BACK TO
TOP
Θεσμικά

Γέμισαν πρίζες οι κάμποι, πάνελ σε ξερικά κόβουν στρέμματα από αγρότες

Χωριά του κάµπου πάει να κλείσει η τροπή που παίρνει η υπόθεση των φωτοβολταϊκών πάρκων, µε µεγάλες εταιρείες ιδιωτικών συµφερόντων και funds να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόµου εντοπισµού και προµίσθωσης χωραφιών, τα οποία στη συνέχεια µένουν ανεκµετάλλευτα έως ότου βγουν οι απαιτούµενες άδειες.

10-11b

Πέτρος Γκόγκος

4319
9

Για παράδειγµα, σε ένα ξερικό χωράφι, το οποίο µίσθωναν αγρότες του χωριού µε 40 -45 ευρώ το στρέµµα, έρχεται µια εταιρεία και πληρώνει 50 ευρώ ως «κράτηση» µε την προοπτική το ενοίκιο να ανέβει στα 180 µε 240 ευρώ το στρέµµα µόλις βγει η άδεια και ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης. Κάπως έτσι, αρκετά στρέµµατα που µπορεί να είχε στο δυναµικό της µια αγροτική εκµετάλλευση, τίθεται ξαφνικά εκτός, ενώ η διαδικασία αντικατάστασης είναι από δύσκολη έως ακατόρθωτη.

Εκεί που θα περίµενε κανείς ότι η ρήτρα του 1% επί των παραγωγικών εκτάσεων µιας περιφέρειας θα έβαζε ένα φρένο στις άδειες, φαίνεται ότι το παράθυρο του νόµου που αντιλαµβάνεται ως παραγωγική έκταση µόνο τα αρδευόµενα χωράφια, έχει ως αποτέλεσµα το να γεµίσουν µε πάνελ όλα τα γειτονικά χωράφια, ξηρικά, τα οποία αξιοποιούνταν στην περίπτωση της Νίκαιας και των Φαρσάλων για την καλλιέργεια φακής και λοιπών οσπρίων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγίου Κωνσταντίνου στα Φάρσαλα, ένα χωριό που µέχρι πρόσφατα καλλιεργούσε 13.000 στρέµµατα και µέσα στην τελευταία διετία έχασε 2.500 στρέµµατα εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Όλα αυτά επιφέρουν ένα έµµεσο αλλά δυνατό πλήγµα και στους τζίρους των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Μάλιστα, στην περίπτωση του χωριού αυτού, ήδη οι άδειες έχουν βγει και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών. Εν τω µεταξύ, όπως θα σχολιάσει µελετητής στην Agrenda, ακόµα δεν είναι ξεκάθαρο το πώς επηρεάζεται το µικροκλίµα µιας περιοχής, όταν είναι περικυκλωµένη από χιλιάδες «τζάµια» που αντανακλούν το φως του ηλίου, ειδικά όταν η περιοχή αυτή «βαράει» 45άρια κατά τις θερµές καλοκαιρινές ηµέρες, όπως συχνά συµβαίνει στον θεσσαλικό κάµπο.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2023 17:27Minas

Για πια χωριά μιλάτε!δεν υπάρχουν χωριά!Απο την στιγμή που έκλεισαν σχολεία, δεν υπάρχει συγκοινωνία,μπακάλικο και αλλά πολλά στην ουσία δεν υπάρχουν χωριά.Εμείς οι ίδιοι απαξιώσαμε τα χωριά καλώς ήρθαν τα φ/β!!

Απάντηση

05-04-2023 00:06Αλκιβιαδης

Εδώ γέμισαν φ/α τα γόνιμα χωράφια της κωπαιδας Με πολύ καλή στρεμματικη απόδοση και ψάχνουμε τώρα στα ξερικα.. Το πρωί απαγορεύεται η εγκατάσταση φ/ων παρκον σε γόνιμα χωραφια και το βράδυ επιτρέπεται. Αυτοί μας κυβερνούν τόσα χρόνια και αυτοί ζητάνε πάλι την ψήφο μας και εμείς πάλι μια από τα ίδια. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ

Απάντηση

04-04-2023 14:10ΚΩΣΤΑΣ

Τί σας κάνει εντύπωση δεν μπορώ να καταλάβω ? Αυτοί που γνωρίζουν ξέρρουν ότι ο πρωτογενής τομέας είναι εξαθλιωμένος και εδώ και πολλά χρόνια αφημένος στο έλεος παντός είδους λαμογίων. Υπουργοί που κοροιδεύουν και δεν έχουν καμμία διάθεση να χαράξουν αγροτική πολιτική (τα έχουν αφήσει όλα στη ΕΕ), ΟΠΕΚΕΠΕ που κινείται σαν δεινόσαυρος και ΓΑΙΑ Επιχειρείν (κανένας δεν κατάλαβε ποτέ τί ρόλο έπαιζε) !!!!. Γεωπόνους και εταιρίες σπόρωνν και λιπασμάτων οι οποίοι απλώς αρμέγουν τους αγρότες . Οι αγρότες γερασμένοι και καταχρεωμένοι που κοιτάνε να μορφώσουν και να διώξουν τα παιδιά τους απο τα χωράφια για καλύτερη ζωή. Σανίδα <<σωτηρίας>> τα φ/β παρότι ο κλάδος γέμισε και εκεί με λαμόγια, μεσίτες, ενδιάμεσους και ειδικούς που κοιτάνε απλά να επωφεληθούν (λογικό). Σε σχέση με την ξεφτίλα της αγροτιάς χίλιες φορές τα φ/β.. .

Απάντηση

04-04-2023 11:54Αβρααμ

Το ίδιο γίνεται στο Κιλκις και ειδικά στον καμπο του Χερσου όπου ήδη 70 πάρκα είναι σε διαδικασία τοποθέτησης, παρόλα αυτά ακόμα και τώρα ψάχνονται χωράφια προς ενοικίαση από εταιρειες χωρια τα χωράφια που είναι στο καθεστώς προ ενοικίασης που λέτε με 50€ το στρέμμα, το κακό είναι ότι κανένας από τους συναδέλφους αγρότες δεν αντιδρα. Φυσικα και υπάρχουν αγρότες που έχουν νοικιαση τα αγροκτήματα τους και οι ίδιοι, κάποιοι έχουν δώσει έως και 200 στρέμματα παραγωγικής γης!!!!. Το υπουργείο δεν κάνει τίποτα παντος, γιατί δεν βάζουν ένα φρένο σε αυτήν την καταστροφή χωραφιων που παραχωρήθηκε για αγροτικη χρηση????.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

04-04-2023 10:51Μαρία

Πρέπει όλοι μαζί να τους σταματήσουμε μας σκοτώνουν κανένας δεν το βλέπει.Σωστε τα χωριά μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές