BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σύσκεψη όλων για το ΟΣΔΕ στο υπουργείο, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται

Σε εκμετάλλευση των αγροτών χωρίς τέλος οδηγούν οι πιέσεις των συμφερόντων και οι παλινωδίες της διοίκησης στα θέματα του ΟΣΔΕ, με τους επιτήδειους να αναζητούν ευκαιρία για «παλινόρθωση» μέσα στο κλίμα «περιορισμένης ευθύνης» που χαρακτηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και την προσωρινή ηγεσία στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

55483175_431875284248513_7767741310240292864_n

Γιάννης Πανάγος

6390
14

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή την ώρα (Τρίτη 6 Ιουνίου) έχει ξεκινήσει εκτάκτως, διευρυμένη σύσκεψη ΟΠΕΚΕΠΕ και Διαχειριστικών Αρχών, προκειμένου να λυθούν κατ’ αρχή τα θέματα που συνδέονται με τη θεσμική αντιμετώπιση και διαχείριση των θεμάτων της νέας ΚΑΠ. Ακολούθως την Τετάρτη στις 11 το πρωί, προβλέπεται νέα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμένων υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Τσακίρη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ζητούμενο, να επανεξετασθεί η γραμμή πλεύσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και να βρεθούν τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών που θα καταστήσουν δυνατή τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ, χωρίς να ανατραπεί εκ βάθρων το πρόγραμμα καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.

Την ίδια στιγμή βέβαια και όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τόσο αυξάνονται οι πιέσεις των «τεχνοκρατών» παντός είδους που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη υποχρέωση των αγροτών, χτίζοντας εταιρείες στις πλάτες τους.

Είναι σαφές ότι τα ποικιλώνυμα δίκτυα που έχουν στηθεί πέριξ του αγροτικού χώρου, είτε με τη μορφή σχημάτων τεχνικής υποστήριξης, είτε με τη μορφή Κέντρων (ή και δικτύων) Υποδοχής Δηλώσεων, αξιοποιούν στο έπακρο τα στενά χρονικά περιθώρια, αυξάνοντας αναλόγως τα κόστη των δηλώσεων.

Το κακό σ’ αυτή τη φάση πάντως, δείχνει να ξεκινάει από το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι εν γένει ιθύνοντες για το gov.gr, αρνούνται συστηματικά τον τελευταία χρόνο την «υιοθεσία»  ή ακόμα καλύτερα την «πλήρη ιδιοκτησία» του ΟΣΔΕ», επιστρέφοντας στην ουσία τα… απόνερα αυτής της υπόθεσης στον ευάλωτο ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται, από ένα «υπόγειο ρεύμα» το οποίο φαίνεται να έχει ιστορία μεγαλύτερη της δεκαετίας, υποχρεώνει τον αποτελεσματικότατο κατά τα άλλα, μέχρι πρότινος υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, όχι μόνο να αναβάλει την «ανάληψη ιδιοκτησίας» του συγκεκριμένου project αλλά και να αφήνει το χρόνο να τρέχει υπέρ της… παλαιάς και γνώριμης καθεστηκυίας τάξης.  

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις επιλογές που σχετίζονται, τόσο γύρω από την επιλογή των ομάδων τεχνικής υποστήριξης, όσο και γύρω από τον τρόπο στελέχωσης του ίδιου του Οργανισμού, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο τον οποίο έχει επιφορτισθεί από συστάσεώς του. Ως γνωστόν, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ΟΣΔΕ και της διαχείρισης εν γένει των κοινοτικών ενισχύσεων, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέλαβε ολοκληρωτικά την ευθύνη διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όπως δεν παρέλαβε κανονικά, τα ακριβοπληρωμένα πληροφοριακά συστήματα που παράγγελνε με φωτογραφικές προκηρύξεις από τους… συνήθεις πρόθυμους για την παραροχή του έργου. Αυτή η μη παραλαβή και λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και της βάσης δεδομένων του ΟΣΔΕ είναι που έδωσε δύναμη και εξουσία στους «εργολάβους» για να διαιωνίζουν το ρόλο τους σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός των πληρωμών και να «αρμέγουν» αντίστοιχα τους εν δυνάμει (κάθε χρόνο) δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων αγρότες.      

  

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

07-06-2023 00:33Petran@gmail.com

ΠΟΣΣΑ ΛΕΦΤΑ ΦΑΓΑΤΕ;;;;;;ΥΠΑΛΙΛΥΣΚΟΙ Κ ΟΛΟΙ Η ΣΥΝΑΦΗ..ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΝΟΥΝΕΡΟ;;;;;; ΒOM ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΙΤΕΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΑΛΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ..ΥΟΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ;;;ΜΟ Ο Ο ΠΑΝΑΓΙΣΣΣΣΣ

Απάντηση

07-06-2023 00:28Κυδ

ΕΙΣΑΙ ΤΥΧΟΔΙΩΧΤΗΣ........ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;;;ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΤΗΝ Gaia ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ..Κ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ.....ΣΚΑΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΦΙΛΟΣ. ..Η Γ@@@@@#Η GAIA ΤΑ ΠΕΡΝΕ ΤΟΤΕ Κ ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ..Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.......ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣΣΣΣΣΣΣ

Απάντηση

07-06-2023 00:14ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΒΛΑΝΤΗΣ

Πανάγο με τέτοιο ψωλίδι αγόρι μου ίσιωσαν τα ζυγωματικά σου. Δεν πειράζει μην κλαις. Την άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός και στην επιλογή των φίλων σου και στις παπαριές που έγραφες. Εντάξει είμαστε Γιαννάκη; Εντάξει είμαστε.

Απάντηση

06-06-2023 22:06Βγηκε Αντωνης στα Αγραφα

Μόνο ανωτεροι δικαστές θα καθαρίσουν τη σαπίλα του οσδε κ οπεκεπε.Καθε κοματοσκυλο κ κάθε λαμογιο στο τόπο του Νισάφι πια..

Απάντηση

06-06-2023 21:26Νίκος

Κλάψε μανούλα μ κλάψε. Τι έγινε Πανάγο; Έχασες το βυζί;

Απάντηση

06-06-2023 20:55Ο ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΝΑΓΟ ΨΕΥΤΗ...ΑΧΡΗΣΤΕ ΟΛΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΜΑΣΑΣ...ΣΕ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΟ..Ο ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΟΣ Κ{ΟΥ]ΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΤΑ ΠΗΡΕ 1.300.000 ΕΥΡΩ ΚΙ ΕΦΥΓΕ..ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟ..ΣΑΤΟΛΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΦΑΓΕ Η ΚΟΓΚΝΙΤΕΡΑ...ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ Ο ΑΓΡΙΝΙΩΤΗΣ ΤΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ..ΠΟΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...?..ΠΑΝΑΓΟ ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ..ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ,ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΤΛ..ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΛΑΜΟΓΙΟ...!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-06-2023 20:40Κυνηγός καραγκιόζηδων

Πανάγο να υποθέσουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έκοψε κάποιο κονδύλιο για εσένα και πήγες ένα βήμα παρακάτω την κωλοτούμπα που έτσι κι αλλιώς είχες ήδη ξεκινήσει, όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν και μόνο από τις επικεφαλίδες που διαλέγεις. Το παιχνίδι δε σώζεται πλέον και το έχεις καταλάβει. Η καταστροφή έχει ονοματεπώνυμα και δεν είναι μόνο όσοι φαίνονται που μοιάζουν με αχυρανθρώπους μέσα στην παντελή ασχετοσύνη τους αλλά είναι και κάποιοι γνωστοί άγνωστοι, μη εξαιρετέοι, ονόματα ας μην πούμε, οι οποίοι έχουν καταφέρει από τα παρασκήνια να διαλύσουν αυτό που δεν πρόλαβαν όσο ήταν στο προσκήνιο. Όταν θα έρθει ο πρώτος κοινοτικός έλεγχος και αρχίζει να καταλαβαίνει τι διάλυση έχει επέλθει στα τελείως βασικά θέματα του ΟΣΔΕ, θα επικυρωθεί η καταστροφή. Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμη είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δική σου κυβίστηση, δε θα μας παραξένευε πλέον να γλείψεις εκεί που έφτυνες, αρκεί να έπεφτε ο παράς. Οψόμεθα. Για το μόνο που σε παραδέχομαι είναι που αφήνεις τα σχόλια να περνάνε...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-06-2023 16:47Γιωργος

Ε βεβαια,τωρα που ειναι υπηρεσιακη κυβερνηση και δεν ειναι κυβερνηση η ν.δ φταιει η κυβερνηση.οταν κυβερνουσε η ν.δ μεχρι πριν 15 μερες,εφταιγαν οι "συντεχνιες".μα ποση πονηρια εχεις.μα ποση!!!!!!!!

Απάντηση

06-06-2023 16:44ΓΙΩΡΓΟΣ

έχει περάσει 1,5 χρόνος, όλες οι πληρωμές είναι αλλα νταλα, τα δικαιώματα που δοθηκαν είναι λαθος, οι ενστάσεις επιλεξιμότητας δεν εξετάστηκαν ακομα, οι μεταβιβάσεις ακόμα τώρα εγκρίνονται ενω εχουμε 06/2023, πρόσβαση στους ελέγχους για τις μισές πληρωμές δεν έχουμε, εαε 2023 δεν άνοιξε ακόμα και κατά τα άλλα ακομα φταίει ένας παλιος μπαμπούλας. Δέκα χρόνια θα περάσουν και πάλι το παλιο κατεστημένο θα σας φταίει και όχι η ανικανότητα σας. Σας τα λέγανε από πέρσυ ότι δεν γίνεται να τα καταφέρετε, πιάσατε πολύ αργά, και εσείς τους κοροιδεύατε και βρίζατε. Τώρα που αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο πάλι σας φταίνε.

Απάντηση

06-06-2023 14:26ΨΙτ

ΠΑΝΑΓΟΟΟΟΟΟΟ ΤΙ ΜΕΡΑ ΣΟΥ ΞΗΜΕΡΩΣΕ..

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές