BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στις 15 Φλεβάρη δηλώσεις eco-schemes, Απρίλιο συνδεδεμένες

Σε δύο εβδομάδες ανοίγει το σύστημα για υποβολή δηλώσεων eco-schemes, μαζί με τις διορθωτικές της ενιαίας ενίσχυσης, με τον προγραμματισμό του υπουργείου, όπως αναμένεται ότι θα τον ανακοινώσει ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στην Agrotica, να τοποθετεί την πληρωμή του πρασινίσματος πριν από το Πάσχα.

3213121

6066
29

Στις 15 Φεβρουαρίου δηλώσεις eco-schemes, Απρίλιο πληρωμή 245 εκατ. για συνδεδεμένες, Μάρτιο άνοιγμα ΟΣΔΕ

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η πληρωμή όλων των συνδεδεμένων θα γίνει εντός του Απριλίου και αφορά ένα ποσό της τάξης των 245 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του Μαρτίου θα ανοίξει το σύστημα για τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ, για το έτος ενίσχυσης 2024.

Το απόγευμα της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα παραστεί στα εγκαίνια της 30ης Agrotica, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για ζητήματα που αφορούν στις αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, μαζί με τα ειδικά μέτρα στήριξης των Θεσσαλών αγροτών.

Eco-schemes

Σε ό,τι αφορά στα οικολογικά σχήματα, τα οποία αποτελούν εκκρεμότητα του έτους ενίσχυσης 2023, οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων.  Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88 εκατ. ευρώ.

Το άνοιγμα της αίτησης θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται  να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ

Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

Μέτρο αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου και στάβλων στην Θεσσαλία

Αναμένεται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο, με βάση 45 εκατ. ευρώ, ακολουθεί  η πρόσκληση  και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

Θα παρέχεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας δωρεάν εκπόνησης των επενδυτικών σχεδίων και το ποσοστό της επιδότησης των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 100%.  Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο μέτρο μέσα από το οποίο θα υπάρξει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου κι επίσης, πλήρης- 100%- κάλυψη των δαπανών για επισκευή η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου υποβάλλεται στην Κοινότητα το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11 που, σύμφωνα με τις υποδείξεις του,  αφορά σε Αρόσιμες , Δενδρώδεις και Κηπευτικές Καλλιέργειες, Προϋπολογισμού 40.4 εκατ ευρώ.  Αφορά τα περίπου 180.000 – παραγωγικών μέχρι πρότινος- στρεμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό.

Αυγενάκης από Agrotica: Μέτρα για τη δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα- χρονοδιαγράμματα για Θεσσαλία- Διορθωτικές πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ


Τα νέα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά και τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν στη Θεσσαλία αλλά και το σύνολο των αγροτών της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει της 30ης Agrotica, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:

 • τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
 • Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.
 • Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.
 • Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων
 • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
 • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα
 • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
 • Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ  2024 τον Μάρτιο.
 • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
 • Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
 • Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.
 • Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επίλυση προβλημάτων όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολής στη Μεσόγειο. Υπενθύμισε ότι στο Συμβούλιο της ομάδας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ, υπήρξε απόφαση για κοινή διεκδίκηση λύσεων στα συγκεκριμένα προβλήματα. Τόνισε ότι τα συγκεκριμένα θέματα μπαίνουν για πρώτη φορά από κοινού από εννέα χώρες. Επίσης η EUMED-9 θέτει θέμα απλοποίησης των λειτουργειών της ΚΑΠ, δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και δέσμευσης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για να μπορεί να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις ο υπουργός τόνισε: «Αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και αναδεικνύουν αιτήματα και προβλήματα πραγματικά.  Τιμάμε και σεβόμαστε τις αγωνίες τους και τους ευχαριστούμε γιατί πολλά γίνονται και με τη δική τους συμβολή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για το ενεργειακό κόστος της αγροτικής παραγωγής, αύριο, Παρασκευή, θα κάνει ανακοινώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όσο καμία κυβέρνηση στο παρελθόν.

Στις 7.30 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, θα κάνει τα εγκαίνια της 30ης Agrotica.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του ΥπΑΑΤ

Βρισκόμαστε εδώ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επετειακή 30η Agrotica, αλλά η σκέψη μας και η ψυχή μας βρίσκεται στους αγρότες μας που αγωνιούν για το αύριο και βιώνουν την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιματική και ενεργειακή κρίση.

Αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και αναδεικνύουν αιτήματα και προβλήματα πραγματικά.  Τιμάμε και σεβόμαστε τις αγωνίες τους και τους ευχαριστούμε γιατί πολλά γίνονται και με τη δική τους συμβολή.

Η Agrotica  είναι μεγαλύτερη κλαδική Έκθεση που αφορά στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και γίνεται εδώ στη βασίλισσα του Βορρά.

Η 30η Agrotica πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Η χώρα μας από την απόλυτη οικονομική απαξίωση που βίωσε προ μιας δεκαετίας, εισπράττει σήμερα τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας καθώς χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη ρεαλιστική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτοπορεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας.

Απόφαση του πρωθυπουργού και όλης της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να στηρίξουμε τις στρατηγικές που προωθούν, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, τη δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, θέτοντας στο επίκεντρο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων στην αγροτική οικονομία.

Στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό.

Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Επειδή θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στον κλάδο. Να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και να περάσουμε στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Και όλα αυτά σε μια εποχή προκλήσεων.

Προκλήσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές.

Προκλήσεις μεγάλες και προβλήματα πρωτόγνωρα, που έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου στα όριά του καθώς πολλοί είδαν το βιός τους να χάνεται σε λίγες ώρες.

Αναφέρομαι στους αγρότες της Θεσσαλίας, με τους οποίους έχουμε συνδεθεί και ψυχικά μετά από όλα όσα ζήσαμε μαζί και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί.

Χρέος μας να στεκόμαστε- και το πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις-  στο πλευρό όσων πλήττονται από την κλιματική κρίση αλλά και να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες υπάρχουν για να παράσχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους παραγωγούς.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις μας για αλλαγή, ύστερα από 25 χρόνια του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θέλουμε έναν αγροτικό ασφαλιστικό φορέα, που θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους παραγωγούς μας.

Ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών και γίνεται πράξη μετά από πολλή δουλειά με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, τα στελέχη του και τους συνεργάτες στο Υπουργείο.

Υπουργείο.

ΕΛΓΑ

Την  τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις, με μόνο το μισό ποσό να καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Κατόπιν εισήγησής μου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20ηΦεβρουαρίου 2024.

Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15ηΑπριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα διαδίδοντο τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων. Ευχαριστώ τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους συνεργάτες του.

Αγροτικό 112

Στην λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία μας για την δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες μας στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να  πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ  στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν  έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή sms 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεσμευμένα ΑΦΜ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα  επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 - 2023).

Στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το  δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.

Επίσης, έχει δοθεί άμεση εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.

Οικολογικά Σχήματα

Οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων.  Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.

Το άνοιγμα της αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται  να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ

Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

Επιστρέφουμε στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια.

Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ. 

Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

Ποσά και ημερομηνίες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε σύντομα.

Τηλεφωνικό Κέντρο ΟΠΕΚΕΠΕ

Τέλος, ο Οργανισμός και οι περιφερειακές διευθύνσεις του, ανοίγουν τις πόρτες στους δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων. Στην πράξη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς.

Χθες (31/1), μετά από εισήγησή μου εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η υποστήριξη του οργανισμού με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει ένα σύγχρονο περιβάλλον τηλεφωνικού κέντρου που θα παρέχει υπηρεσίες προς  διευκόλυνση της καθημερινότητα των δικαιούχων.

Αποκαθιστούμε την αυτονόητη και απαραίτητη παροχή πληροφοριών και απαντήσεις στα ερωτήματα και απορίες των αγροτών της χώρας μας. Ο Οργανισμός ανήκει στους αγρότες της χώρας. Δεν είναι άβατο!

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μέτρο 5.2

Αναμένεται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο, με βάση 45 εκατ. ευρώ, ακολουθεί  η πρόσκληση  και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

Θα παρέχεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας δωρεάν εκπόνησης των επενδυτικών σχεδίων και το ποσοστό της επιδότησης των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 100%.  Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο μέτρο μέσα από το οποίο θα υπάρξει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου κι επίσης, πλήρης- 100%- κάλυψη των δαπανών για επισκευή η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Αποζημίωση Αλιέων Παγασητικού (de minimis – 1.489.000)

Στο νομοσχέδιο μας που αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου έχουμε ήδη συμπεριλάβει διάταξη για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων (προϋπόθεση για τις πληρωμές)

Η Διεύθυνση Αλιείας έχει ήδη ξεκινήσει να ελέγχει τις 480 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 12 Ιανουαρίου και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν αποζημιωθεί  η δικαιούχοι. Έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους αναλυτικά.

Γεωργικό Αποθεματικό 15.765.558€

(αφορά το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί στη χώρα)

Ξεκίνησαν χθες  (31/1) οι πληρωμές των παραγωγών οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης  στον ΕΛΓΑ.

Δικαιούχοι είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών, κουνελιών, στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων, θερμοκηπίων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023.

Η αποζημίωση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.

Οι δικαιούχοι της φυτικής παραγωγής ανέρχεται σε 227 και το ποσό την αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.193.007€

Οι δικαιούχοι της ζωικής παραγωγής ανέρχονται σε 56 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 6.679.836€

Οι Μελλισοκόμοι ανέρχονται σε 3038 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.892.715€

Προστασία και βελτίωση κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα Παρακάρλιων περιοχών με παύση καλλιεργητικής δραστηριότητας

Σήμερα 1/2/2024 υποβάλλεται στην Κοινότητα το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11 που, σύμφωνα με τις υποδείξεις του,  αφορά σε Αρόσιμες , Δενδρώδεις και Κηπευτικές Καλλιέργειες, Προϋπολογισμού 40.394.378,80€.  Αφορά τα περίπου 180.000 – παραγωγικών μέχρι πρότινος- στρεμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό

Σημειώνω,

ότι σε όσες περιπτώσεις απαιτήθηκε ή απαιτείται συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή συνεργασία με τον νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα  είναι άψογη, γεγονός που συμβάλλει στην από κοινού προσπάθεια για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται και στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία θυμίζω ότι αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ, με την ένταξη των επιλαχόντων, φθάνοντας στα 37 εκατ. ευρώ.

Απονιτροποίηση

Για την μείωση των νιτρικών στη Γεωργία προδημοσιεύσαμε νέα πρόσκληση ύψους 100 εκ. € για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ για το Μέτρο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, παρατείνουμε τη διάρκειά του για ένα έτος, με επί πλέον προϋπολογισμό 50 εκ. €.

Δηλαδή, το σύνολο των προγραμμάτων απονιτροποίησης για τις πληγείσες περιοχές ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Αγρανάπαυση

Επίσης είναι σημαντική η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τρίτη χρονιά οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες. 

Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη απόλυτη στήριξη της Ελλάδας και συνυπογραφή του αιτήματος από μέρους μου,  οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης θα σας αναφέρω δύο αριθμούς: Αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα μας και 127.232 Αγρότες*

Η πρόταση, μετά τη σημερινή διαδικασία που συμμετέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα ισχύει αναδρομικά από 01/01/2024.

*ειδικά για Θεσσαλία ανά νομό σε εκτάρια και αγρότες

ΕΤΟΣ

ΠΕ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΚΤΑΣΗ (ha)

ΠΛΗΘΟΣ αγροτών

2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

6

ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

1969.51

1673

2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

6

ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

7643.27

6212

2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

6

ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

2388.03

1701

2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΠΟΡΑΔΩΝ

6

ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

40.73

10

2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

6

ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

763.9

901

ΣΥΝΟΛΑ

12,805.44

10,497

Συνέργειες

Παράλληλα, κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας με τη σύμφωνη γνώμη των χωρών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κροατίας, Σλοβενίας, Κύπρου, και Ελλάδας, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου που αποτελούμε την EUMED-9,  έχουμε πρόταση για:

αξιοποίηση 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε την πλημμύρα Daniel,

η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού που διαθέτει η ΕΕ,

η δημιουργία νέου ταμείου για την κάλυψη απώλειας παραγωγής εξαιτίας έντονων φαινομένων της κλιματικής κρίσης,

η απλούστευση των διαδικασιών για την αύξηση της απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά ακόμα και

απλούστευση της λειτουργίας της ΚΑΠ 2023-2027.

Αντιμετώπιση κεντρικά πλέον του περονόσπορου και της ακαρπίας, καθώς και των ψαριών εισβολέων.

Αγροτικά επιμελητήρια

Στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, που θα τονώσει την αγροτική επιχειρηματικότητα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες σε θέματα που τους απασχολούν.

Ανοίγει οργανωμένα πλέον σε όλη τη χώρα η πόρτα της επιχειρηματικότητας για τους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Παράλληλα χτίζουμε ένα σύγχρονο, πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία Μητρώο Επαγγελματιών γεωργών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων.

Έλεγχοι- τιμή αγορά γάλακτος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα έχουν ληφθεί δείγματα από σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα. Στόχος μας η προστασία των κτηνοτρόφων παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων. Η τιμή του γάλακτος πρέπει να προστατευθεί. Παράλληλα προστατεύουμε τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά τα ΠΟΠ. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι.

Σχόλια (29)
Προσθήκη σχολίου

02-02-2024 21:37ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ . ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΔΩΤΕΙΣΗ ΠΧ ΡΕΒΥΘΙΑ Η ΠΑΛΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ . ΑΛΛΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΗΨΑΝ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Απάντηση

02-02-2024 17:59Κώστας

Εμείς η αγροτιά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ο θεός να μας κόβει χρόνια και να τα δίνει μέρες στον Υπουργό μας.Τους Κρητικούς τους ταϊζει καλά !!!Επειδή είναι λεβέντες !!!

Απάντηση

02-02-2024 11:28Καταντια

Στην πληρωμή των 16.000 ΑΦΜ που είχε δεσμεύση για να ... κάνει έλεγχο θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλάμε για τα 16.000 ΑΦΜ που έχει βάλει σε έλεγχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν ενεργοποίησε πληρωμές ύψους 88 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο ΔΣ του Οργανισμού συνεδρίασε την Τετάρτη (31/1) προκειμένου να λάβει αποφάσεις πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ και θα ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα. Εκτός ημερησίας διάταξης και χωρίς να υπάρξει κάποια εισήγηση τέθηκε προς ψηφοφορία η πληρωμή των 16.000 ΑΦΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στη συνεδρίαση υπήρξαν ερωτήματα ποιοι θα υπογράψουν μια τέτοια απόφαση και η διοίκηση του οργανισμού ανέφερε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση. Ουσιαστικά πληρώνται όλοι και αν ... κάποτε στο μέλλον γίνουν έλεγχοι (που μέχρι σήμερα δεν έγιναν) τότε θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα. Η απόφαση αυτή όμως έχει την έγκριση του Μαξίμου; Πώς είναι δυνατόν από την μια να μιλάμε για διαφάνεια και από την άλλη να κάνουμε πληρωμές χωρίς ελέγχους; Αν δεν υπήρχαν «ευρήματα» τότε γιατί είχαν μπλοκαριστεί τα ΑΦΜ; Μήπως σε αυτά τα ΑΦΜ περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που είχε πάει στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου άτομο της Περιφέρειας; Υπάρχουν «ευρήματα» σε αυτά τα ΑΦΜ και αν ναι γιατί πληρώνονται; Σε αυτά τα ΑΦΜ περιλαμβάνονται τα λιόδεντρα της Καστοριάς; Τα βοσκοτόπια στο Γράμμο και το Βίτσι ή τα χωράφια της Νάξου; Τελικά θα τιμωρηθούν όσοι παράνομα εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις στην χώρα μας εις βάρος των αληθινών παραγωγών; Τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικοί.

Απάντηση

02-02-2024 05:01Βασίλης

Η Ελλάδα πριν δέκα και κάτι χρόνια είχε χρεοκοπία έκοβαν λεφτά από επιδοτήσεις από το κοινωνικό κράτος από παιδεία υγεία από συντάξεις και μισθούς για να πληρώσουν τους δανειστές και οι πολιτικοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρναγαν σαν επαίτες στην Ευρώπη για πάρουν λεφτά. Άνθρωποι καταστράφηκαν περιουσίες χάθηκαν και ακόμα και σήμερα έχουν τις συνέπειες των μνημονίων ακόμα και σήμερα έχουμε μνημόνια. Αυτό δεν μπορούσε ο Μητσοτάκης και η "πατριωτική" ΝΔ τους να το επικαλεστεί σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους και να μην εμπάργκο στη Ρωσία με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ενέργεια και καύσιμα στο Θεό; Στη Βόρεια Ελλάδα άνθρωποι καταστράφηκαν με το εμπάργκο. Δεν μπορούσε ο κατσαπλιάς Μητσοτάκης να επικαλεστεί ότι η Ελλάδα έχει λίγα χρόνια που βγήκε οριακά από τη χρεοκοπία και πως η οικονομία είναι ευάλωτη;; Φυσικά και μπορούσε αλλά για τον ίδιο σημασία δεν έχει το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων αλλά η πάρτη του να γλύψει τους Αμερικανούς και να γ@μησει την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πριν λίγο καιρό πως οι εισαγωγές μας σε αέριο από Ρωσία στοίχιζε 1 δις το χρόνο και τώρα στοιχίζει 7 δισεκατομμύρια. Εφτά φορές πάνω. Κονομάνε οι Αμερικανοί και οι εταιρείες τους και μετά θα λένε εδώ οι Μητσοτάκηδες πως χρεοκόπησαν ξανά την Ελλάδα. Η Ουγγαρία δεν συμμετούτεψδτον εμπάργκο κατά της Ρωσίας ούτε και στις κυρώσεις το ίδιο και η Τουρκία. Αυτοί είναι χαζοί ο Μητσοτάκης ο τίποτας είναι έξυπνος. Την πάρτη τους κοιτάνε οι Μητσοτάκηδες για την πάρτη τους δουλεύει την Ελλάδα και τους Έλληνες χεσμένους τους έχει. Αλλά η Ουγγαρία έχει πατριώτη Όρμπαν δεν έχει επαίτη και κλεφτρόνια ΝΔκρατες η Τουρκία έχει πατριώτη Ερντογάν δεν έχει το μυξοάρει τον Κούλη που οι υπηρέτριες του δένουν τα κορδόνια. Το ποιο προδοτικό κόμμα από τη γέννηση του νεοελληνικού κρατίδιου είναι η ΝΔ ξεκάθαρα και αν κερδίζουν τις εκλογές αυτό συμβαίνει γιατί έχουν εξαγορασμένο τον νεοέλληνα με τα ρουσφέτια και τα βολέματα πόρνες είναι οι ψηφοφόροι ο μόνος λόγος που ψηφίζουν ΝΔ.

Απάντηση

02-02-2024 04:42Βασίλης

Ο Αυγενάκης είναι ένα πανάσχετο κομματόσκυλο και υποτακτικός της οικογένειας Μητσοτάκη ο άνθρωπος για όλες της βρώμικες δουλειές της οικογένειας Μητσοτάκη. Όπου βρωμιά και ο Αυγενάκης μέσα για αυτό τον φύτεψε εκεί. Παίζει τον ίδιο ρόλο με τον Χατζηδάκη ξεπούλημα ΔΕΗ ασφαλιστικά ξεπούλημα Ολυμπιακής για να παίζει μόνος του ο Aegean όπου μέτοχοι είναι και πιο Μητσοτάκηδες. Σάμπως τι φαντάζεστε ότι είναι στη ΝΔ κομματόσκυλα κοτζαμπάσηδες και απατεώνες. Αυτοί και νησιά στους Τούρκους θα δώσουν αν πρόκειται να πάρουν μίζα. Και όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή του εξαγορασμένου με τα ρουσφέτια και τα βολέματα νεοέλληνα που παριστάνει και τον πατριώτη χωρίς να ντρέπεται. Φάτε πατριωτικό δημόσιο χρέος 400 δις ευρώ. Και το 2032 θα πληρωθούν αναδρομικά οι τόκοι των μνημονίων κοντά στα 35 δις ευρώ. Αυτή τη συμφωνία έκαναν με τους Ευρωπαίους και φυσικά δεν μιλάνε για αυτά οι πετσωμένοι σαν το κρατάνε για έκπληξη όταν θα σας ξανά πασάρουν ότι η Ελλάδα ξαναχρεκοπησε λόγω της τρύπας του όζοντος θα βρούνε αυτοί το παραμύθι εξάλλου τόσα παραμύθια σας είπανε και εκ του αποτελέσματος μια χαρά τα φάγατε.

Απάντηση

02-02-2024 04:29Βασίλης

Οι κρητικοί πάλι δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις εμ βέβαια αν δηλώνεις εικονικά στρέμματα στα Σκόπια και παίρνεις επιδοτήσεις με την ανοχή των κατσαπλιάδων της ΝΔ τι ορόβλημα έχεις. Δηλώνουν εικονικά στρέμματα εικονικά ζώα άλλωστε ποιος θα τολμήσει να ελέγξει του Κρητικούς με τα πιστόλια και τα κακάσνικοφ. Χαζός είναι να πάει ο άλλος για έλεγχο αφού αυτά γίνονται με την ανοχή της ΝΔ τους. Με λίγα λόγια όσοι μπήκαν στο χώρο με το σταυρό στο χέρι και νομίζουν ότι δουλευοντας τίμια και με τον ιδρώτα τους θα τα καταφέρουν μάλλον ονειρεύονται. Το πιθανότερο είναι να γεμίσουν χρέη και να χάσουν κάθε αξιοπρέπεια. Όσοι το παλεύεται και βγαίνει συνεχίστε το και όσο πάει. Μακριά από ξανοίγματα και κινήσεις με ρίσκο. Όπως σε κάθε τομέα στο ελλαδιστάν έτσι και η Γεωργία είναι άλλο ένα φέουδο για λίγους για εκλεκτούς και κομματόσκυλα. Εγώ τα μηχανήματα τα έχω κλειδώσει μέσα αγρανάπαυση στο φουλ καλλιεργώ με σύνεση χωρίς υπερβολές για να έχω μειωμένα κοστολόγια και να μην περιμένω τα ψίχουλα του καθυστερημένου Μητσοτάκη και σε δύο χρόνια γειά σας.

Απάντηση

02-02-2024 04:16Βασίλης

Πήραν τα δισεκατομμύρια από την πράσινη μετάβαση και τα μοίρασαν στους δικούς τους. Τι νομίζατε ρε χαβαλέδες ότι θα πάρετε και εσείς; Εσάς ο Μητσοτάκης σας εξαγοράζει με μια χειραψία και ένα μικρό ρουσφέτι. Πήραν τη νέα ΚΑΠ και την έκαναν σαν τα μούτρα τους για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και τα κομματόσκυλα τους. Ότι πιάσει στα χέρια η ΝΔ το κάνει σαν τα μούτρα της. Και ξαναλέω υπάρχουν 16.000 ΑΦΜ που δηλώνουν ανύπαρκτα στρέμματα οι περισσότεροι είναι από Κρήτη και όχι μόνο. Από την Κρήτη συγκεκριμένα κάποιος δήλωσε εκτάσεις στα Σκόπια και έπαιρνε επιδοτήσεις και μην νομίζετε ότι κάτι θα πάθει τώρα το πιθανότερο είναι να πάρει και βραβείο από την ΠτΔ. Στο ελλαδιστάν οι κλέφτες και οι απατεώνες επιβραβεύονται. 16.000 ΑΦΜ με εικονικά ψεύτικα στρέμματα. Μη ενεργοί αγρότες παίρνουν επιδοτήσεις γιατροί δικηγόροι ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και ο Μητσοτάκης παίρνει επιδοτήσεις. Πως να υπάρχουν κονδύλια μετά για εμάς αφού τα κλέβουν οι απατεώνες. Και για όλα αυτά αχνά δεν βγάζουν οι συνδικαλιστές αγρότες που είναι μπροστάρηδες στα μπλόκα. Τσιμουδιά όλοι. Και κάνουν τουμπεκί όλοι τους γιατί όλοι τους έχουν λερωμένη τη φωλιά τους ο καθένας στον τομέα του. Έτσι θα πάμε μπροστά; Συνεχίστε την μπιρίμπα εσείς χαϊβάνια. Στο τέλος χρέη θα αφήσετε στα παιδιά σας. Ποιο ηλίθιος λαός από εσάς νεοελληναράδες δεν υπάρχει στον πλανήτη.

Απάντηση

02-02-2024 04:03Βασίλης

Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δηλώνουν παραπάνω ζώα και παίρνουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται με αποτέλεσμα να μένουν λιγότερες επιδοτήσεις για τους σωστούς κτηνοτρόφους. Δεν τα ξέρετε που ούτε έλεγχοι γίνονται ούτε τίποτα και όταν έρχονται τυπική έλεγχοι σμίγουν τα κοπάδια με τους γειτκαι τους συγγενείς τους για να βγουν οι αριθμοί. Δεν τα ξέρετε αυτά δεν τα ξέρει το υπουργείο; Όλοι τα ξέρουν. 200 χρόνια κράτος είναι η Ελλάδα από την απελευθέρωση και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να στήσουν ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Κλέφτες πολιτικοί κλέφτες επιχειρηματίες κλεφτρόνια από κάτω κατσαπλιάδες νεοελληναράδες και μετά περιμένουν να πάει η χώρα μπροστά. Το παιχνίδι χρόνια ολόκληρα είναι στημένο με τα μπλόκα μόλις πάρει η Θεσσαλία αυτά που θέλει φεύγουν από τα μπλόκα και οι υπόλοιποι εξαφανίζονται μιας και είναι ανύπαρκτοι. Δεν έχει γίνει ποτέ μια σωστή διαμαρτυρία με ενιαία λίστα προβλημάτων όλα στο πόδι και η πάρτη του καθενός. Δεν υπάρχει συλλογικότητα σε τίποτα το χειρότερο κομμάτι του νεοελληνικού κρατίδιου είναι ο κόσμος της υπαίθρου. Κυριολεκτικά ότι ναναι. Ζηλοφθονοι ρουφιάνοι κουτοπόνηροι και να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Έτσι δεν πάμε μπροστά αν ο καθένας κοιτάει μόνο την πάρτη του. Ο Μητσοτάκης σας χορεύει στο ταψί γιατί σας έχει εξαγοράσει με τα ρουσφέτια και τα βολέματα. Είστε οι πόρνες του και έτσι σας βλέπει. Θα σας πετάει ψίχουλα και εσείς θα του λέτε και ευχαριστώ. Επειδή είστε καλά ξεφτίλες και δεν έχετε ίχνος αξιοπρέπειας. Ρε είστε ο ποιο ξεφτιλισμένος λαός του πλανήτη. Καλά σας κάνει ρε ο Μητσοτάκης αφού είστε ποιο ηλίθιοι από αυτόν. Σας έχουν κάνει επαίτες στην πατρίδα σας και δεν ξυπνάτε ρε γαμώ τη φάρα σας την μπασταρδοφάρα σας. Όταν θα φεύγουν ξανά τα παιδιά και τα εγγόνια σας μετανάστες στο εξωτερικό τότε θα ξυπνήσετε αλλά και πάλι έχω αμφιβολίες ότι θα ξυπνήσετε επειδή είστε τελείως ηλίθιοι. Πήρε τη νέα ΚΑΠ ο κλέφτης Μητσοτάκης και οι κατσαπλιάδες ΝΔκράτες και την έκαναν σαν τα μούτρα τους.

Απάντηση

02-02-2024 03:39Βασίλης

Υπάρχουν 16.000 χιλιάδες ΑΦΜ που δηλώνουν εικονικά στρέμματα ενώ δεν τα έχουν εν γνώση του υπουργείου όπου είναι δικά τους κομματόσκυλα οι περισσότεροι από Κρήτη και όχι μόνο με αποτέλεσμα να μένουν λιγότερες επιδοτήσεις για όλους εμάς τους ενεργούς αγρότες. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα και δεν μιλάει κανένας συν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που η κυβέρνηση αδιαφορεί να λύσει. Παίρνουν επιδοτήσεις μη ενεργοί αγρότες συνταξιούχοι δικηγόροι γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και ο Μητσοτάκης παίρνει επιδοτήσεις δεν του φθάνει ο μισθός και οι μίζες και αυτά είναι προβλήματα και δεν μιλάει κανένας συν όλα τα άλλα τα προβλήματα. Μούγκα όλοι. Κάποιοι επιτήδειοι παίρνουν επιδοτήσεις με πλαστά στρέμματα και γελάνε μαζί μας αλλά ο νεοέλληνας κοιμάται όρθιος. Αυτά τα όργια που συμβαίνουν εδώ αν συνέβαιναν σε άλλη χώρα σοβαρή θα είχαν ξεσηκωθεί όλοι. Εδώ μπιρίμπα βίδα και καφενεία. Πόσο μαλάκας κατάντησες ρε νεοέλληνα; Μόλις πέσει το δεκαχιλιαρο στους θεσσαλούς και δύο τρία ακόμα θα τα μαζέψουν και θα φύγουν από τα μπλόκα και οι υπόλοιποι θα σκορπίσουν. Ευτυχώς σε λίγα χρόνια τελειώνουν οι δεσμεύσεις από το πρόγραμμα και δεν θα έχω καμία σχέση με όλους εσάς τους τενεκέδες. Καλά σας κάνουν αφού είστε χαϊβάνια.

Απάντηση

01-02-2024 23:01;;;;;;;;;;;;;;;;

Με.αυτα.που.μας.εχουνε. Κάνει.μας.βγαλανε.στο.δρομο. Αν.κανουμε.καμια.μαλακια.και. Ψηφίζουμε.ευροκλογες.τοτε. Θέλουμε.γ....η.και.ξυλο.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές