BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οι εννέα νέες υποχρεώσεις για λήψη βασικής ενίσχυσης από το 2023

Τις νέες υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης για τη λήψη της βασικής ενίσχυσης χωρίς εξαιρέσεις για τους μικρούς δημοσίευσε και επίσημα η Κομισιόν.

242702872_2343795035755193_4043714790491258164_n

Γιώργος Κοντονής

21336
3

Τις εννέα υποχρεώσεις πολλαπλής συµµόρφωσης για όλους τους αγρότες που θα κάνουν αίτηση βασικής ενίσχυσης, δηµοσιοποίησε και επίσηµα η ΕΕ µετά την ψήφιση του κανονισµού της ερχόµενης περιόδου. Σε αυτές τις υποχρεώσεις έχουν προστεθεί όλες οι ενέργειες που έκανε ο αγρότης έως σήµερα για να λάβει το πρασίνισµα, ενώ από αυτές δεν θα εξαιρούνται οι µικροκαλλιεργητές όπως γίνεται την τρέχουσα περίοδο. Αναλυτικά, οι νέες υποχρεώσεις πολλαπλής συµµόρφωσης έχουν ως εξής:

1) ∆ιατήρηση των µόνιµων λειµώνων βάσει της αναλογίας των µόνιµων λειµώνων σε σχέση µε τη γεωργική έκταση σε εθνικό, περιφερειακό και υποπεριφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο οµάδας εκµεταλλεύσεων ή σε επίπεδο εκµετάλλευσης σε σύγκριση µε το έτος αναφοράς 2018 µέγιστη µείωση της τάξης του 5 % σε σύγκριση µε το έτος αναφοράς.

2) Προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων. Τα κράτη µέλη µπορούν να προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ ότι η εν λόγω δέσµευση θα εφαρµόζεται µόνο από το έτος υποβολής αιτήσεων το 2024 ή το 2025. Τα κράτη µέλη, κατά τον καθορισµό του προτύπου, διασφαλίζουν ότι στη σχετική γη µπορεί να διατηρηθεί γεωργική δραστηριότητα κατάλληλη για τον χαρακτηρισµό της γης ως γεωργικής έκτασης.

3) Απαγόρευση της καύσης υπολειµµάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας .

4) ∆ηµιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά µήκος υδατορευµάτων. Σε περιοχές µε σηµαντικά αυλάκια ξήρανσης και αρδευτικά αυλάκια, τα κράτη µέλη µπορούν να προσαρµόζουν, εάν τούτο είναι δεόντως δικαιολογηµένο για τις εν λόγω περιοχές, το ελάχιστο πλάτος σύµφωνα µε συγκεκριµένες τοπικές περιστάσεις.

5) ∆ιαχείριση του οργώµατος για τη µείωση του κινδύνου υποβάθµισης και διάβρωσης του εδάφους, λαµβάνοντας, µεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους.

6) Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτου εδάφους σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.

7) Αµειψισπορά σε αρόσιµη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό. Τα κράτη µέλη µπορούν να εξαιρούν από την υποχρέωση βάσει αυτού του προτύπου εκµεταλλεύσεις: α) όταν ποσοστό µεγαλύτερο του 75 % της αρόσιµης γης χρησιµοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, ως γη υπό αγρανάπαυση, καλλιεργείται µε καλλιέργειες ψυχανθών ή υπόκειται σε συνδυασµό των χρήσεων αυτών, β) όταν ποσοστό µεγαλύτερο του 75 % της επιλέξιµης γεωργικής έκτασης αποτελεί µόνιµο λειµώνα, χρησιµοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών ή καλλιεργείται µε καλλιέργειες κάτω από το νερό για σηµαντικό µέρος του έτους ή για σηµαντικό µέρος του κύκλου καλλιέργειας ή υπόκειται σε συνδυασµό των εν λόγω χρήσεων ή γ) µε έκταση αρόσιµης γης έως 10 εκτάρια.

8) Ελάχιστο ποσοστό τουλάχιστον 4 % της αρόσιµης γης σε επίπεδο γεωργικής εκµετάλλευσης που διατίθεται σε µη παραγωγικές περιοχές και χαρακτηριστικά, συµπεριλαµβανοµένης της γης υπό αγρανάπαυση.

Απαγόρευση της µετατροπής ή άροσης των µόνιµων λειµώνων που έχουν χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι µόνιµοι λειµώνες σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-12-2021 22:08Fox

Φίλε Γιώργο κατά αρχάς χρόνια πολλά και επί του θέματος που αναφέρεσαι διαφωνο μαζί σου το ότι είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δεν λέει κάτι να σου δείξω εγώ κάτι αγρότες του Κολωνακίου κάτι αγρότες του καναπέ και τώρα η νέα μόδα οι αγρότες του Facebook που δεν ξέρουν τίποτα ούτε τι είναι αγρότης εγώ φίλε που καλλιεργώ 2-3 χιλιάδες ελαιόδεντρα αλλά δεν είμαι κατά κύριο τι γίνεται με πετάς εξω. Το σωστό είναι κύκλος εργασιών τιμολόγια από τον κύκλο λιπάσματα κλπ όχι ένα τιμολόγιο και τέλος πλήρη κύκλο αυτό είναι το σωστό.

Απάντηση

28-12-2021 20:18Γεώργιος Μαζαρακιωτης

Βλακείες, να σταματήσουν να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι συνταξιούχοι κτλ επιδοτήσεις κ μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κτηνοτρόφοι αρκετά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά