BACK TO
TOP
Θεσμικά

Διαπίστευση πληρωμών χάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις

Το χειρότερο σενάριο, δείχνει να επιβεβαιώνεται στο μέτωπο που έχει σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών, καθώς, η επιτήρηση στην οποία έχει ήδη τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, σε άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών, που σημαίνει ότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα μπορεί να γίνει καμιά πληρωμή επιδοτήσεων.

xanei-diapisteush-plhrwmwn-opekepe_3

Γιάννης Πανάγος

14991
44

Χάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη διαπίστευση πληρωμών στον αέρα το ΟΣΔΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών τον Οκτώβριο

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από την διαδικτυακή συνάντηση που είχαν την Τρίτη 11 Ιουνίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την επιτελική ομάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνει απολύτως ανοιχτό το θέμα άρσης της πιστοποίησης που είχε τα τελευταία χρόνια και επανεξέτασης από μηδενική βάση όλων των προϋποθέσεων για την εκ νέου ενεργοποίησή της.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι για να αποκατασταθεί η τάξη και να αποκτήσει ξανά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστοποίηση, θα πρέπει να βελτιώσει με θεαματικό τρόπο μια σειρά από αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του, τις οποίες με «μπαλώματα» προσπαθούσε να κρύψει εδώ και αρκετά χρόνια. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας στον οργανισμό δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον δυναμικό, ούτε με τις τραγικές περιπτώσεις «τεχνικής υποστήριξης» που εξέθρεψε για περισσότερο από μια δεκαετία ο εν λόγω οργανισμός.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον Οργανισμό Πληρωμών αλλά και όλο το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα, καθώς, παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 άνω των 250 εκατ. ευρώ (μέχρι το τέλος Ιουνίου), δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισμός ύψους 280 εκατ. ευρώ για προηγούμενες χρήσεις (2019, 2020, 2021) και είναι πολύ κοντά νέες ποινές για τις δύο τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τελεί υπό αποχώρηση, εν όψει ανασχηματισμού που έρχεται μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, οι «διευθετήσεις» μεταξύ τεχνικών συμβούλων που επιχείρησε να προωθήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απέδωσαν καρπούς, το προεδρείο του Οργανισμού είναι προσωρινό και δεν τυγχάνει ευρείας εμπιστοσύνης, τα τελευταία δείγματα γραφής (ειδικά με κάποια ΑΦΜ) έχουν επιβαρύνει την κατάσταση, ενώ κάποια επιτελικά στελέχη του ίδιου του Οργανισμού υπονομεύουν παρασκηνιακά ακόμα και την φιλοξενία των δεδομένων (ΟΣΔΕ κ.α.) στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος, δηλαδή στο gov.gr.Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής: 

"Αυγενάκης: Η ενίσχυση της συνεργασίας με τις Διεπαγγελματικές βάζει τον πρωτογενή τομέα σε νέα εποχή

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ με τους εκπροσώπους των εννέα Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Ικανοποίηση από DG AGRI για την πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει περαιτέρω τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων επανέλαβε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους των εννέα Διεπαγγελματικών που λειτουργούν στη χώρα.

Τελευταία ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική Κορινθιακής Σταφίδας και όπως είπε υπουργός έως το τέλος του έτους, αναμένεται η ίδρυση των Διεπαγγελματικών Υδατοκαλλιέργειας, Αλιεία, Γραβιέρα Κρήτης – ΠΟΠ, Οσπρίων, Βιομηχανικής ντομάτας, Ελαιολάδου και μελιού.

«Στη δική μας πολιτική οι Διεπαγγελματικές έχουν ρόλο. Έχετε αποστολή να επιτελέσετε και θα σας στηρίξουμε. Θέλουμε να μπούμε σε μια νέα εποχή», είπε και αναγνώρισε ότι «υπήρξαν περίοδοι που τορπίλισαν την ύπαρξή σας, αλλά η απόφασή μας είναι να σας στηρίξουμε. Έχουμε ένα νέο νομοσχέδιο που έγινε και με τη δική σας συμβολή», σημείωσε και τόνισε ότι επιδιώκει ένα «καλό, αξιοπρεπές και έντιμο επίπεδο συνεργασίας». Είπε ακόμη ότι το ΥΠΑΑΤ θεωρεί τις Διεπαγγελματικές θεσμικούς συνομιλητές και επισήμανε ότι «μετά από τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων εκ των πραγμάτων ο ρόλος σας αναβαθμίζεται και θα κατοχυρωθεί και νομοθετικά». Ανακοίνωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών θα μετέχουν, γνωμοδοτικά, και στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

Το ενδιαφέρον του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις είναι αποδεδειγμένο, είπε ο Υπουργός και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους για την προβολή των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν.

Οι νομοθετικές προτεραιότητες

Σημείωσε ότι τα εν εξελίξει νομοσχέδια του υπουργείου είναι τα εξής:

  • Νέο κυρωτικό πλαίσιο
  • Θεσμικό πλαίσιο για Διεπαγγελματικές
  • Νέος Κανονισμός ΕΛΓΑ
  • Νέο πλαίσιο συνεταιρισμών και κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο ΥΠΑΑΤ κάλεσε τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών να καταθέσουν προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετασθεί τι υπηρεσίες θέλουν οι ίδιοι από τον Οργανισμό ώστε να καθοριστεί μετά τι και πόσα πρέπει να καταβάλλονται. Χαρακτήρισε δε σημαντικότατη υποχρέωση για τη χώρα μας τη λειτουργία του ΑΡΤΕΜΙΣ-2.

Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαβούλευσης και το σχέδιο θα έλθει στο μεθεπόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της διαβούλευσης με στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του θέρους.

DG AGRI: 7ωρη σύσκεψη για ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι προχωρεί η εξυγίανσή του. Την περασμένη Τρίτη μάλιστα έγινε 7ωρη σύσκεψη με την DG AGRI, όπου οι εκπρόσωποί της έδωσαν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες για την προσπάθεια που γίνεται, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά νιώθουν ότι απέναντί τους έχουν αξιόπιστους συνομιλητές. Το επόμενο ραντεβού με τους εκπροσώπους της ΕΕ θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Υπουργός «έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι την πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ» και τόνισε ότι «αυτό το ομιχλώδες τοπίο γύρω από τον συγκεκριμένο Οργανισμό δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα» και γι’ αυτό δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει 

Διεπαγγελματικές: Για πρώτη φορά έχουμε ρόλο

Οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στις παρεμβάσεις τους επισήμαναν ότι για πρώτη φορά νιώθουν ότι έχουν ρόλο και τους υπολογίζει το ΥΠΑΑΤ και αναφέρθηκαν στο καλό επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την ηγεσία του υπουργείου. Επισήμαναν δε, την ανάγκη να μη υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη του νομοθετικού έργου που έχει θέσει σε προτεραιότητα η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε η επίλυση χρονίων προβλημάτων που κανείς μέχρι σήμερα δεν άγγιζε.

Ζήτησαν επίσης περισσότερη συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των Διεπαγγελματικών να δοθεί διετής παράταση στην υποχρέωση που έχουν για κάλυψη κατά 30% της αντιπροσωπευτικότητας σε παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι το αντιμετωπίζει θετικά.

Ποιοι μετείχαν

Στη σύσκεψη που ζήτησαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών μετείχαν οι ΓΓ Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας και εκ μέρους των Διεπαγγελματικών: ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και  Κτηνοτροφίας στον Τομέα του Αιγοπρόβειου Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Αθανάσιος Αγγελάκης, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού Χρήστος Γκατζαράς, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος Ευθύμιος Φωτεινός, ο εκτελεστικός Διευθυντής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού & Προϊόντων Αυγού Γιάννη Λιάρο, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Αλέξανδρος Μπότος, ο αντιπρόεδρος της Εθνική Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας  Κωνσταντίνο Ευσταθίου, ο ταμίας της Εθνικής Διαπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Θανάσης Μπαλτάς και το μέλος του ΔΣ κυρία  Κύμη Ζάζη και ο Γενικός Διευθυντής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος".

Σχόλια (44)
Προσθήκη σχολίου

17-06-2024 08:22Πανάγο ξέρεις εσύ

Και όλα αυτά γιατί το τιμόνι της χώρας ανέλαβε η άχρηστη και επικύνδινη κυβέρνηση της δεξιάς και ταυτόχρονα την διαχείρηση και τον έλεγχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον παρέδωσε στην Congitera του Πανάγου που έχει φτιάξει ένα περιβάλλον μπάχαλο χωρίς εφαρμογές ούτε για να καταχωρηθουν οι έλεγχοι των επιτόπιων. Τα πρόστιμα βροχή και οι αερολογίες του Πανάγου και των ομοίων του βροχάρα.

Απάντηση

13-06-2024 11:49Ελαιοπαραγωγος

Η απόφαση για κατάργηση της ενεργοποίησς των δικαιωμάτων σε βοσκοτόπο χωρίς ζώα είναι παράτυπη, με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Ένας λόγος για τους καταλογισμούς και την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αυτός

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

13-06-2024 11:00ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αυτα γινονται οταν φερνεις για Υπουργο οτι πιο ΑΧΡΗΣΤΟ εχει η βουλη. Ο Αυγενακης απο οπου περασε, τα διελυσε ΟΛΑ (Αθλητισμος, ΥΠΑΑΤ κλπ). Αν δεν λεγοταν -ακης ουτε για τις τουαλετες δεν θα εκανε!!! Ελπιζω να βαλει κανενα σοβαρο ανθρωπο που να ξερει. Τελος, δεν εχουμε καταλαβει οτι δεν ειναι δικες μας αποφασεις αυτα που γινονται αλλα εχουν συμφωνηθει σε ολη την Ευρωπη. Απλα εμεις ΔΕΝ μπορουμε να τα εφαρμοσουμε και να ενημερωσουμε τον κοσμο τι να κανει. Μονο για την αρπαχτη κοιτανε ολοι. Οσο δεν καταλαβαινουμε οτι ζουμε σε ενα διεθνες περιβαλον, εντονο ανταγωνισμου, οπου ο καλυτερος και φθηνοτερος κερδιζει θα χανουμε. Πρεπει να προσαρμοστουμε. Πως?? Εδω ειναι το θεμα......

Απάντηση

13-06-2024 08:11Κτηνοτροφος

Προς δουλευτιαρη Γιώργο ο Μητσοτάκης σου ο άριστος δυστυχώς κυνηγάει αυτούς που δουλεύουν γιαυτο τον βρίζουμε τους τεμπέληδες σαν εσένα τους βοηθάει με διάφορους τρόπους

Απάντηση

13-06-2024 00:20Γιώργος

Από το να κάθεστε να βρίζετε δεν πάτε να δουλέψετε λίγο γιατί από ό,τι κατάλαβα μέχρι τώρα παίρνατε παχυλά δικαιώματα και τώρα αρχίζει και τρίζει καρέκλα σας και φοβάστε για αυτό το παίζατε αφεντικά πάνω στα τρακτέρια σας με τα κλιματιστικά σας και τις ανέσας και τώρα που κόβουνε τα δικαιώματα τι πάθατε φοβάστε άντε πάτερ να δουλέψετε λίγο γιατί μάθατε τόσα χρόνια στην τεμπελιά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-06-2024 00:18Γιώργος

Γιατί βρίζεται τον κουλητο πρωθυπουργό της ελλάδος γιατί τόσα χρόνια κάποιοι αγρότες ήτανε βολοημένη έπαιρναν ψεύτικα δικαιώματα και τώρα που ανακαλύφθηκε αυτό τους πειράζει μήπως εσείς που τον βρίζετε είστε χειρότερα κουτοπόνυρα μικρολαμόγια και για αυτό το βρίζετε και αυτή η καραμέλα με τα δικαιώματα πρέπει να σταματήσει να κοπούνε και να δώσουνε έμφαση στο τι παράγει ο καθένας αν δεν παράγεις και δεν κόβεις τιμολόγιο για να αποδείξεις ότι παράγεις να μην παίρνεις ούτε καν τιμή στο προϊόν σου να πηγαίνει χαμηλότερης τιμής

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-06-2024 00:02Foufou

Ένα ΧΑΟΣ πραγματικά... Ένα χάος που δεν λέει να σταματήσει...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-06-2024 23:20Αγρότης

Γ@@ω το σπίτι 🏡 σου Κούλη

Απάντηση

12-06-2024 21:57πιτσικαμορτης

αυτη η κατασταση επικρατει σε ολη υην χωρα επι κυβερνησης μητσοτακη

Απάντηση

12-06-2024 21:35ΚΟΥΛΗΣ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ...ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΆΝΤΑ..ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΟΥΛΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές