BACK TO
TOP
Θεσμικά

To 100% αποζημίωσης θα δίνει ο ΕΛΓΑ μετά τη μεταρρύθμιση

Το πλήρες ποσό της αποζημίωσης που αναλογεί σε μια καταστροφή, δηλαδή χωρίς προκαταβολές και εξοφλήσεις, θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ μετά την μεταρρύθμισή του, με βάσει τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το Βήμα της Βουλής.

8-9_pin_12

3020
4

Μια κι έξω το 100% της αποζημίωσης θα δίνει ο ΕΛΓΑ μετά τη μεταρρύθμιση

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού έτους 2024, ο υπουργός στάθηκε στην επερχόμενη μεταρρύθμιση, η οποία δρομολογείται για το νέο έτος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση «στις καινοτομίες του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ» όπως χαρακτήρισε τα βασικά σημεία μια αναθεώρησης που έρχεται να αλλάξει το πλαίσιο του οργανισμού έπειτα από 25 χρόνια.

Ως γνωστόν, ο νέος κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα είναι υποχρεωτικό και τα άλλα δύο προαιρετικά. 

Ένα ακόμα στοιχείο, αφορά στην ανάληψη από το κράτος των λειτουργικών αναγκών του ΕΛΓΑ.

«Απελευθερώνεται το 20% των εσόδων του ΕΛΓΑ που κατευθυνόταν για την κάλυψη διοικητικών και μισθολογικών αναγκών του οργανισμού, τα οποία πλέον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, οι εισφορές των αγροτών κατευθύνονται στο 100% πίσω σε αυτούς, για την κάλυψη των αναγκών τους» δήλωσε ο υπουργός Αυγενάκης

Ακόμη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την  Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) διαμορφώθηκε ένα ειδικό καθεστώς για αποζημίωση πληγέντων άνω του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Η φιλοδοξία της ρύθμισης αυτής απαλλάσσει από τον περιορισμό  της καταβολής αποζημιώσεων μέχρι το ύψος των εσόδων του οργανισμού από τις εισφορές των παραγωγών. Σε συνέχεια αυτού, με το νομοσχέδιο που θα έρθει σε διαβούλευση, ενισχύεται η δυνατότητα του ΕΛΓΑ για παροχή αποζημιώσεων σχετιζόμενων με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως  υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένος καύσωνας και ακραίες βροχοπτώσεις,  με την θέσπιση ετήσιας επιχορήγησης του οργανισμού από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου  Οικονομικών.  

Το νέο πλαίσιο του ΕΛΓΑ σε διαβούλευση εντός του 2024
Σε ό,τι αφορά στην πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, το νέο μοντέλο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ στηρίχθηκε σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Σημειώνεται ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν καλύπτονται από τον σημερινό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως και η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, αλλά και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Θα υπάρξουν τρία πεδία κάλυψης:

  • Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους,
  • τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο οι παραγωγοί, καταβάλλοντας επιπλέον ασφάλιστρο, θα καλύπτονται και για κινδύνους που δεν περιλαμβάνει το υφιστάμενο πλαίσιο, αναμένεται ότι θα τρέξει παράλληλα ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα επιδοτεί μέχρι το ήμισυ την επιπλέον επιβάρυνση.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2023 18:56Stefanos

Δεν θέλω ρε φίλε να ασφαλιστών με το ζόρι να πληρώνω 40 και50ευρω ανά στρέμμα καλλιέργειες όπως πατάτα και κρεμμύδια και να ανέρχεται ο ελγα και να μηβγαζει τη τίποτα ενώ έχω πάθει ζημιά. Να γίνει προερετικο όποιος θέλει να ασφαλίζεται τελος

Απάντηση

24-12-2023 14:50Γιάννης

Οι Αγρότες ειδικού καθεστώτος θα δικαιούνται αποζημίωση; ή θα πληρώνουν εισφορές μόνο;

Απάντηση

22-12-2023 21:09Έλλην

Με τα ζώα που μάζευε η εταιρεία καύσεις τι γίνεται πότε θα πληρωθούν η και αυτά πήγαν μαζί με τα υπόλοιπα της συνδεδεμένης βοοειδών και το πρώην πρασινισμα

Απάντηση

22-12-2023 15:49Γιωργος

Εκτος απο το 20% που παρακρατα ο ελγα να φροντισει να πληρωνει και ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΜΗΝΕΣ.ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ;;;;;;;;;;;;;;;;ΑΘΛΙΟΙ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές