BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τι πρέπει να προσέξουν στη δήλωση ΚΑΔ οι παραγωγοί-πωλητές λαϊκών αγορών

Το υπό ψήφιση φορολογικό νοµοσχέδιο έχει οριστικοποιηθεί και την ώρα που δηµοσιεύεται το συγκεκριµένο άρθρο -λογικά- θα αποτελεί νόµο του κράτους.

24_194

Γιώργος Παπαδημητρίου

1516
4

Οι βουλευτές (ανεξαρτήτως του κοµµατικού σχηµατισµού στον οποίο ανήκουν) έχουν αποδείξει άπειρες φορές όλα αυτά τα χρόνια ότι όταν πρόκειται για ονοµαστική ψηφοφορία ξεχνάνε τα σωστά και θυµούνται ότι πρέπει να υπακούσουν σε κοµµατικές γραµµές.

Τις τελευταίες µέρες µάλιστα γίνεται µία απίστευτη προσπάθεια να πεισθεί ο κόσµος ότι το συγκεκριµένο φορολογικό νοµοσχέδιο είναι ό,τι καλύτερο έχει να  επιδείξει το Νεοελληνικό κράτος από την ίδρυση του και µέχρι σήµερα.

Καθηµερινά άρθρα σε συγκεκριµένες εφηµερίδες µας έχουν φτάσει στα όρια τους λογιστές  φοροτεχνικούς οικονοµολόγους, ενώ «έγκυρες δηµοσκοπήσεις» που «δεν επιδέχονται αµφισβήτηση» µας λένε ότι το εβδοµήντα φεύγα τοις εκατό συµφωνεί µε το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο.

∆εν ξέρω ποιους ρωτάνε, αλλά θα πω µόνο τούτο: όταν θα αρχίσουν να κλείνουν η µία µετά την άλλη οι ατοµικές επιχειρήσεις και θα απολύονται οι εργαζόµενοι, να δούµε πως ακριβώς θα καλύψει τις τρύπες στις ασφαλιστικές εισφορές το Οικονοµικό Επιτελείο. Έρχοµαι όµως στο θέµα του σηµερινού µου άρθρου και αυτό είναι οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών.

Οι αγρότες εξαιρούνται από την εφαρµογή του αντικειµενικού προσδιορισµού του καθαρού εισοδήµατος, που θα ζητείται πλέον µε τον νέο νοµοσχέδιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί, που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, διαθέτοντας αποκλειστικά σε αυτές την παραγωγή τους. Μέχρι τα τέλη του 2020 υπήρχε ένας ΚΑ∆ που χρησιµοποιούνταν και για τους παραγωγούς-πωλητές, αλλά και για τους επαγγελµατίες πωλητές λαϊκών αγορών.

Με την Α.1260/2020 προστίθενται ΚΑ∆ σε 4θµια ανάπτυξη οι οποίοι διαχωρίζουν απόλυτα τους παραγωγούς-πωλητές από τους εµπόρους πωλητές λαϊκών αγορών. Πλέον:

 47.81.10.01 Λιανικό εµπόριο τροφίµων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.

47.89.10.01 Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.

Οι ΚΑ∆ αυτοί δηλώνονται στους παραγωγούς- πωλητές.

47.81.10.02 Λιανικό εµπόριο τροφίµων, ποτών και καπνού, επαγγελµατία-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.

47.89.10.02 Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών, επαγγελµατία-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.

Οι ΚΑ∆ αυτοί δηλώνονται στους επαγγελµατίες- πωλητές.

Η µεγαλύτερη διαφορά όµως έγκειται στον ΚΑ∆ που δηλώνουµε ως κύριο ή δευτερεύων: Στους επαγγελµατίες πωλητές, ως κύριο ΚΑ∆ δηλώνεται 47.81.10.02 ή 47.89.10.02.

Απεναντίας, στους παραγωγούς – πωλητές οι νέοι ΚΑ∆ 47.81.10.01 και 47.89.10.01 δηλώνονται ως δευτερεύοντες, µε κύριο ΚΑ∆ να παραµένει κάποιος από την οµάδα 01 που χαρακτηρίζει την παραγωγή του. Π.χ., ένας αγρότης που καλλιεργεί κηπευτικά θερµοκηπίου, πρέπει να έχει ως κύριο ΚΑ∆ τον 01.13.39.02 (καλλιέργεια κηπευτικών θερµοκηπίου), ή τον 01.13.39.03 (καλλιέργεια κηπευτικών υπαίθρου).

Το 2020-2021 εξαιτίας του covid-19, έγινε η χορήγηση διαφόρων επιδοµάτων µε σκοπό την ενίσχυση των επιχειρηµατιών και των αγροτών. Το διάστηµα εκείνο, υπήρξαν τροποποιήσεις στους ΚΑ∆, µε αποτέλεσµα πολλοί παραγωγοί να εµφανίζουν ως κύριο ΚΑ∆ το λιανικό εµπόριο λαϊκών αγορών.

Για να µην αρχίσετε να αναρωτιέστε «γιατί δεν µε εξαιρεί από τον αντικειµενικό προσδιορισµό αφού είµαι αγρότης;», καλό είναι να ελέγξετε µε το λογιστή σας τον ΚΑ∆ που έχετε ως κύριο στην επιχείρηση σας και σε περίπτωση που χρειαστεί, να προχωρήσετε σε τροποποίηση, δηλώνοντας ως κύριο ΚΑ∆ αυτόν που αντιστοιχεί στην αγροτική καλλιέργεια αφενός, αλλά και τον νέο ΚΑ∆ που σας διαχωρίζει από τους επαγγελµατίες πωλητές αφετέρου.

∆ιότι οι επαγγελµατίες πωλητές δεν είναι αγροτική επιχείρηση και συνεπώς δεν εξαιρούνται (µέχρι στιγµής τουλάχιστον) από τον αντικειµενικό προσδιορισµό του εισοδήµατος.

Αναµένεται τροποποιητική για τη συµβολαιακή γεωργία

Η συµβολαιακή γεωργία αυτή τη στιγµή είναι στον αέρα καθώς όλες οι µέχρι προσφάτως πωλήσεις που έχουν γίνει χωρίς την ύπαρξη σύµβασης, δεν πληρούν τα κριτήρια έκπτωσης του φόρου. Το γραφείο του υφυπουργού Χ. Θεοχάρη έλαβε γνώση και αναµένεται σύντοµα η έκδοση ΚΥΑ µε βάση την οποία και το 2023 θα προβλέπεται ως έτος προσαρµογής, όπως και το 2022. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί αγρότες -επαγγελµατίες και µη- δεν θα χάσουν το δικαίωµα της έκπτωσης του φόρου.



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

15-12-2023 15:44Ντίνα Δατση

Η τροποποίηση στους ΚΑΔ με τι ημερομηνία πρέπει να γίνει. Το νομοσχέδιο ισχύει αναδρομικά άρα πρέπει να αλλάξουν οι ΚΑΔ από 1/1/23???

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-12-2023 20:31alex

Καλησπέρα, αρκεί δηλαδή το ανέβασμα στην πλατφορμα της Συμβολαιακής της Σύμβασης που έχουμε για τη Συμβολαιακή Γεωργία (και η αποδοχή της απο το άλλο συμβαλλόμενο μέρος) ή πρέπει να κάνουμε και κάτι επιπροσθέτως? Παρεπιμπτόντως, πολύ ωράιο άρθρο ως προς την πρόβλεψη σας για τις ατομικές επιχειρήσεις. Βέβαια, απο την άλλη έχουμε και πολλά χωριά με <500.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία