BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με επιπλέον 20 δις στην ΚΑΠ ίσως «δουλέψει» η εξωτερική σύγκλιση

Πίεση για να βάλουν πλάτη τα «νέα» κράτη μέλη στη συνεισφορά τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εφόσον θέλουν να πετύχουν πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, προσπαθεί να ασκήσει ο νεοεκλεγείς Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι μόνο με 20 δις επιπλέον στη νέα ΚΑΠ θα μπορέσει να το πετύχει.

janusz_2

Γιώργος Κοντονής

22
0

Η εξίσωση των επιδοτήσεων θα σήμαινε ότι πάνω από δώδεκα κράτη μέλη θα επιτύχουν το μέσο επίπεδο επιδότησης της ΕΕ, σημείωσε ο Πολωνός προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη που λαμβάνουν λιγότερη από τη μέση επιδότηση έχουν το δικαίωμα να αναμένουν χρηματοδότηση στο μέσο επίπεδο ή περίπου 27 ευρώ το στρέμμα. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη γεωργία μειωθεί σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μέση επιδότηση θα μειωθεί στα 26 ευρώ ανά στρέμμα, κάτι που πιστεύει ότι είναι ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

«Αναλόγως τα βήματα για την πλήρη σύγκλιση των ενισχύσεων θα χρειαστούν 12-20 δις ευρώ παραπάνω», σημείωσε συγκεκριμένα, θεωρώντας πως αυτό δεν είναι ζήτημα μόνο της Πολωνίας αλλά αφορά πάνω από δώδεκα χώρες συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αποκαλούμενης παλιάς ΕΕ: Πορτογαλία, Φινλανδία και Σουηδία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Βοϊγιετσόφσκι, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα στον προϋπολογισμό, η συνεισφορά της Πολωνίας θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Το κύριο βάρος της αύξησης, ωστόσο, θα πέσει σε χώρες που είναι καθαροί συνεισφέροντες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά