BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι αποδείξεις των Φ.Δ. και η σχέση τους με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς αγροτών

Η ύπαρξη επαγγελµατικού λογαριασµού στους αγρότες δεν είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον µέχρι στιγµής. Ας δούµε τι ορίζει η απόφαση. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ∆ΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017 η οποία τροποποίησε την Κ.Υ.Α. 45231/2017 «Ρύθµιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωµών µε Κάρτα», ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επαγγελµατίες που είναι υπόχρεοι σε pos µε βάση τους ΚΑ∆, προκειµένου να δηλώσουν τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς τους στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑ∆Ε.

970-forologika-agrotwn

Γιώργος Παπαδημητρίου

1108
3

Στον Επαγγελµατικό Λογαριασµό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγµατοποιούνται µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής όπως, ενδεικτικά, µέσα πληρωµής µε κάρτα, εντολές άµεσης χρέωσης, µεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές µε µετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται µέσω του Επαγγελµατικού Λογαριασµού αφορούν αποκλειστικά την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Συναλλαγές που αφορούν την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου, µέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωµών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του µέσου συναλλαγής, διενεργούνται µέσω Επαγγελµατικού Λογαριασµού, που έχει δηλωθεί σύµφωνα µε την ανωτέρω διαδικασία. Όσοι έχουν κωδικούς αριθµούς δραστηριότητας (Κ.Α.∆.) που ορίζονται ρητά στην απόφαση υποχρεούνται να έχουν µηχάνηµα pos στην έδρα τους, ώστε όταν πάει ένας πελάτης  τους, να µπορεί να πληρώσει µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Οι επιχειρηµατίες αυτοί, έχουν συνδέσει έναν τραπεζικό λογαριασµό, στο οποίο πηγαίνουν τα χρήµατα τα οποία εισπράττονται από την πληρωµή µέσω των καρτών. Τους λογαριασµούς αυτούς είναι υποχρεωµένοι να µπουν στην εφαρµογή του taxis και να τους δηλώσουν στην υποεφαρµογή που αναφέρεται στους επαγγελµατικούς λογαριασµούς.

Σε αυτή την πρώτη φάση, εξακολουθούν να µην συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ως ΚΑ∆ δραστηριότητας αριθµού που ξεκινάνε από 01 έως 03. Κι όταν λέω αγρότες, αναφέροµαι και στους ειδικού και στους κανονικού καθεστώτος, αλλά και στους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης.

Πολλοί νοµίζουν ότι υποχρεώσεις έχουν µόνο όσοι αγρότες τηρούν βιβλία. Ωστόσο, τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις κοινές εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τόσο οι αγρότες του κανονικού, όσο και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουνε ελάχιστες διαφορές µε αυτούς του κανονικού: δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων, ενώ όταν πουλάνε, εκδίδουν τα παραστατικά πώλησης οι αγοραστές (τιµολόγια αγοράς). Για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές θεωρούνται επιχειρηµατίες.

Προαιρετικά µπορεί οποιοσδήποτε να µπει στο σύστηµα και να δηλώσει τον/τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς του. Με αφορµή όµως τις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν το επόµενο διάστηµα, θέλω να επισηµάνω το πρόβληµα που παρατηρείται και ενδεχοµένως να δηµιουργήσει µπερδέµατα.

Στους κωδικούς 049/050 της φορολογικής δήλωσης δηλώνονται τα ποσά δαπανών που έγιναν µε τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Ο φορολογούµενος, ο οποίος δικαιούται αφορολόγητο (οι αγρότες ανήκουν στην κατηγορία αυτή), θα πρέπει να έχει «ξοδέψει» µε τον τρόπο αυτό το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήµατος, προκειµένου να έχει την έκπτωση στο φόρο.

Παρατηρούµε ότι στον κωδικό 049 / 050 εµφανίζονται µεγάλα ποσά, που ξεπερνούν πολλές φορές τα 100.000 ευρώ. Φυσικά όλες αυτές δεν είναι δαπάνες για ρούχα, παπούτσια και φαγητό αλλά συµπεριλαµβάνονται όλες οι κινήσεις που αφορούν την αγορά και εξόφληση αγροτικών εφοδίων, µηχανολογικού εξοπλισµού και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει µε την αγροτική δραστηριότητα.

Καταλαβαίνουµε όλοι µας ότι σε µία δήλωση µε καθαρά κέρδη 10 και 20.000 ευρώ, το να εµφανίζεται δαπάνη 100.000 ευρώ δηµιουργεί πρόβληµα, το οποίο θα ταλαιπωρήσει το φορολογούµενο όταν κληθεί να αποδείξει πως τα χρήµατα αυτά αποτελούσαν επαγγελµατικές δαπάνες. Προφανώς και θα µπορεί να αποδείξει ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από επαγγελµατικά έξοδα. Επίσης, είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχουν ξεχωριστοί λογαριασµοί ανάµεσα στους συζύγους για να µπορεί να αποδεικνύεται εύκολα από ποιον γίνεται η εξόφληση.

Ένταξη σε συνεταιρισµό ή δηµιουργία οµάδας παραγωγών

Η µείωση του φόρου κατά 50%, για όσους αγρότες πουλούν την παραγωγή τους εντός των συνεταιριστικών σχηµάτων των οποίων είναι µέλη, είναι ένα πλεονέκτηµα γιατί δεν υποχρεούσαι να συνάπτεις συµβάσεις συµβολαιακής µε τους εµπόρους. Ίσως αυτό να αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τους αγρότες που συνεργάζονται ούτως ή άλλως, να το κάνουν µέσα από τα συλλογικά σχήµατα.Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

24-06-2024 09:32Κώστας

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, σύμφωνα με την κοινή απόφαση που εκδίδεται βάσει της εξουσιοδότησης της περ. γ) της παρ. 3, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.

Απάντηση

21-06-2024 12:06XRS

Χαίρετε!Ειμαι κτηνοτροφος κανονικου καθεστωτος. Σήμερα με πηρε ο λογιστης μου και μου ειπε οτι μεχρι τισ 30 ιουνίου πρεπει να συνδεθω με το IRIS στον επαγγελματικο μου λογαριασμο. Εγω δεν εχω επαγγελματικο λογαριασμο μεχρι στιγμης γιατι δεν ειναι υποχρεωτιικο. Ξερετε τι γινεται μ αυτη την περιπτωση; πρεπει να κανω επαγγελματικο λογαριασμο και να συνδεθω; ή δεν μασ πιανει ακομα; Σας ευχαριστω εκ των προτερων

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία