BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με γλυκές προσαρμογές στα ίδια κείμενα η ComAgri για νέα ΚΑΠ

Απελπιστικά αργά κινούνται όλα στην υπόθεση ΚΑΠ µετά το 2020, µε µοναδική εξέλιξη την εκκίνηση των εργασιών της νεοσύστατης Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (ComAgri), η οποία υπό την πίεση του χρόνου αποφάσισε να µην πιάσει και πάλι από την αρχή το µεταρρυθµιστικό πακέτο του απερχόµενου Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν.

4b

Πέτρος Γκόγκος

26
0

Συγκεκριµένα, το βράδυ της Τετάρτης 4 Σεπτεµβρίου η ComAgri δεσµεύτηκε να συνεχίσει στον δρόµο που χάραξαν κατά την προηγούµενη κοινοβουλευτική περίοδο αναφορικά µε τη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ, οι προκάτοχοι ευρωβουλευτές-µέλη της.

Βέβαια, µέχρι εκείνο το σηµείο αιωρούταν στον αέρα µια αίσθηση νοµοθετικής δυσπραγίας, σε τέτοιο βαθµό που η Φινλανδική προεδρία έκρινε ως σπατάλη ενέργειας τη συνεδρίαση των υπουργών, και ως εκ τούτου ακύρωσε το Συµβούλιο του Σεπτεµβρίου.

Τα πράγµατα έβαιναν ούτως ή άλλως µε πολύ αργούς ρυθµούς αφού κράτη-µέλη και ευρωβουλευτές δεν είναι διατεθειµένοι να πάρουν δεσµευτικές αποφάσεις πριν µάθουν το ύψος του προϋπολογισµού που θα απορροφήσει η ΚΑΠ της προγραµµατικής περιόδου 2021-2027.

Ενισχυτικά στις κωλυσιεργίες λειτούργησαν και όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν τον Μάιο, όταν οι ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο άλλαξαν µε την ενδυνάµωση των Πρασίνων. Όµως, η πλειοψηφία της επιτροπής τάχθηκε κατά του αιτήµατος των Πρασίνων περί απόρριψης από το ευρωκοινοβούλιο ολόκληρου του προσχέδιου µε τις µεταρρυθµίσεις για την επερχόµενη ΚΑΠ.

Ας σηµειωθεί πως οι επιλογές κυµαίνονταν από την έγκριση του έργου της προηγούµενης επιτροπής και τη διαβίβαση των εκθέσεών του στο νέο κοινοβούλιο προς έγκριση µέχρι να ξεκινήσει εκ νέου η επανεξέταση της πρότασης της Επιτροπής. Σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Euractiv από τα τέλη Ιουλίου, οι συντονιστές της ComAgri στρέφονταν µάλλον προς µια µέση λύση, δηλαδή να υποβάλλουν νέες εκθέσεις στην επιτροπή και να αφήσουν έτσι ανοικτό το ενδεχόµενο για νέες τροπολογίες, αλλά χωρίς ριζικές αλλαγές. Ωστόσο, η ένταση των αλλαγών µε το αν αυτές θα είναι ριζικές ή όχι θα φαινόταν µετά τη συνεδρίαση.

Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόµος προκειµένου να φτάσει η µεταρρύθµιση της ΚΑΠ προς ψήφιση στην Ευρωβουλή. Όµως, πρώτα η επιτροπή θα πρέπει να έρθει σε µια συµφωνία και µε το Συµβούλιο των υπουργών γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που οµολογουµένως έχει καθυστερήσει αρκετά, ώστε να κάνει την Κοµισιόν να αισθάνεται κάπως νευρικά. Άλλωστε και στην προηγούµενη συνεδρίαση της ComAgri, ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν είχε κουνήσει το δάχτυλο στους Ευρωβουλευτές ώστε να µην  χρονοτριβήσουν άλλο. «Η αλήθεια είναι ότι περιµέναµε πως θα είχαν ολοκληρωθεί κάποια πράγµατα ήδη πριν από τις ευρωεκλογές» έλεγε τότε ο Ιρλανδός επίτροπος. 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά