Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Συνδεδεμένη σε ηλίανθο, πιπεριές, επιτραπέζιες ελιές στο πλάνο ΚΑΠ

Η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά είναι οι νέες προσθήκες μετά τον ηλίανθο στον κατάλογο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, μέσα από τον οποίο διαλέγουν προϊόντα προς στήριξη τα κράτη-μέλη για τη νέα προγραμματική περίοδο.

4_41

Γιώργος Κοντονής

400
2

Στον κατάλογο των προϊόντων που µπορούν να λαµβάνουν συνδεδεµένη ενίσχυση τη νέα περίοδο, εντάχθηκαν η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά ύστερα από πρόταση της προεδρίας του Συµβουλίου Γεωργίας της ΕΕ. Μετά τον ηλίανθο, που έχει ήδη προσθέσει η Κοµισιόν, συνολικά τα κράτη-µέλη θα µπορούν να χορηγήσουν στην ερχόµενη ΚΑΠ συνδεδεµένη ενίσχυση σε 28 κατηγορίες αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριµένα το κείµενο για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ όπως διαµορφώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2020 από το Συµβούλιο Γεωργίας αναφέρει:

Άρθρο 30 Πεδίο Εφαρµογής

«Η συνδεδεµένη εισοδηµατική στήριξη µπορεί να χορηγηθεί µόνον στους ακόλουθους τοµείς και παραγωγές, ή σε συγκεκριµένες µορφές γεωργικής δραστηριότητας στο πλαίσιο αυτών, εφόσον θεωρείται ότι είναι µεγάλης σηµασίας για οικονοµικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους: σιτηρά, ελαιούχοι σπόροι µε εξαίρεση τον βρώσιµο ηλιόσπορο, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, όσπρια, µείγµα οσπρίων και αγρωστωδών, λινάρι, κάνναβη, ρύζι, καρποί µε κέλυφος, γεώµηλα αµυλοποιίας, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, πρόβειο και αίγειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, µεταξοσκώληκες, αποξηραµένες ζωοτροφές, λυκίσκος, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαµο και κιχώριο, φρούτα και λαχανικά, πιπεριές του γένους capsicum ή pimenta, δενδρύλλια περιοδικής υλοτόµησης και άλλες µη εδώδιµες καλλιέργειες, εξαιρουµένων των δέντρων, που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που µπορούν να υποκαταστήσουν ορυκτά υλικά».

Η Ισπανία έκανε το lobbying

Η επιτραπέζια ελιά εντάσσεται στον κατάλογο µετά από πιέσεις της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία θέλει να ενεργοποιήσει τη συνδεδεµένη για τους καλλιεργητές της τη νέα περίοδο, λόγω των «ιδιαίτερων περιστάσεων» τις οποίες βιώνει ο τοµέας σε συνέχεια των δυσκολιών στην αγορά της Βόρειας Αµερικής, σύµφωνα µε τον Ισπανό υπουργό Λουίς Πλάνας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό δεν σηµαίνει βέβαια ότι δεν µπορεί και η Ελλάδα να την ενεργοποιήσει µε µία άλλη τεκµηρίωση για όλες ή µεµονωµένες ποικιλίες σύµφωνα µε τους Κοινοτικούς Κανονισµούς.

Στη χώρα µας υπολογίζεται πως καλλιεργούνται γύρω στα 1,5 εκατ. στρέµµατα βρώσιµες ελιές, σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Για µία τέτοια έκταση, αν είναι να λάβει ενίσχυση η οποία θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, θα πρέπει να δεσµευτεί ένα µεγάλο ποσοστό πόρων των συνδεδεµένων. Μένει, λοιπόν, να φανεί ποιες θα είναι οι αποφάσεις των ελληνικών αρχών, οι οποίες δεν έχουν εκφράσει προς το παρόν σοβαρή διάθεση να «πειράξουν» τα 18 προϊόντα που απολαµβάνουν συνδεδεµένες µέχρι και σήµερα.

Από την άλλη, υπενθυµίζεται εδώ πως όσον αφορά το ελαιόλαδο µόνο η Ιταλία έχει επιλέξει την τρέχουσα περίοδο να προσφέρει συνδεδεµένη ενίσχυση 66.811.422 ευρώ ετησίως σε 8.867.890 στρέµµατα αναφοράς, κάτι που µεταφράζεται σε 7,5 ευρώ το στρέµµα.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-10-2020 22:09Αναστασια

Κοιτάνε να κόψουν από τους αγρότες. Είμαι πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων ανηλίκων τέκνων. Έχασα το επίδομα των 1000 ευρώ γιατί σε μια εκκαθάριση χρωστούσα χωρίς να το γνωρίζω 4 ευρώ! Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση είναι απέναντι από τους αγρότες κ τους πολύτεκνους. Τελικά δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα κ από αυτούς...

Απάντηση

12-10-2020 11:28Τρύφων Χαμαμτζογλου

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας, πλήρως εξαγώγιμο προϊόν, τα τελευταία δύο χρόνια οι καλλιεργητές δεν μπορούν να το πουλήσουν λόγω κορονοιου και παγκόσμιου πλεονάσματος. Οι τιμές ανά κιλό έχουν καταρρεύσει από τα 110€ προπερσι στα 40€ φέτος με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να γράφουν ζημιές και να έχουν πρόβλημα συνέχισης της καλλιέργειας. Αυτη η παραγωγή δεν πρέπει να στηριχτεί από το υπουργείο;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία