπροστασία για ζώνη 3 µέτρα από την όχθη και για αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη από 8%, απαγορεύεται η λίπανση και η φυτοπροστασία για ζώνη 6 µέτρων. Όσον αφορά την κοπριά, οι ζώνες είναι 10 µέτρα για στερεή και 20 µέτρα για υγρή και στις δύο περιπτώσεις κλίσης.

Για τα χωράφια µε κλίση άνω του 6% ισχύουν επιπροσθέτως τα εξής: Σε αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 6% και ως 12%, η άροση γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια. Σε αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 12%, υποχρεούνται οι αγρότες σε δηµιουργία ακαλλιέργητων ζωνών πλάτους 5 µέτρων ανά 40 µέτρων µεταξύ τους κάθετα στην κλίση (συλλογική εφαρµογή για γειτνιάζοντα αγροτεµάχια). Σε αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 15%, απαγορεύεται η άροση έως 15 Μαρτίου 2023. Σε όλα τα αγροτεµάχια απαγορεύεται η άρδευση  με κατάκλυση
Σχόλια (44)
Προσθήκη σχολίου

07-03-2023 20:24Γιωργος

Εγω ρε μαλακες της περιστρεφομενης πολυθρονας τις επιδοτησεις τις΄αγορασα με μεγαλο αγωνα και ερχεσαι τωρα να μου τις κλεψεις. Βγαλτε τις γραβατες και ανεβητε σε κανενα τρακτερ να σας δω πως θα περπατατε μετα. Ξερετε τι σημαινει μετατοπιση σπονδυλων? Μου γραψατε την νεα ΚΑΠ 500 σελιδες ουτε εσεις οι ιδιοι δεν την καταλαβαινετε. Για τις τιμες των φυτοφαρμακων ουτε κουβεντα. Πρεπει λεει να αμολυσουμε και αγρια πουλια. Εχω ενα θα σας το εδινα ευχαριστως......αλλα ουτε γι αυτο αξιζετε αφηστετο.

Απάντηση

28-01-2023 13:38Νίκος

Παιδιά έχω βάλει στρέμματα κι πήρα μόνο εξωτική ποτέ θα μπουν τα αλλά ξέρουμε ;

Απάντηση

09-01-2023 21:34Σ Π

Αυτά που λέτε εσείς αν τα πρεσβεβει και η ΝΔ μαύρο φίδι και κολοβο Που σας έφαγε περδικουλια.

Απάντηση

09-01-2023 20:40Νεοδημοκράτες

Καλόμαθαν οι κηφήνες αγρότες με εικονικές καλλιέργειες να επιδοτούνται. Μαύρα όλα ούτε τιμολόγια ούτε τίποτα. Ο άλλος δήλωνε χίλια στρέμματα τρυφίλια βιολογικά και καλλιεργούσε εκατό στρέμματα και τσεπώνε τις επιδοτήσεις, τιμολόγια ούτε για πλάκα. Όλο αυτό το κηφηναριό έκανε ζημιά μεγάλη σε εμάς καιρός να καθαρίζει η χαβούζα. Επίσης οι μικροί αγρότες πρέπει να φύγουν από το χώρο μόνο ζημιά κάνουν. Οπότε τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι πολύ σωστά. Ελάτε να δουλέψετε σε μένα δέκα ώρες την ημέρα τριάντα ευρώ. Και επειδή είναι καλός ο καφές σας από μένα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-01-2023 20:27Νεοδημοκράτης

Τα αντικίνητρα της κυβέρνησης εκ πρώτης όψεως είναι σωστά. Θα φύγουν οι περισσότεροι που δεν προσφέρουν στο χώρο τίποτα και θα μείνουμε εμείς και θα μεγαλώσει η πίτα για μας. Τα 160.000 ευρώ που παίρνω βιολογικά μπορούν να γίνουν και 200.000.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

09-01-2023 20:24Νεοδημοκράτης

Μπράβο στην κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι να φεύγουν μερικοί από το επάγγελμα και να μείνουν οι σωστοί και οι νοικοκύρηδες. Όσοι δεν μπορείτε να πάτε να δουλέψετε σερβιτόροι στον τουρισμό η να έρθετε να δουλέψετε μεροκάματο σε μένα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-01-2023 18:07Αγροτης

Γράφω και εγώ καμμία κουταμαρα με όνομα αγρότης Μήπως να σας στείλω καμμία πρόσφατη Σελφινκ πως την λετε ;.;να διαπιστώσετε αν είμαι η δεν είμαι;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (8)

09-01-2023 17:37Θανάσης

Αυτός που έχει γράψει αυτές τις δεσμεύσεις ή αυτοί τέλος πάντων ή δεν έχουν καμία σχέση με το αγροτικό επάγγελμα και είναι τελείως άσχετοι και δεν έχουν φυτέψει έστω ούτε βασιλικό σε μία γλάστρα ή υπάρχει δόλος..... Φυσικά υπάρχουν και οι οικολόγοι που δεν χρειάζεται να είναι τίποτα από αυτά τα δύο απλά είναι μαλάκες και υποκριτές μέχρι αηδίας.

Απάντηση

09-01-2023 15:54Νικος

όλο σαχλαμάρες. το μόνο που τούς ενδιαφέρει να κόψουν όσο μπορούν από το πενιχρό εισόδημα του αγρότη. κρίμα γιατί θα έχουμε και εκλογές σε λίγους μήνες.....

Απάντηση

09-01-2023 14:04Sakis

Κατά καιρούς βλέπω άρθρα σας σχετικά με τις υποχρεώσεις των αγροτών είτε αυτές αφορούν οικονομικά είτε αγροπεριβαλλοντικα θέματα.Και στο τέλος πάντα προσαρμοζόμαστε.Θα κάνετε ποτέ ένα άρθρο και στο δικό σας επάγγελμά?Από που προέρχονται τα έσοδα σας,τι κονδύλια σας κόβονται κ από που,τι έξοδα δηλώνεται και ποιες οι παροχές σας?Γιατί καλά κάνετε κ μας ενημερώνεται συνεχώς πως θα μας τα περνετε αλλά δεν πρέπει κ εμείς να μαθουμε τι συνεισφέρετε εσείς στο κράτος κάποια στιγμή?Τι φόρους πληρώνεται προς όφελος του λαού?Γιατί αποτι ξέρουμε η ενημερωνόμαστε μόνο λαμβάνειν είστε όχι δίνειν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία