BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ροκανίζει άμεσες η λύση ακριβών ασφαλίστρων του νέου ΕΛΓΑ

Τη συγχρηµατοδότηση των αυξηµένων ασφαλίστρων ΕΛΓΑ λόγω της αναθεώρησης του κανονισµού µε κονδύλια ίσα µε έως και το 3% των άµεσων ενισχύσεων, δηλαδή ετήσιο ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

5_98

Γιώργος Κοντονής

1384
1

 Μάλιστα, το ποσό αυτό είναι ίσο µε εκείνο που έχει εκτιµήσει η Παγκόσµια Τράπεζα στη σχετική της µελέτη πως θα χρειαστεί ώστε να καταστεί ως ένα βαθµό δηµοσιονοµικά σταθερό το ασφαλιστικό σύστηµα του ΕΛΓΑ.

Εφόσον προχωρήσει η πρόβλεψη αυτή το ερώτηµα είναι το «πού» θα φανεί αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιο καθεστώς θα µειώσει τα κονδύλια του για να χωρέσει η σχετική πρόβλεψη. Αυτή τη στιγµή η συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών, η αναδιανεµητική και τα eco-schemes δεν µπορούν να «πειραχθούν» λόγω των ελάχιστων ποσοστών που πρέπει να απορροφούν από τις άµεσες ενισχύσεις. Οι µόνες διαθέσιµες πηγές είναι η βασική ενίσχυση και οι συνδεδεµένες ενισχύσεις. Ήδη η βασική ενίσχυση είναι αρκετά µειωµένη και φτάνει τα 830 εκατ. ευρώ ετησίως. Οπότε, περιθώριο δηµοσιονοµικών ελιγµών προσφέρουν κυρίως οι συνδεδεµένες ενισχύσεις. Όπως και να έχει, εφόσον αποφασιστεί τελικώς να προχωρήσει στη συγκεκριµένη λύση το ΥΠΑΑΤ, µιλάµε για µία ενέργεια που ουσιαστικά παίρνει χρήµατα από τη µία τσέπη των παραγωγών και τα βάζει στην άλλη. 

Τα παραπάνω προβλέπει ο Κανονισµός του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ ο οποίος στο Άρθρο 19 «Συνεισφορά σε εργαλεία διαχείρισης κινδύνου» αναφέρει:

«Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 44 παράγραφος 1 του κανονισµού (ΕΕ) 2021/2116, ένα κράτος µέλος µπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει έως και 3% των άµεσων ενισχύσεων για καταβολή σε γεωργό για τη στήριξη της συνεισφοράς του γεωργού σε ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνων. Τα κράτη µέλη που αποφασίζουν να κάνουν χρήση της παρούσας διάταξης την εφαρµόζουν σε όλους τους γεωργούς που λαµβάνουν άµεσες ενισχύσεις σε ένα δεδοµένο έτος.»

 Η λύση του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης

Με βάση, λοιπόν, το πολιτικό κόστος που θα έχει µία τέτοια ενέργεια για µείωση των άµεσων ενισχύσεων, ο άλλος κουµπαράς που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των αυξηµένων ασφαλίστρων που σχεδιάζονται θα είναι το ΠΑΑ. ∆ηλαδή µε ένα ειδικό πρόγραµµα που θα είναι σε θέση να καλύψει µέρος ή εξ ολοκλήρου την αύξηση για όσους αγρότες επιλέξουν κάλυψη των επιπλέον ζηµιογόνων γεγονότων που θα προβλεφθούν.

Για ένα τέτοιο εργαλείο η πρόβλεψη είναι 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40 εκατ. ευρώ ετησίως µέχρι και το τέλος της προγραµµατικής περιόδου. Σηµειώνεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έχουν υπολογιστεί γύρω στα 160 εκατ. ευρώ ετησίως, µε τις ζηµιές που κλήθηκε να καλύψει ο ΕΛΓΑ τα έτη 2020 και 2021 να φτάνουν τα 234 και 291 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Καλά πληροφορηµένες πηγές πάντως αναφέρουν πως η τροποποίηση του φακέλου της ΚΑΠ έχει αρκετά στοιχεία που αγγίζουν τον ΕΛΓΑ και στο ασφαλιστικό σύστηµα κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2023 09:07Πίκρα το λένε τα πουλια

Φαίνεται δεν γνωρίζετε την κατάσταση στην υπαιθρο κ κάνετε τα αντίθετα από αυτά που πρεπει. Θα μειώνεται τη βασική από επαγγελματία αγρότη μωρε είστε καλά που θα την πατε καλοπερασσκηδες γραβατωμένοι Ενας αγρότης με 10000 βασική κ πρασιν θα παρει φετος5.5 χιλ λιγότερα από έναν έτεροεπαγκελ πουθα παρει αναδιανμτικη. Επιδοτείται τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό κορβανά αμα θέλετε παραγωγη κ αγρότες κ κόψτε από τα εφαπΞ που περνιέται όλοι σας στο δημοσιο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές