BACK TO
TOP
Θεσμικά

Βγαίνουν εφαρμοστικές ξεκινάει το ΟΣΔΕ, πριν τις εκλογές Σχέδια

Οι αλλαγές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στη διαχείριση του ΟΣΔΕ ήταν επιβεβλημένες για την αυτοδυναμία και την αυτάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντηση με το νέο προεδρείο του ΓΕΩΤΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι βγάνουν οι εφαρμοστικές αποφάσεις και αρχίζει άμεσα η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ). 

geotegeorgantas

3367
4

Για το θέμα της υποβολής φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβή, η όποια παράταση θα είναι ολιγοήμερη, γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιταχύνουν. 

Το επόμενο χρονικό διάστημα λοιπόν, θα εκδοθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι και θα εκκινήσει και η νέα δήλωση ΟΣΔΕ 2023 με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά. Κατά τον υπουργό, βάσει της ανακοίνωσης του ΓΕΩΤΕΕ, οι όποιες καθυστερήσεις στην έναρξη του ΟΣΔΕ οφείλονται στο γεγονός ότι η εν λόγω θεσμική αλλαγή που επιτεύχθηκε για μεγαλύτερη αυτοδυναμία και αυτάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία του, σε μεγάλο βαθμό, από άλλους φορείς, χρειάζεται το χρόνο της για να αποδώσει.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την συνάντηση του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ με τον Γεωργαντά

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Απριλίου, συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά.

Στη συνάντηση παραδόθηκαν υπομνήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τόσο για τα Γεωτεχνικό Θέματα, όσο και για τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου.

Τα θέματα που αναλύθηκαν διεξοδικότερα κατά τη συνάντηση ήταν:

α) το νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται για τους γεωτεχνικούς μετά την ψήφιση του νόμου 5036/2023, όπου από πλευράς Επιμελητηρίου τονίστηκε ότι χρειάζονται διορθωτικές ενέργειες άμεσα, στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο,

β) τα προβλήματα που υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το πώς θα προχωρήσει το ΟΣΔΕ κατά το 2023, όπου από πλευράς Υπουργού επισημάνθηκε ότι απετέλεσε πολιτική του επιλογή η προσπάθεια για μεγαλύτερη αυτοδυναμία και αυτάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία του, σε μεγάλο βαθμό, από άλλους φορείς, τονίζοντας περαιτέρω ότι τέτοιου είδους αλλαγές θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και διαβεβαίωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι και θα εκκινήσει και η νέα δήλωση ΟΣΔΕ.

Από πλευράς ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίστηκε η έκδηλη αγωνία των συναδέλφων γεωτεχνικών για το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς και τις εκκρεμότητες που υφίστανται στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του 2022, ενώ παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει και η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημέρωσε τον Υπουργό για την πρόθεσή του  να ξεκινήσει τη διαβούλευση με τα μέλη του ώστε, εντός του 2023, να καταθέσει προτάσεις για την τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου γιατη Νέα ΚΑΠ, πρόθεση που χαιρέτησε και ο Υπουργός.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούσαν τα υπόλοιπα Μέτρα του Π.Α.Α. και πιο συγκεκριμένα :

  • Τους Γεωργικούς Συμβούλους, όπου το ΔΣ επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν με την καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος και ο Υπουργός δεσμεύτηκε στην άμεση λήψη πρωτοβουλιών από πλευράς του ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
  • Το Μέτρο 4.1.5, όπου το Επιμελητήριο τόνισε την αναγκαιότητα παράτασης της πρόσκληση. Ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα, σημείωσε όμως ότι η όποια παράταση δεν μπορεί να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Όσον αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ,έγινε ουσιαστική κουβέντα για το πώς πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση τους, καθώς θα εξεταστεί και η πιθανότητα από τον Υπουργό να πραγματοποιηθεί τεχνική συνάντηση παρουσία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μόνο για αυτό το θέμα.

Όσον φορά το θέμα του επιδόματος για τους Κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και όσους Γεωπόνους το δικαιούνται, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει στενά το θέμα και να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να μπορέσει να διορθωθεί η εν λόγω αδικία.

Δεσμεύτηκε επίσης για τη θετική έκβαση του αιτήματος για την αύξηση των αμοιβών των αξιολογητών στο Μέτρο  4.1.5.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διοικητική λειτουργία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., όπως η στενότητα των οικονομικών πόρων του Επιμελητηρίου και η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και το νέο οργανόγραμμα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

26-04-2023 08:44ΙΩΑΝΝΗΣ

4 χρόνια πέρασαν με τους επιτελικούς στη διακυβέρνηση του κράτους κι ακόμη δεν μπορούν να τελειώσουν τα σχέδια βόσκησης, θέλουν λέει άλλη μια τετραετία. αν είναι δυνατόν. αλλά ξέχασα θα πρέπει μα πετσοκόψει τα πατριωτάκια ο επιτελικός, ας τολμήσει

Απάντηση

24-04-2023 21:41Γιάννης

Agronews.gr Για τους τελευταίους εν δύναμη θα γραψεται τίποτα η το κάνεται και εσείς γαργαρα? Στην Κεντρική Μακεδονία πήραμε τελική έγκριση από της 5 Μαρτίου και ακόμα από χρήμα τίποτα. Τι θα γίνει θα περιμένουμε να φύγει η παραγωγική σεζόν και μετά θα μας τα δώσουν? Μετά τι να τα κάνουμε?

Απάντηση

24-04-2023 21:07Sakis

Από το να σερβίρετε έτοιμες ειδήσεις για να συμβάλλετε κ εσείς στην προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης για ψάξτε τα εξής: Πόσες χιλιάδες αγρότες λόγω επιλεξιμότητων είναι απλήρωτοι?Γιατί το σύστημα διορθώσεων δεν έχει ανοίξει ακόμη? Γιατί όπως κ πέρυσι έτσι κ φέτος δεν προχωρούμε οι μεταβιβάσεις ΔΒΕ? Πόσοι αγρότες δανείστηκανε φετος με επιτόκια άνω του 12% για να καλύψουμε υποχρεώσεις,?Και ενημερώστε κ την επικράτεια τι την περιμένει του χρόνου με το μονιτορινκ.Παρολο αυτά ευτυχώς μας προετοιμάζετε τι θα μας περιμένει από του χρόνου για να λάβουμε κ εμείς τα μέτρα μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές