BACK TO
TOP
Θεσμικά

Γύρω στα 10 λεπτά η κιλοβατώρα για μία 10ετία μαζί με φωτοβολταικά

Μεταξύ 9,3 και 11 λεπτών θα στοιχίζει από 1η Απριλίου η κιλοβατώρα για τα αγροτικά τιµολόγια ρεύµατος σε όλους τους παρόχους, σε µια κίνηση συµβιβασµού της κυβέρνησης µε τις διεκδικήσεις των µπλόκων, η οποία ωστόσο δεν φάνηκε να πείθει τους παραγωγούς όσο τουλάχιστον προσδοκούσε το Μαξίµου.

agrotiko-revma-rithmisi

Πέτρος Γκόγκος

1435
1

Άτοκα η ρύθμιση για  χρέη στο ρεύμα, γύρω στα 10 λεπτά κλειδώνει η κιλοβατώρα για μια δεκαετία μαζί με φ/β

Η πολιτική της συγκεκριµένης τιµολόγησης θα διατηρηθεί για δυο χρόνια, µέχρι δηλαδή τον Απρίλιο του 2026, ενώ στη συνέχεια, ενεργοποιείται µια εξίσωση τιµολόγησης, η οποία θα χρεώνει 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης, µε τις υπόλοιπες κιλοβατώρες να χρεώνονται µε βάση τις τότε τιµές της αγοράς και µε διάρκεια οχτώ ετών.  

Σήµερα, δηλαδή για τον Φεβρουάριο, η τιµή της κιλοβατώρας στα τιµολόγια που έχει ανακοινώσει η ∆ΕΗ, στην οποία βρίσκεται και το 70% των αγροτικών συνδέσεων, είναι στα 15,2 λεπτά το κιλό. Η έκπτωση άρα που φτάνει στους αγρότες, µε σηµείο αναφοράς τις σηµερινές τιµές κυµαίνεται µεταξύ των 4,2 και 5,9 λεπτών, κάτι το οποίο εξαρτάται από το προφίλ του εκάστοτε παραγωγού, δηλαδή αν είναι συνεταιρισµένος, αν έχει οφειλές ή αν καλλιεργεί συµβολαιακά. 

Συγκεκριµένα, το πλάνο τιµολόγησης για την επόµενη διετία, µε ασταθερές τιµές διαµορφώνεται ως ακολούθως:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήµατα ή ασκούν συµβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσµες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος χωρίς ληξιπρόθεσµες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήµατα ή ασκούν συµβολαιακή γεωργία µε ληξιπρόθεσµες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος µε ληξιπρόθεσµες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
Διαβάστε το φύλλο 953 της Agrenda


Επισηµαίνεται ότι οι τιµές αυτές είναι οι µέγιστες και αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ στο εν λόγω πρόγραµµα δύνανται να δώσουν  προσφορές όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύµατος και σ’ αυτό δύνανται να συµµετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος. 

Όσον αφορά στον προγραµµατισµό για µετά το 2026, και για τα επόµενα οχτώ έτη στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριµένων παροχών η τιµή είναι ενιαία και διαµορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος δεν έχουν κάποια δέσµευση και δύνανται να την προµηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συµβόλαια είναι σταθερά µε ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συµµετάσχουν στο πρόγραµµα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριµένα έργα Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραµµα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραµµα αυτό αντικαθιστά το πρόγραµµα µακροχρόνιων διµερών συµβάσεων για τα συνεργατικά σχήµατα και τη συµβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ρύθµιση οφειλών άτοκα για αγρότες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές

Στο µεταξύ, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος µε ληξιπρόθεσµες οφειλές µπορούν να ρυθµίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας µε εξόφληση σε µια δεκαετία και µηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηµατοοικονοµικό κόστος αναλαµβάνει η πολιτεία µε χρηµατοδότηση από το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πακέτο µε φωτοβολταϊκά και Απόλλωνα 

Στις προθέσεις του Μαξίµου βρίσκεται και η δροµολόγηση των προτάσεων που είχαν γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, οι οποίες αφορούν στο πρόγραµµα φωτοβολταϊκά στο χωράφι και η είσοδος των µεγάλων σχηµάτων στο σχέδιο Απόλλων, δύο παρεµβάσεις που θα µπορούσαν να έχουν κάποιο αντίκτυπο στους λογαριασµούς ρεύµατος σε βάθος διετίας, µε τους υπολογισµούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, να τοποθετούν στο 30% τη µείωση της κατανάλωσης ρεύµατος, κάτι που δυνητικά θα διαµόρφωνε ένα πιο ανταγωνιστικό κοστολόγιο ρεύµατος για όσους εµπλακούν. 

Υπενθυµίζεται πως βρίσκεται κοντά µια προκήρυξη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χωράφι ισχύως έως 50 kW, µε το εν λόγω µέτρο να κατανέµει 30 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να καλύψουν το 40 µε 50% της συνολικής επένδυσης και µάλιστα µε δυνατότητα προκαταβολής του πριµ µόλις κατατεθεί και εγκριθεί φάκελος, όχι δηλαδή µετά την υλοποίηση όπως γίνεται συνήθως. Παράλληλα αποδεσµεύεται από το δίκτυο του ∆Ε∆ΗΕ χώρος 1.350 MW για τους σκοπούς του προγράµµατος, το οποίο όµως δύσκολα θα µπορούσε να διευκολύνει περισσότερους από 2.000 αγρότες. 

Γιατί αντιδρούν οι αγρότες

Η απόσταση των 9,3 λεπτών από τα 7 λεπτά που διεκδικούν οι αγρότες για τα τιµολόγια ρεύµατος, δεν είναι µεγάλη, κάτι το οποίο παραδέχονται και οι πιο ένθερµοι υποστηρικτές των µπλόκων. Ωστόσο είναι οι αστερίσκοι και οι παρεκκλίσεις που ενοχλούν, αφού για αρκετούς παραγωγούς η τιµή θα διαµορφώνεται στα 11 λεπτά, ήτοι µια έκπτωση της τάξης του 1,5 λεπτού σε σχέση µε την αρχική παροχή που προέβλεπε έκπτωση 10% κατά την αρδευτική περίοδο. 

Επίσης, µε την παρέλευση της διετίας, αρκετοί παραγωγοί θεωρούν πως τα 9 λεπτά για το 1/3 της κατανάλωσης εξακολουθεί να τους κρατά δέσµιους στις διακυµάνσεις της αγοράς ενέργειας, υποστηρίζοντας πως ακόµα και αν οι τιµές διατηρηθούν µεταξύ των 15 – 17 λεπτών, ο τελικός λογαριασµός δίνει ένα κόστος κιλοβατώρας σχεδόν στα 14 λεπτά, ό,τι δηλαδή είχε ανακοινωθεί από την Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου.




Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-02-2024 17:03Peter

Δηλαδή μέχρι τώρα οι εταιρείες παροχής ηλεκτικου ρεύματος (αεριτζηδης που μόνο αγοράζουν και πουλούν και ΔΕΝ παράγουν ούτε μεταφέρουν), με πιο περιθώριο κέρδους δουλεύουν αφού δεν φαντάζομαι ότι με τα 10 λεπτά δεν μπαίνουν μέσα. Σημ από τα 10 λεπτά ανα kwh που θα πουλούν τώρα έως τα 15 λεπτά που έως τώρα πουλούν το περιθώριο κέρδους είναι 50% !!!!!!Ξέρετε πολλούς να δουλεύουν με τουλάχιστον 50% ? ΟΛΙΓΟΠΩΛΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ!!!!! Το χείριστο σύστημα στη

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές