BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Δύο σενάρια για κατανομή του έξτρα πριμ επί της βασικής ενίσχυσης

Σε δύο σενάρια καταλήγουν οι εθνικές αρχές για την αναδιανεμητική ενίσχυση υπέρ μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, κατόχους ιστορικών και κατ’επάγγελμα αγρότες.

5_31

Γιώργος Κοντονής

25
2

Εργαλείο ενίσχυσης της δραστηριότητας µόνο των κατ’ επάγγελµα αγροτών µε µικρές εκµεταλλεύσεις ή ένα µέσο αντιστάθµισης των απωλειών που θα έχουν οι κάτοχοι των ιστορικών δικαιωµάτων λόγω εσωτερικής σύγκλισης.

Στο παραπάνω φάσµα επιλογών κινείται η κουβέντα για την ενεργοποίηση του καθεστώτος «αναδιανεµητικής ενίσχυσης» για την ελληνική ΚΑΠ µετά το 2023, δηλαδή της ενεργοποίησης µίας ετήσιας αποσυνδεδεµένης ενίσχυσης ανά επιλέξιµο στρέµµα που θα µοιράζεται µόνο στις µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις. Συγκεκριµένα, τα σενάρια που εξετάζονται προς το παρόν έχουν ως εξής:

Κατανοµή σε όλες τις µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις: Η επιλογή αυτή θα ωφελήσει όλες τις µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις όπως θα οριστούν από την Ελλάδα µε βάση τη στρεµµατική τους έκταση. Με δεδοµένο λοιπόν ότι µία µεγάλη µερίδα κατόχων ιστορικών δικαιωµάτων ανήκει σε αυτή την κατηγορία, µέρος των χρηµάτων που θα χάσουν λόγω της σύγκλισης θα αναπληρωθεί από την αναδιανεµητική πληρωµή.

Κατανοµή µόνο σε κατ’ επάγγελµα αγρότες: Καθώς το τσεκ θα το πληρώνονται όλοι οι ενεργοί γεωργοί -όπως σήµερα- τη νέα περίοδο, η αναδιανεµητική ενίσχυση προωθείται από τους Συµβούλους του ΥΠΑΑΤ για το στρατηγικό σχέδιο, ως ένα µέτρο ενίσχυσης του επαγγελµατικού τύπου γεωργίας µικροµεσαίων εκµεταλλεύσεων. Εφόσον γίνει αυτό φυσικά το έξτρα στρεµµατικό ποσό ενίσχυσης θα είναι αρκετά αυξηµένο καθώς οι δικαιούχοι θα περιοριστούν αισθητά.

 

∆υνατή η ενεργοποίηση της αναδιανεµητικής και το 2022

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως µε βάση τον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2022, ένα κράτος-µέλος έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά την αναδιανεµητική ενίσχυση ανεξαρτήτως αν το είχε κάνει στο παρελθόν (Κανονισµός (ΕΕ) 2020/2220, Άρθρο 9, παράγραφος 10). Μία τέτοια επιλογή, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 1η Αυγούστου 2021 για το έτος εφαρµογής 2022 της µεταβατικής ΚΑΠ. Μία από τις χώρες που έκανε χρήση αυτής της επιλογής είναι η Σλοβακία που αποφάσισε να προσφέρει στις µικρές εκµεταλλεύσεις επιπλέον 15 ευρώ το στρέµµα στα πλαίσια της αναδιανεµητικής ενίσχυσης τα έτη 2021-2022.

 

Η εφαρµογή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης στην Ευρώπη

  Βέλγιο: 12,7 ευρώ το στρέµµα για εκµεταλλεύσεις έως 300 στρεµµάτων

  Βουλγαρία: 7,7 ευρώ το στρέµµα για εκµεταλλεύσεις µέχρι και 300 στρεµµάτων.

  Γερµανία: 6,2 ευρώ το στρέµµα για εκµεταλλεύσεις έως 400 στρεµµάτων και για τα επόµενα 401-600 στρέµµατα 3,7 ευρώ το στρέµµα (επιλογή για 2023-2027).

  Γαλλία: 2,5 ευρώ το στρέµµα για εκµεταλλεύσεις έως 520 στρεµµάτων.

  Κροατία: 3,3 ευρώ το στρέµµα για εκµεταλλεύσεις έως 200 στρεµµάτων.

  Λιθουανία: 4,8 ευρώ το στρέµµα για εκµεταλλεύσεις έως 300 στρεµµάτων.

  Πολωνία: 4 ευρώ το στρέµµα για 30-300 στρέµµατα.

  Πορτογαλία: 5 ευρώ το στρέµµα για έως 50 στρέµµατα.

  Ρουµανία: 5 ευρώ το στρέµµα για έως 300 στρέµµατα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-03-2021 13:45Ζωή Κίτσου

Δυστυχώς άλλη μια φορά αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή θεωρούνται μικροί αγρότες. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν ποιοι ακριβώς θα επωμιστούν όφελος και ποιοι ζημία με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική? Η δική μου εμπειρία είναι ότι, ενώ στο κοντινό ΠΑΡΕΛΘΟΝ οι επιδοτήσεις μου για 17 στρέμματα Ελαιώνων και 40 στρέμματα αραβόσιτο ήταν 3.200€ ΣΗΜΕΡΑ είναι 2.000€ ? Στο άμεσο ΜΕΛΛΟΝ?

Απάντηση

18-03-2021 11:20Αντωνης

Καλα εε εμεις οι ροδακινοπαραγωγοι για να μας δωσουν τα deminimis απο τον περασμενο αυγουστο εκαναν αμαν αμαν για να ανακοινωση ο κ Λιβανος εχθες απο βεροια αμα μας τα δωσουν, μετα απο ποσο καιρο απραξιας,και τωρα μεχρι να δουν τι θα κανουν με την αναδιανομη ενισχυσης σε μικρες εκμεταλευσεις αγροτων εαν θα δωθουν μονο φυσικα φανταστητε ποσο χρονο θα κανουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά