Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Παίζεται η αξία των δικαιωμάτων έως το μεταβατικό κανονισμό

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόµα ο µεταβατικός κανονισµός της ΚΑΠ που θα καθορίσει όχι µόνο τις ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες για το 2021 (ή και το 2022) αλλά και την οριστική αξία των δικαιωµάτων των αγροτών, βάσει των οποίων θα πληρωθούν φέτος το τσεκ. Οι διαπραγµατεύσεις συνεχίζονται ακόµα παρά τη συµφωνία µεταξύ ευρωβουλής και προεδρίας, καθώς η Κοµισιόν θέλει για να συµφωνήσει στη 2ετή παράταση επιπλέον περιβαλλοντικά µέτρα στη περίοδο µετάβασης και το 40% της ΚΑΠ αφιερωµένο στο κλίµα έως το 2022, σύµφωνα µε το think tank Farm Europe.

4_pin_15

17
3

Σημειώνεται ότι, ανάµεσα σε δύο σενάρια παίζει η αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών για το 2020, καθώς αναµένονται οι οριστικές αποφάσεις.

Το πρώτο σενάριο, είναι να µείνει σταθερή η αξία των δικαιωµάτων, µε βάση το ποσό του 2019. Το σενάριο αυτό παίζει µόνο εάν oριστικοποιηθεί η πρόταση της Κοµισιόν και του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που λέει συγκεκριµένα ότι «Τα κράτη µέλη µπορούν να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019 αντί να υιοθετήσουν ενιαίο κατ’ αποκοπήν ποσοστό ή να διατηρήσουν την αξία των δικαιωµάτων στο επίπεδο του 2019». ∆ηλαδή, είναι προαιρετική η εσωτερική σύγκλιση.   

Το δεύτερο σενάριο, είναι να συνεχιστεί η εσωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων και για φέτος. Άρα, οι αγρότες που έχουν αξία δικαιωµάτων κάτω από τον περιφερειακό µέσο όρο (απόκλιση άνω του 10%) θα δουν αύξηση στη βασική ενίσχυση και όσοι έχουν αξία πάνω από το µέσο όρο (απόκλιση από 100% και πάνω), θα υποστούν µείωση. Υπενθυµίζεται ότι ο περιφερειακός µέσος όρος για το 2019 στην αξία των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης έχει ως εξής:

  • Βοσκοτόπια: 21,5 ευρώ το στρέµµα
  • Αροτραίες: 27,9 ευρώ το στρέµµα
  • ∆ενδρώδεις: 34,4 ευρώ το στρέµµα

Αυτό το σενάριο θα είναι µονόδροµος, εφόσον τώρα περάσει πρόταση των Ευρωβουλευτών για υποχρεωτική εσωτερική σύγκλιση, η οποία αναφέρει: «Τα κράτη µέλη θα πρέπει να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019. Θα πρέπει να κοινοποιούν ετησίως την απόφασή τους για το επόµενο έτος».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

10-09-2020 12:34K@

Να γινει η εσωτερικη συγκλιση τωρα.Εμεις ομως που παιρναμε 7 ευρω το στρεμμα και κρατησαμε τις εκμεταλευσεις μας ακεραιες και δεν τα παρατησαμε αν και χρεωμενοι δεν πρεπει να παρουμε αυτα που δικαιουμαστε εστω και μεχρι το μεσο ορο αναδρομικα?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-09-2020 11:14Σάκης

Πράσινα άλογα 😁

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία