BACK TO
TOP
Φορολογικά

Εν αναμονή της απόφασης για πρόσθετο χρόνο στην έκπτωση φόρου της συμβολαιακής γεωργίας

Aναµένεται η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη συµβολαιακή γεωργία. Μία παράταση η οποία θα γλιτώσει από τα χειρότερα τους αγρότες, επαγγελµατίες και µη.

24_203

Γιώργος Παπαδημητρίου

1063
18

Πιο συγκεκριµένα: η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας είναι ο τρόπος που βρέθηκε από το υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειµένου να δοθεί η έκπτωση του φόρου στους επαγγελµατίες αγρότες κατά 50%, η οποία δεν ήταν µόνο για τα εισοδήµατα του 2022, αλλά ισχύει στο διηνεκές. Υπάρχουν όµως προϋποθέσεις. Πρέπει να υπογράφουν σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας κάθε χρόνο και αυτή να αναρτάται στην πλατφόρµα MyBusinessSupport.

Από το έτος 2023, εκτός από τους επαγγελµατίες αγρότες που έχουν έκπτωση 50%, µπορούν να λαµβάνουν έκπτωση 30% και όσοι καλλιεργούν [ετεροεπαγγελµατίες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι κλπ] χωρίς να είναι επαγγελµατίες. Αυτή η έκπτωση ισχύει και για εννιά (9) έτη .

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να υπάρχει σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας συντάσσονται πριν την πρώτη πώληση και καταχωρούνται στην πλατφόρµα MyBusinessSuapport έως το τέλος του επόµενου µήνα από το µήνα τιµολόγησης. Π.χ. πουλάς σιτάρι στις 10/8, υποτίθεται ότι έχει κάνει τη σύµβαση στις 9/8 και έχεις υποχρέωση να τη διαβιβάσεις στην πλατφόρµα έως 30/9.
  • Αν παρέλθει αυτή προθεσµία δεν µπορεί να γίνει κάτι περαιτέρω.
  • Όσοι είστε µέλη συνεταιρισµών και πουλήσατε τα προϊόντας µέσω του Συνεταιρισµού, δεν χρειάζεστε σύµβαση για τα προϊόντα αυτά.
  • Αν όµως πουλήσατε τα προϊόντα σας σε έµπορο ή εµπόρους, τότε πρέπει να έχετε σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας για τα προϊόντα που διαθέσατε εκτός συνεταιρισµού. ∆ιαφορετικά χάνετε το δικαίωµα της έκπτωσης για όλο το ποσό των καθαρών κερδών σας.

Προσοχή: για να τύχεις της µείωσης του φόρου θα πρέπει να έχεις σύµβαση για όλα τα προϊόντα που πούλησες σε εµπόρους. Εάν δεν υπάρχει έστω και σε ένα από τα διατεθέντα προϊόντα, χάνεται η δυνατότητα µείωσης του φόρου από όλα τα καθαρά κέρδη. Γιατί; ∆ιότι δεν υπάρχει διαχωρισµός καθαρών κερδών ανά καλλιέργεια.

Η αναµενόµενη παράταση της απόφασης στην ουσία γλιτώνει τους παραγωγούς που το 2023 παρήγαγαν και πούλησαν αγροτικά προϊόντα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν από τα Λογιστικά γραφεία της χώρας, το 99% των αγροτών προσκόµισαν εκπρόθεσµες συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας.

Πώς µεταφράζεται αυτό; Πούλησε κάποιος ένα προϊόν στις 10/9/23. Η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας έπρεπε να αναρτηθεί στο σύστηµα έως τις 31/10/23. Η σύµβαση δόθηκε από τον έµπορο στον παραγωγό το Νοέµβριο, ο παραγωγός προσκόµισε τη σύµβαση στο λογιστή του το Γενάρη του 2024 µαζί µε τα τιµολόγια του τριµήνου. Ο λογιστής την καταχώρησε στο σύστηµα τον Ιανουάριο του 2024. Η σύµβαση είναι εκπρόθεσµη. Τι κι αν το σύστηµα επιτρέπει να την καταχωρήσεις; Στον έλεγχο, ο ελεγκτής θα διαπιστώσει ότι η καταχώρηση είναι εκτός των χρονικών ορίων που ορίζουν οι διατάξεις και  κατά συνέπεια ακυρώνει την έκπτωση του φόρου και θα ζητήσει να πληρωθεί ο επιπλέον φόρος που γλίτωσε ο  αγρότης. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σηµαντική η αναµενόµενη ψήφιση. ∆ιότι δεν αφήνει έκθετο τον αγρότη στο µελλοντικό τυπολάτρη ελεγκτή.

Για το 2024: Όλοι όσοι έχετε κάνει πωλήσεις τον Ιανουάριο, η σύµβαση (όπου απαιτείται) πρέπει να καταχωρηθεί στην πλατφόρµα µέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ζητείστε να παραλάβετε τις συµβάσεις και προσκοµίστε τις στα γραφεία που έχουν αναλάβει την ανάρτηση τους. Καλό είναι τα Λογιστήρια των εταιρειών που αγοράζουν τα προϊόντα, να δίνουν άµεσα τις συµβάσεις στους παραγωγούς για να µην υπάρχουν άγχη τη τελευταίας στιγµής.

Κάτι τελευταίο: Όταν είναι να εκδοθεί µία απόφαση και µάλιστα κοινή (Κ.Υ.Α.) ας αναλάβει ένας να την τρέξει. ∆εν χρειάζεται να ανακατεύονται πολλοί για να µπορεί να βγει γρήγορα, ένα συγκροτηµένο αποτέλεσµα.

Μydata και αγρότες

Από το 2024 τα χειρόγραφα τιµολόγια πωλήσεων πρέπει να διαβιβάζονται εντός της επόµενης ηµέρας στα MyDATA. Καλό είναι να ζητήσετε εξηγήσεις από την ΑΑ∆Ε, που είναι ο εµπνευστής αυτού του έργου. Είναι ζήτηµα, πάντως, αν η προσπάθεια εφαρµογής (προσπάθεια γιατί είναι ακόµα µπάχαλο) των MyDATA  ξεκίνησε µε σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής ή το ξεκλήρισµα των µικρών επιχειρήσεων και φυσικά και των αγροτών. Ο καιρός θα δείξει αλλά φοβάµαι ότι θα είναι αργά.



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

16-02-2024 11:28Nikοσ

Σίγουρα είναι λογιστής ο Παπαδημητρίου;100 φορές τον ρωτήσαμε αν πρέπει να κάνει κάποια αίτηση για επιστροφή ΦΠΑ αγρότης κανονικού καθεστώτος και δεν ξέρει να απαντήσει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (11)

13-02-2024 20:15alex

Δηλαδή αν ένας μη Συνεταιρισμένος Γεωργός έχει παράξει -50 τόννους σιτάρι και τους διέθεσε με Συμβόλαιο -10 τόννους Βικο και τους διέθεσε με Συμβολαιο -2 τόννους ρεβύθι χωρίς συμβολαιακή Γεωργία , λόγω της έλλειψης Συμβολαίου για το ρεβύθι, δεν θα τύχει της έκπτωσης φόρου 50%, παρά το γεγονός οτι έχει διαθέσει με Συμβόλαιο το 75% του συνόλου της παραγωγής του?

Απάντηση

13-02-2024 09:23ΚΩΣΤΑΣ

Στα μπλόκα πρέπει να προσθέσετε στα αιτήματα και την κατάργηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου για τους αγρότες!!

Απάντηση

12-02-2024 13:24Ελευθερία

Έχω πώληση αγροτικα προϊόντα σε έναν μόνο έμπορα για το έτος 2023 δεν το ήξερα για την συμβολαιακη γεωργία , μπορώ ετεροχρονισμένα να κανω κάποιο συμβόλαιο για το έτος 2023 κ να το ανεβάσω στο σύστημα . Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν μου απαντήσετε .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία