BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Καυτή πρόταση του Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν για τα Vitis Labrusca

Μια πρόταση από τις Βρυξέλλες προκειµένου τα ανθεκτικά στα παράσιτα αµερικανικά σταφύλια Vitis labrusca να επιτραπεί να παράγουν κρασί, διαιρεί την Ευρώπη κατά µήκος µιας γραµµής Βορρά-Νότου, µε τις νότιες οινοποιητικές µονάδες της ηπείρου να χτυπούν καµπανάκι κινδύνου για εκπτώσεις στην ποιότητα.

4-Hogan_4

Μαρία Γιουρουκέλη

68
0

Το θέµα περιγράφει εκτενές άρθρο του Politico, µε αφορµή τα όσα διηµείφθησαν στην τελευταία σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πρόταση του αρµοδίου για τη γεωργία Επίτροπου Φιλ Χόγκαν που πρότεινε, στο πλαίσιο της επικείµενης µεταρρύθµισης της ΚΑΠ, την άρση της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης από το 1979 αυτών των ποικιλιών, µε το αιτιολογικό ευελιξίας των παραγωγών εξαιτίας και της κλιµατικής αλλαγής.

Η ιδέα των Βρυξελλών είναι ότι η άρση της απαγόρευσης θα επιτρέψει στους αµπελώνες να επιλέξουν σταφύλια που δεν απαιτούν έντονο ψεκασµό µε δραστικές ουσίες, άρα και οικονοµία, ενώ τα εν λόγω στελέχη Vitis labrusca είναι φυσικά ανθεκτικά σε κοινά παράσιτα όπως η Phylloxera και στο κρύο, που σηµαίνει ότι µπορούν εύκολα να φυτευθούν στα βόρεια κλίµατα.

∆ώδεκα χώρες, µεταξύ των οποίων κορυφαίες παραγωγοί της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα αντιτίθενται στην ιδέα Χόγκαν, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευθεί η φήµη για την ποιότητα που έχουν δηµιουργήσει τα ευρωπαϊκά κρασιά µεταξύ των καταναλωτών παγκοσµίως. Πολλοί, επίσης, αναφέρονται στην απωθητική δυσοσµία των αµερικανικών κρασιών.

«Οι ποικιλίες Labrusca συσχετίζονται συνήθως µε αρώµατα µούχλας», δήλωσε ο Ιγνάτσιιο Σάντζεζ Ρικάρντε, γενικός γραµµατέας του λόµπι κρασιών των Βρυξελλών CEEV, χρησιµοποιώντας έναν όρο της βιοµηχανίας για να περιγράψει το γήινο άρωµα αυτών των κρασιών. «Αυτά δεν είναι τα αρώµατα αναφοράς που αποτελούν µέρος του κανόνα ποιότητας», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η διασταύρωση των ευρωπαϊκών ποικιλιών οίνου θα µπορούσε να επιτύχει παρόµοια περιβαλλοντικά οφέλη. Ο υφυπουργός τροφίµων και γεωργίας της Ιταλίας Φράνκο Μαντζάτο ακολούθησε παρόµοια γραµµή, όταν τέθηκε το θέµα στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει υψηλή παρουσία µεθανόλης ... Αυτό δηµιουργεί ένα συγκεκριµένο άρωµα, κάτι που θα εµπόδιζε την εµπορία αυτών των προϊόντων», δήλωσε.



Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Beer & Brunch
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά