BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σταδιακή μετατροπή των επιχορηγήσεων σε φθηνά αγροτικά δάνεια

Την ανάπτυξη ενός νέου χρηµατοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήµατος ή την αποζηµίωση από κινδύνους για τους οποίους δεν υπάρχει απαίτηση υποχρεωτικής ασφάλισης, επεξεργάζονται οι διαχειριστικές µε βάση τα όσα περιέχει ο φάκελος για την πορεία της ΚΑΠ που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΣΣ ΚΑΠ την Πέµπτη 30 Μαΐου.

fthina-agrotika-daneia-duskola-ekmetalleuseis

Γιώργος Κοντονής

1333
5

Σταδιακή μετατροπή των επιχορηγήσεων σε φθηνά αγροτικά δάνεια που… βάζουν δύσκολα  στις εκμεταλλεύσεις

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτοµέριες επί αυτού, καθώς βρίσκεται σε στάδιο µελέτης, φαίνεται πως πρόκειται για κάποιου είδους εγγυηµένης ή επιδοτούµενης δανειοδότησης, η οποία θα παρέχεται σε αγρότες που λόγω κινδύνων αγοράς ή καταστροφών στην παραγωγή τους παρουσιάζουν µείωση στο αγροτικό τους εισόδηµα.

Ιδανική συνταγή καταστροφής

Βέβαια, το να είναι κάποιος αγρότης ζηµιωµένος από την παραγωγή του και να εποµίζεται ταυτόχρονα δάνειο, το οποίο φυσικά θα πρέπει να αποπληρώσει σε βάθος χρόνου µοιάζει µε ιδανική συνταγή καταστροφής για τις εκµεταλλεύσεις, όσα κίνητρα και να προσφέρονται για τη χρηµατοδότηση.

Παράλληλα, φαίνεται για µία ακόµη φορά πως συντελείται την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο µία προσπάθεια αποµάκρυνσης από την καθαρή επιδότηση ή ακόµη και αποζηµίωση προς τη µεταστροφή στον δανεισµό µε τη βοήθεια κοινοτικών πόρων. Για παράδειγµα το γνωστό «14χίλιαρο» (Μέτρο 6,3) για τις µικρές εκµεταλλεύσεις το αντικατέστησαν τα µικροδάνεια των 25.000 ευρώ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda


Άλλωστε οι κίνδυνοι χωρίς υποχρέωση ασφάλισης παραδοσιακά καλυπτόντουσαν από τον κρατικό κορβανά (π.χ de minimis), κάτι που φαίνεται πως θα αλλάξει και µε το νέο πλαίσιο που διαµορφώνεται για τον ΕΛΓΑ. Υπενθυµίζεται πως στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται Μέτρο «Επιδότηση Ασφαλίστρου προαιρετικής ασφάλισης» ύψους 222 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει µέρος του κόστους (50%) των ασφαλίστρων για κινδύνους που δεν είναι υποχρεωτικό ο αγρότης να ασφαλιστεί. ∆εν αποκλείεται και κάποια συνέργεια µεταξύ του Χρηµατοδοτικού Εργαλείου που αναπτύσσεται µε το παραπάνω Μέτρο του ΠΑΑ.

Όπως και να έχει η σχετική µελέτη που διεξάγεται για το νέο χρηµατοδοτικό εργαλείο θα εξετάσει τη «χρησιµότητά» του όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο και ως εκ τούτου µπορεί και να µην ενεργοποιηθεί.

Η αναφορά των διαχειριστικών αρχών για τα νέα χρηµατοδοτικά

Αναλυτικά για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, οι διαχειριστικές αρχές αναφέρουν στο έγγραφο για την πορεία υλοποίησης:

Στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση της εκ των προτέρων µελέτης, ενέργεια η οποία αποτελεί κανονιστική υποχρέωση, η οποία αναµένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2024. Από την εκ των προτέρων µελέτη θα προκύψει η τελική µορφή των Χρηµατοδοτικών Εργαλείων για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Οι Παρεµβάσεις για τις οποίες θα χρησιµοποιηθούν Χρηµατοδοτικών Εργαλείων αναµένεται να είναι οι:

  • Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων που συµβάλουν στην Ανταγωνιστικότητα,
  • Στήριξη για επενδύσεις στη µεταποίηση / εµπορία και / ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και
  • Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας, και νέων γεωργών και εκκίνηση αγροτικών επιχειρήσεων (σ.σ νέο Ταµείο).

Επίσης, η εκ των προτέρων µελέτη θα εξετάσει την χρησιµότητα ενός επιπλέον ΧΕ ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνων για την στήριξη του γεωργικού εισοδήµατος ή την αποζηµίωση από κινδύνους για τους οποίους δεν υπάρχει απαίτηση υποχρεωτικής ασφάλισης.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

24-05-2024 02:29ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΕ ΟΥΣΤ

Απάντηση

23-05-2024 15:36Κουμεντακος

Μετά τα σπίτια θέλουν να βάλουν τα βρομοχερα τους και στα χωράφια του κόσμου.

Απάντηση

23-05-2024 15:13foufou

Αγρότες και μη... R. I. P.

Απάντηση

23-05-2024 13:54ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ !!!!

Απάντηση

23-05-2024 12:17Έλλην

Ας ελπίσουμε ότι και η μισθοί σας θα είναι σε μορφή δανείου γιατί ένας αγρότης κτηνοτρόφος παράγουν τουλάχιστον η πολιτικοί απλά πληρώνονται για να κοροϊδεύουν με εμάς δεν κάνουν τίποτα άλλο βλέπε επιστολή Μητσοτάκη στην φοντερ πως την λένε για την ακρίβεια αυτός για ποιο λόγο υπάρχει και όλοι τους δηλαδή και στέλνει δήθεν επιστολή να δείξει τι ότι μας σκέφτονται

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές