BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

«Κολλάει» το εργόσημο, δυσκολίες αγροτών στο Βιβλίο Απασχολούμενων

Στις 25.07.19 δηµοσιεύτηκε η 39391/838/2018 απόφαση του υπουργείου Εργασίας σχετικά µε την υποχρέωση τήρησης από τους εργοδότες του «Βιβλίου Ηµερήσιων ∆ελτίων Απασχολούµενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» και στο οποίο εντάσσονται ορισµένες κατηγορίες (όχι οι απασχολούµενοι εργάτες που πληρώνονται µε εργόσηµο).

forotexnis

Γιώργος Παπαδημητρίου

220
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Η εν λόγω διάταξη δηµοσιεύθηκε στο νοµοσχέδιο µε τίτλο: «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθµίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», απολύτως σχετικό όπως καταλαβαίνετε.

Με την εν λόγω τροπολογία ορίζεται ως υποχρεωτική η τήρηση τους από τους αγρότες – παραγωγούς. Το εν λόγω Βιβλίο προσκοµίζεται και θεωρείται από τις αρµόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), επέχει θέση Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού, τηρείται στο χώρο εργασίας και είναι στη διάθεση των αρµόδιων ελεγκτικών οργάνων.

Το «Βιβλίο Ηµερήσιων ∆ελτίων Απασχολούµενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» αν και υπάρχει υποχρέωση που ορίζεται ξεκάθαρα από το νόµο, εν τούτοις τα κατά τόπους υποκαταστήµατα ΙΚΑ στη χώρα, αρνούνται να το σφραγίσουν γιατί λέει «…δεν τους έχει σταλεί  εσωτερικό έγγραφο από την κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ/ΙΚΑ, ώστε να τους γνωστοποιηθεί µε ποιο τρόπο θα αντιµετωπίσουν την εν λόγω περίπτωση…».

Αλήθεια, δε φτάνει που οι διατάξεις είναι τόσο κακογραµµένες, δεν φτάνει που αν βάλεις αυτόν που τις έγραψε να τις διαβάσει 3 ώρες µετά, δεν θα µπορεί να βγάλει άκρη, θέλετε, κύριοι του ΙΚΑ, και ειδική ανάλυση; Μας δουλεύετε έτσι; Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους; Από αυτό που γράφει η απόφαση: «Το εν λόγω Βιβλίο προσκοµίζεται και θεωρείται από τις αρµόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α…»  τι είναι αυτό που σας µπερδεύει; Γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται ο κόσµος εξαιτίας σας;

Να ενηµερώσω τους αγρότες, ποια είναι η ταλαιπωρία που υπόκεινται εξαιτίας της άρνησης των υποκαταστηµάτων ΙΚΑ να θεωρήσουν το εν λόγω βιβλίο:

  • Πηγαίνει ο αγρότης στο ΙΚΑ να θεωρήσει το ειδικό αυτό βιβλίο.
  • Το ΙΚΑ αρνείται τη θεώρηση του βιβλίου.
  • Ο αγρότης απευθύνεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία για να καταχωρήσει την επίσκεψη του αγρότη, χρειάζεται βεβαίωση από το κατάστηµα του ΙΚΑ, ότι αρνείται τη θεώρηση του βιβλίου.

Με τον τρόπο αυτό, ο αγρότης έχει θεωρηµένο το ειδικό βιβλίο από υπηρεσία [ΣΕΠΕ] η οποία δεν είναι αρµόδια για τη θεώρηση αυτή.

Αφού µιλάµε για τη Επιθεώρηση Εργασίας, ας δούµε για λίγο και τα του οίκου τους. Να µιλήσουµε για τους εργάτες γης.

Ο εργάτης γης για να απασχοληθεί στο χωράφι νόµιµα, πρέπει ο ιδιοκτήτης αγρότης-παραγωγός να υποβάλει πριν την έναρξη της εργασίας, χειρόγραφο πίνακα προσωπικού  στην Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής του.

Το πρόβληµα του αγρότη είναι η αδυναµία καταγραφής στον πίνακα προσωπικού, του εργατικού δυναµικού που θα απασχολήσει στο χωράφι του, πριν από την έναρξη των εργασιών.

Συνάδελφος από τη Βόρειο Ελλάδα, απευθύνθηκε στην Υπηρεσία ΣΕΠΕ της πόλης, προκειµένου να ενηµερωθεί εάν η υπηρεσία είναι ανοιχτή, ώστε να προσκοµίσει ή να αποστείλει µε email πίνακα προσωπικού µε εργάτες γης, µίας αγροτικής επιχείρησης.

Η απάντηση της εν λόγω υπηρεσίας ήταν η εξής: «…∆εν µπορείτε να προσκοµίσετε τον πίνακα στην υπηρεσία. Πρέπει να προχωρήσετε σε ηλεκτρονική υποβολή πρόσληψης των εργατών και στη συνέχεια να υποβάλετε ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού. Σοκ.!!! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. ∆εν προβλέπεται ηλεκτρονική πρόσληψη εργατών γης και καλό είναι η εν λόγω Υπηρεσία να αναθεωρήσει άµεσα τον τρόπο αντιµετώπισης των αγροτών και των λογιστών. Σε υπηρεσία άλλης περιοχής της χώρας, υπάρχει σαφής γνώση της διαδικασίας, ότι δεν απαιτείται καν πρόσληψη του εργάτη γης, όµως επιµένουν ότι, εφόσον ο αγρότης έχει από το παρελθόν κωδικούς ΙΚΑ, πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού.

Αυτό το θέµα πρέπει να σταµατήσει επιτέλους. ∆εν είναι δυνατόν σε κάθε νοµό, να υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντιµετώπισης του ίδιου θέµατος. Έχουµε όλοι τα προβλήµατα µας, οι αγρότες µε την νέα καλλιεργητική περίοδο και πως θα αντιµετωπίσουν τις αντιξοότητες, οι λογιστές την καθηµερινή ανάγνωση 10δων κακογραµµένων διατάξεων, δεν µπορούµε να έχουµε στο κεφάλι µας και τη διαφορετική ανάγνωση του ιδίου θέµατος από τον κάθε υπάλληλο σε κάθε περιοχή της χώρας.

«Παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών»

Περιµένουµε ακόµη τον τρόπο µε τον οποίο θα ενταχθούν (εάν τελικά τα καταφέρουν) στις ευνοϊκές ρυθµίσεις της ∆ιοίκησης. Πληροφοριακά, επειδή κάποιοι νοµίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα, να πω ότι: Οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών δεν έχουν αποκλειστικό δικό τους ΚΑ∆. Οι ΚΑ∆ που αφορούν στην πώληση σε λαϊκές αγορές, είτε παραγωγός είσαι είτε έµπορος, είναι οι 47.81, 47.89 & 47.99...  

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Μαΐου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2020 15:36Caseih

ΞΕΦΤΙΛΕΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία