BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανοίγει 31 Μαρτίου βάση ΟΣΔΕ όμως το ναυάγιο δηλώσεων είναι κοντά

Στον δρόµο της καταστροφής βαδίζει όπως όλα δείχνουν η υπόθεση των δηλώσεων ΟΣ∆Ε για το 2024 µε τον Μάρτιο να εκπνέει και την πλατφόρµα να παραµένει κλειστή. Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών που θέλουν το ΟΣΔΕ να ανοίγει «αργά το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου» είναι προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού όλοι ξέρουν ότι δεν έχει γίνει η ανάλογη προετοιμασία και ένα τέτοιο «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής βάσης θα είναι για τα μάτια του κόσμου.

argoporia-osde-agrotes

Πέτρος Γκόγκος

3736
21

Ανοίγει μεσάνυχτα  Κυριακής 31 Μαρτίου η βάση του ΟΣΔΕ όμως το ναυάγιο των νέων δηλώσεων είναι κοντά

Η ουσιαστική αργοπορία υποχρεώνει για ακόµα µια χρονιά τους αγρότες σε βιαστικές και πρόχειρες δηλώσεις µε αυξηµένο κόστος, των οποίων µάλιστα η επεξεργασία καθίσταται υποτυπώδης προεξοφλώντας ξανά καθυστερήσεις στις πληρωµές.
Όλα αυτά µάλιστα, σε µια χρονιά κατά την οποία οι παραγωγοί εισέρχονται στις εαρινές σπορές µε σοβαρά προβλήµατα ρευστότητας, αφού ακόµα δεν έχουν πληρωθεί οι πράσινες επιδοτήσεις του 2023, ενώ χωρίς δήλωση ΟΣ∆Ε 2024 εγκλωβίζονται και σε ένα χρηµατοδοτικό αδιέξοδο.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αρµόδιους να εστιάζουν κυρίως στο «φαίνεσθαι» των ανακοινώσεων παρά στο «είναι» της λειτουργικής πλατφόρµας, αφού η δεύτερη φαίνεται πως δεν είναι ακόµα έτοιµη, ενώ ο στόχος του Μαρτίου, που είχε εξαγγελθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου δια στόµατος Αυγενάκη και έκτοτε επαναλαµβάνεται µε αξιοµνηµόνευτη συχνότητα, θα µπορούσε να επιτευχθεί µόνο µε µια αιφνιδιαστική ανακοίνωση περί ανοιχτής πλατφόρµας αργά το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαρτίου.

Σε µια τέτοια περίπτωση ωστόσο, το σύστηµα δεν θα µπορούσε στην πράξη να υποδεχτεί δηλώσεις, σε µια επανάληψη του σκηνικού των προηγούµενων ετών, ενώ παραµένει αβέβαιο το τι θα συµβεί µε τη δροµολογούµενη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ σε επίπεδο Ευρώπης, αφού θα χρειαστεί να επικαιροποιηθούν και οι εφαρµοστικές αποφάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όλα αυτά στην πράξη σηµαίνουν πως οι παραγωγοί δεν θα µπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής δήλωσης τουλάχιστον µέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα κακώς κείµενα µε τις δηλώσεις eco-schemes, οι οποίες για το 2023 κλείδωσαν τελικά µόλις πριν από µερικές ηµέρες (Μάρτιος του 2024).

Σε κάθε περίπτωση, µένει να φανεί πέρα από τον βαθµό µε τον οποίο η κοινοπραξία των τεχνικών συµβούλων είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα παραδοτέα που τους έχει ζητήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο τρόπος µε τον οποίο θα περάσουν στο σύστηµα οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ.

Με δεδοµένο ότι το κείµενο της µεταρρύθµισης πηγαίνει για την τελική του έγκριση στην Ευρωβουλή, δεν αναµένεται να εκδοθεί το νέο πλαίσιο στην Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τα τέλη Απριλίου, άρα µετά από αυτό θα χρειαστεί να γίνει η επιµέρους ενσωµάτωση των νέων οδηγιών και στον σχεδιασµό των κρατών µελών.

Αυτό σηµαίνει ότι οι υφιστάµενες εφαρµοστικές του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες είναι βέβαια ενεργές, θα χρειαστεί να προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα, όπως είναι για παράδειγµα η αναστολή των κανόνων αιρεσιµότητας για εκµεταλλεύσεις κάτω των 100 στρεµµάτων.

Φυσικά µένει να φανεί και τι θα συµβεί µε την υπόθεση των eco-schemes στον βαθµό που αυτά επιβαρύνουν τους αγρότες. Στον απόηχο των διαµαρτυριών για προκαταβολικές χρεώσεις 40 ευρώ ανά δήλωση eco-scheme ή 8% επί της υπολογιζόµενης αξίας του πριµ, µένει να φανεί αν η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ µπορούν να παρακάµψουν τις «κρυφές χρεώσεις» για τους φακέλους ή τέλος πάντων να βρουν τρόπο περιορισµού τους.

Πάντως, αν πράγµατι έχουν γίνει τα ελάχιστα για την προετοιµασία των φετινών δηλώσεων, τότε οι παραγωγοί δεν έχουν να αναµένουν πολλά επί του θέµατος αυτού, ενώ δεν αποκλείεται να καθιερωθεί και η εξόφληση των eco-schemes έναν χρόνο µετά, αντί του ∆εκεµβρίου όπως συνηθιζόταν µε την προηγούµενη ΚΑΠ, αφού δεν αποκλείεται να χρειαστεί να επισκεφθούν ξανά τα γραφεία υποδοχής δηλώσεων για εκ νέου υποβολές, τροποποιήσεις και οριστικοποιήσεις µόλις περαστούν στον εθνικό σχεδιασµό οι όποιες µεταβολές της ΚΑΠ.

Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

29-03-2024 21:20lio@

teos o mitsotakis Ola ta skeftike ria esas toys axristoys arotes

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-03-2024 15:57Agrotakos

Ανοίγει το οσδε και μας μιλάτε για επερχόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών! Ούτε ξέρουμε τι στρέμματα έχουμε να βάλουμε ούτε τι πρέπει να μας μεταβιβάζουν οι γονείς για να μπούμε!! Λίγη τσίπα!!

Απάντηση

29-03-2024 15:29ΑΓΡΟΤΗΣ

Ωραίο το ψέμα της πρωταπριλιάς μεσάνυχτα κιόλας δεν έχουν ακούσει εκεί στην κυβέρνηση αυτό που λέει ο λαός οποίος την νύχτα περπατη λάσπες και ΣΚΑΤΑ στα μούτρα τους πατι

Απάντηση

29-03-2024 14:50Νίκος

Τή μεγάλη δευτερα για κεριά.

Απάντηση

29-03-2024 14:26Γιώργος

Τα πετρέλαια θα μπουν την Δευτέρα η πάλι θα βρούμε μία δικαιολογία?

Απάντηση

29-03-2024 14:00 Νικος

Ρε νέο δημοκρατες κεφαλαιουχη. Δέν ακούγετε κανένας πού έχετε. Τρίποση.

Απάντηση

29-03-2024 12:58Νικος

Στα μικρα κοματα μηπος βάλουν. Μιαλο καί πάρουν τά ίσια.τους.

Απάντηση

29-03-2024 12:31ΠΑΣΟΚ

το μόνο κόμμα που στήριξε πραγματικά την ύπαιθρο και τον αγρότη.η ΝΔ ήταν και είναι αστικό κόμμα..μην περιμένετε από αυτούς να ζήσετε αξιοπρεπώς.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

29-03-2024 10:45Γιωργος

Ας βαλουμε ολοι τα δυνατα μας παιδια να πεσει αυτη η βοθροκυβερνηση.να φυγει να ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΠΟΧΑ.ΖΕΧΝΕΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ.ΔΥΣΩΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΣ.ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΒΟΘΡΟΣ.ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΠΟΥ ΒΡΩΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.σιγουρα θα πεταχτει τωρα το τσουτσεκι-πορδη-που αρθρογραφει εδω μεσα και δηθεν σχολιαζει να πεταξει τη μαλακια του επειδη του βριζουμε την βοθροκυβερνηση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

29-03-2024 08:57paparumbas

Καταρχάς δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το σύστημα και νανλειτουργεί. Για τους απατεώνες της ΠΕΦΑΣΥ που προσπαθούν να δεσμευσουν τους παραγωγούς υπογράφοντας με συμφωνητικά του "κώλου" θα κάνει κάτι του πουργειο ,ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή ΕΘΕΑΣ. Πολλες πύλες δεν θέλατε; Θα φάτε καλά ....

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές