BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνάντηση Αυγενάκη και τρακτέρ έτοιμα για πόλεις σε Βόρεια Ελλάδα

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ συνάδελφοί τους αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις, με κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους αστικών κέντρων ανά την περιφέρεια στις 26 του μήνα και σε δεύτερη φάση διαμαρτυρία στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

ΦΩΤΟ_5_2

Λεωνίδας Λιάμης

728
1

Συνάντηση με Αυγενάκη και τρακτέρ έτοιμα για τις πόλεις σε Βόρεια Ελλάδα

Οι ζυμώσεις στις τάξεις των αγροτών εντείνονται τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι έκφρασης της βαθιάς δυσαρέσκειας που επικρατεί για τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Οι συζητήσεις, ωστόσο, αν και ωθούνται από κοινούς προβληματισμούς και πάλι φαίνεται ότι γίνονται χωρίς ενιαίο συντονισμό, με συνέπεια να υπάρχει πανσπερμία απόψεων, ως προς τις τακτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που καίνε τους παραγωγούς και δεν τους αφήνουν να σηκώσουν κεφάλι.

Στις 3 μ.μ. συνάντηση με Αυγενάκη

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία αγροτών, μεταξύ άλλων, από Σέρρες, Κιλκίς, Κομοτηνή, Ημαθία, Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είχαν συναντηθεί στις 5 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο στις Σέρρες, υπό το Στέργιο Λίτο, μετέβη στην Αθήνα για να συναντηθεί στις 3 το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Στόχος ήταν, όπως τονίστηκε στο Agronews, να υποβληθεί στον υπουργό υπόμνημα με όλα τα αιτήματα που έχει ο πρωτογενής τομέας, με αιχμή τα προβλήματα που έχει επιφέρει η νέα ΚΑΠ, την ενέργεια, τόσο το αγροτικό πετρέλαιο, όσο και το αγροτικό ρεύμα, το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί, τις δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και άρδευσης, την ακαρπία στις ελιές, τις ζημιές στη Θεσσαλία, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τον έλεγχο της αγοράς στο κομμάτι του κρέατος και του γάλακτος και εν γένει τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα. Όπως ειπώθηκε από παραγωγό που μετέχει στην αντιπροσωπεία ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν από τον Λευτέρη Αυγενάκη, θα καθοριστούν οι μετέπειτα κινήσεις τους.

Σε ανακοίνωση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρονται τα εξής: 

Συνεχείς επαφές Αυγενάκη με αγροτικούς συλλόγους από όλη τη χώρα

Συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτών από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισας, Χαλκιδική, Έβρο και Ημαθία

«Ο διάλογος με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται, οι πόρτες μας παραμένουν ανοιχτές», τόνισε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που είχε, παρουσία των αρμόδιων υφυπουργών Σταύρου Κελέτση και Διονύση Σταμενίτη και του ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκου, με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, από τα Κουφάλια και τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Χαλκιδική, την Ορεστιάδα και την Ημαθία. Τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της Ημαθίας συνόδευαν οι βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος και Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου, που έχουν ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ορθή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να γίνει ένας Οργανισμός που θα λειτουργεί με διαφάνεια, δικαιοσύνη, θα είναι αποτελεσματικός και θα υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των αγροτών. Ο υπουργός είπε ότι έχει ζητήσει να εκκαθαριστούν άμεσα τα 16.000 ΑΦΜ που βρίσκονται δεσμευμένα και σε όσα εξ αυτών διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά και να πληρωθούν όσοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά. «Θα το πάω μέχρι τέλους. Δεν θα χαριστώ σε κανέναν και καμία που έχει παίξει παιχνιδάκια στις πλάτες σας», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης για τις δυσλειτουργίες και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως είπε σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ ζήτησε, εκ νέου, από τους φορείς, τις προτάσεις τους και για τον εκσυγχρονισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της επικείμενης δημιουργίας Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, ώστε να υπάρχουν σύγχρονα μητρώα αγροτών.

Συζητήθηκαν, ακόμη, τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, όπως και το ζήτημα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με τον ΥπΑΑΤ να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με κάθε τρόπο - και με έμμεσες φορολογικές ενισχύσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13% - ενισχύει τον Έλληνα αγρότη και συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και το πρόβλημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, τα οποία ενισχύονται από την κλιματική κρίση. Όπως ενημέρωσε τους αγρότες ο Υπουργός, τα ζητήματα αυτά, όπως και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνάντησης των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED-9), που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, στις 24 Ιανουαρίου.

Επίσης οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν τροποποιήσεις στο ΣΣ της ΚΑΠ, ζήτημα το οποίο η χώρα μας έχει πράξει και αναμένει την έγκριση των τροποποιήσεων εντός του Ιανουαρίου.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Συνεχίζουμε τη συζήτηση με εκπροσώπους των αγροτών, τέσσερις ημέρες μετά την περιοδεία, τις απανωτές συσκέψεις στον Θεσσαλικό κάμπο με όλους τους φορείς, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων, αυτοδιοικητικών, επιμελητηριακών παραγόντων της Θεσσαλίας, όπου είχαμε έναν εξαντλητικό διάλογο και προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. Ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα από το ΥΠΑΑΤ, πολύ περισσότερα δε, ζητήματα που αφορούν την κρατική αρωγή ή το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι συναντήσεις, όμως, συνεχίζονται, γιατί εμείς έχουμε πόρτες ανοιχτές και είμαστε υποστηρικτές του διαλόγου και όχι των μονολόγων. Γι' αυτόν τον λόγο συναντηθήκαμε και με εκπροσώπους γεωργών και, κτηνοτρόφων. Μιλάμε με όλο το φάσμα των ανθρώπων που εκ των πραγμάτων επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από το ΥΠΑΑΤ.

Έχω να σας πω μόνο μια κουβέντα: Είμαστε εδώ και παλεύουμε καθημερινά, δουλεύουμε και ό,τι λέμε, το υπηρετούμε. Για εμάς, ο λόγος μας αποτελεί δέσμευση, όχι μόνο προσωπική, αλλά συλλογική, κυβερνητική. Γι' αυτόν τον λόγο, πρέπει να μας εμπιστευτούν και κυρίως πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Ισα- ίσα, μάλιστα, μαζί μπορούμε και θα επιτύχουμε ακόμη περισσότερα.

Αναφέρθηκα κατ΄ επανάληψη στα όσα έχουμε δρομολογήσει σχετικά με τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ που θεμελιώνουμε, στα όσα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, έναν ευρύ διάλογο για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που εκ των πραγμάτων είναι απαρχαιωμένος. Μιλήσαμε καθαρά και δυνατά για τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, αλλά και για το θέμα του γάλακτος ή του κρέατος που «καίει». Αλλά και για έναν σύγχρονο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Περιμένουμε προτάσεις απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μιλήσαμε καθαρά και δυνατά για τα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια της χώρας μας και το ρόλο που μπορεί να έχουν στην προσπάθεια ανάδειξης του αγροτικού επαγγέλματος. Μιλήσαμε καθαρά και δυνατά και φέραμε στη Βουλή και - δόξα τω Θεώ - εφαρμόζεται και έχει γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τον αγροτικό κόσμο, μειώσεις στο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα. Άρα, ελαφρύνσεις φορολογικές έμμεσες. Έχουμε σε εφαρμογή την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, πράγμα το οποίο αποτελούσε μείζον θέμα και πάγιο αίτημα των αγροτών και σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε. Ξέρουμε τα προβλήματα της ΚΑΠ. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα δουλέψουμε μαζί για να βελτιώσουμε, από εδώ και στο εξής, τα σημεία που μπορούμε να βελτιώσουμε. Και συν τοις άλλοις, ξέρουν καλά οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας, ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα πρωτοπόρησε και 24 Ιανουαρίου έχουμε την πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των χωρών της Ν. Ευρώπης (Κύπρο, Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία). Γιατί; Για να μιλήσουμε για την κλιματική κρίση για τους τρόπους αντιμετώπισης, τις βελτιώσεις που πρέπει να κάνει άμεσα η Κοινότητα, αλλά και τι μηχανισμό πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να είναι έτοιμη για όποια επόμενα προκύψουν.

Σήμερα ήταν η Ελλάδα, η Θεσσαλία, ο Έβρος, αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πρέπει οργανωμένα και μεθοδικά να λειτουργήσουμε και είναι βέβαιο ότι συμμαχώντας οι 9 χώρες, που έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, μπορούμε να ελπίζουμε και να περιμένουμε περισσότερα από την Κοινότητα».



Κάθοδο των τρακτέρ στις 26 Ιανουαρίου έβγαλε η Σίνδος

Πιο σκληρή στάση αποφάσισαν να κρατήσουν οι αγρότες που μετείχαν το μεσημέρι της Κυριακής 14 Ιανουαρίου σε ανοικτή συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο της Σίνδου. Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από 3 ώρες έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 200 αγρότες και άναψαν το πράσινο φως για να πάνε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στις 26 Ιανουαρίου, με κάθοδο των τρακτέρ στα κατά τόπους αστικά κέντρα, κατά το δυνατό μαζική προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στο υπουργείο και να μετρηθούν κι οι δυνάμεις των αγροτών, ώστε κατόπιν να καθοριστεί το πώς ακριβώς θα εκφραστεί η όποια αντίδραση αποφασιστεί στην Agrotica, στις αρχές Φεβρουαρίου. Υπήρξαν και προτάσεις για πιο δραστικές κινήσεις, όπως η κάθοδος των τρακτέρ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, με προσέλευση από όλες τις περιοχές της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα των Γερμανών αγροτών που κατέκλυσαν το Βερολίνο, αλλά δεν εισακούστηκαν, με το επιχείρημα ότι είναι δύσκολη η μετάβαση για τα αγροτικά μηχανήματα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο όπως αναπτύχθηκε στη συνάντηση της Σίνδου, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των αγροτών, περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικολογικά σχήματα, ενώ έχει οδηγήσει και σε περικοπές των επιδοτήσεων σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 50%, με συνέπεια οι αγρότες να έχουν σηκώσει τα χέρια. Επιπλέον, ζητούνται παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, αλλά και στήριξη των τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Δήμου Χαλκηδόνας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Παιονίας Κιλκίς, Λάρισας, Φθιώτιδας και άλλοι. Πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις με τρακτέρ τις επόμενες μέρες έχει αναλάβει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αν. Θεσσαλονίκης.

Προετοιμάζονται και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Τα επόμενα βήματά τους σχεδιάζουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι των οποίων είχαν το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιανουαρίου συνάντηση στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Κατά τη διάρκειά της, όπως αναφέρθηκε στο Agronews, αποφασίστηκε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να γίνουν επιμέρους συνελεύσεις και να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα μια νέα τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν. Στις προτάσεις που συζητήθηκαν, επίσης, ήταν να διερευνηθεί νομικά το πώς θα μπορέσουν να στηθούν ομοσπονδίες αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να υπάρχουν θεσμικά όργανα που να τους εκπροσωπούν και να αποτελέσουν σοβαρό συνομιλητή της πολιτικής ηγεσίας. Αναφορικά με τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση, κυριάρχησαν αυτό της νέας ΚΑΠ για την οποία τονίστηκε πως στήθηκε πρόχειρα και με κατεύθυνση να στηρίζει τους αεριτζήδες και όχι τους πραγματικούς κτηνοτρόφους και αγρότες που έχουν ζώα και γη, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκαν ανεφάρμοστε τα οικολογικά σχήματα. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε στο κόστος παραγωγής που παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ οι τιμές των προϊόντων έχουν κατακρημνιστεί, στο «μαγικό χέρι» που δεν αφήνει το σύστημα Άρτεμις 2 να ξεκινήσει να λειτουργεί, προκειμένου να θωρακίσει τον κλάδο από τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις, για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, αλλά και για την ενέργεια.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μη βιώσιμο το αγροτικό επάγγελμα λένε οι Σερραίοι σε αναβρασμό οι Θεσσαλοί  

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και άλλες δράσεις από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους συνεχίζονται ανά τη χώρα οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. 

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της μείωσης της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Στον κόμβο Πλατύκαμπου πάντως οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών της Λάρισας συμπλήρωσαν τέσσερις εβδομάδες με τα τρακτέρ στο δρόμο.

Αντίστοιχα οι αγρότες της Καρδίτσας, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Κώστας Τζέλλας κάλεσε «να «πλημμυρίσουν» με τρακτέρ οι πλατείες των χωριών και σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες σε Πανθεσσαλικό επίπεδο να βγούμε στο δρόμο του αγώνα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «η πρόθεση του Υπουργείου κα της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Μη βιώσιμο πλέον το αγροτικό επάγγελμα λένε και οι Σερραίοι

Φουντώνει το κύµα των αντιδράσεων στις τάξεις του αγροτικού κόσµου για τις δυσµενείς εξελίξεις στον πρωτογενή τοµέα και µετά τον Παλαµά, που έδειξε διάθεση για κινητοποιήσεις στις 15 Ιανουαρίου, στο «χορό» των διαµαρτυριών ετοιµάζονται να µπουν δυναµικά και οι Σέρρες.
Περισσότεροι από 300 αγρότες του νοµού γέµισαν ασφυκτικά το βράδυ της Τρίτης 9 Ιανουαρίου την αίθουσα του Επιµελητηρίου της πόλης και στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου πίεσαν για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να εκφραστεί η διογκούµενη δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τάξεις των παραγωγών.

Ως πρώτο βήµα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος, αποφασίστηκε να επιδοθεί στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο ένα ψήφισµα µε όλα τα προβλήµατα, που έχουν δηµιουργηθεί στο χώρο από τη νέα ΚΑΠ και όχι µόνο. «Εκείνος µε τη σειρά του θέλουµε να το µοιράσει στους βουλευτές και τους δηµάρχους του νοµού και να προκαλέσει µια κοινή συνάντηση, ώστε όλα αυτά που µας απασχολούν και έχουν κάνει το επάγγελµα του αγρότη µη βιώσιµο, να συζητηθούν και δια ζώσης και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι ο κόσµος είναι πικραµένος και εξοργισµένος µε αυτά που συµβαίνουν», είπε ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

Παράλληλα µε την πρωτοβουλία αυτή, η συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση του Συλλόγου να έρθει σε επαφή και µε άλλους παραγωγούς στην Κεντρική Μακεδονία, που έχουν ανάλογες ανησυχίες, µε σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα ανάληψης µιας κοινής δράσης, η οποία στο θετικό σενάριο, θα µπορούσε να καταλήξει ακόµη και στο να βγουν τα τρακτέρ στους δρόµους για δυναµικές κινητοποιήσεις.

Επαφές και µε άλλους νοµούς

«Θα ξεκινήσουµε συνεννοήσεις µε συναδέλφους σε άλλους νοµούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στα Γιαννιτσά και εφόσον υπάρξει πεδίο συνεννόησης, θα ζητήσουµε σε δεύτερο χρόνο να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε περίπτωση που η συµµετοχή των δυνάµεων είναι µαζική θα επιδιώξουµε να πάµε µε τα µηχανήµατα στη Θεσσαλονίκη, είτε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, είτε στο πλαίσιο της Agrotica», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου συµπληρώνοντας πως για να έχει αποτέλεσµα η όποια κίνηση θα χρειαστεί να γίνει µε µεθοδικότητα, οργάνωση και συµµετοχή του κόσµου.

Τα προβλήµατα των αγροτών, όπως καταγράφηκαν στη διάρκεια της συνέλευσης, είναι το αυξηµένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, τα µεγάλα ενοίκια στο κόστος γης και τα προβλήµατα που δηµιούργησε η νέα ΚΑΠ, σε σχέση µε τις πληρωµές των επιδοτήσεων, η δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όλα αυτά σε συνδυασµό µε τις τιµές των προϊόντων.

«∆εν είναι δυνατό να σπέρνουµε βαµβάκι ή καλαµπόκι µε δύο ευρώ το λίτρο πετρέλαιο και να πουλάµε το προϊόν µε 55 ή 18 λεπτά αντίστοιχα. Από το να µπαίνουµε µέσα, είναι καλύτερα να τα παρατήσουµε και να φύγουµε», ανέφερε ο συνοµιλητής µας.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-01-2024 15:28ΑχΑΙΑ .

Ακομα.δεν.το.εχετε.καταλαβει...εχουμε.μπλεξει..με.απατεωνες.και.ποτε.θα.ξεμπλεξουμε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές