BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Περισσότερες επιλογές επιδοτήσεων φέρνουν τα αροτραία, ενώπιον νέας αποδυνάμωσης η εγχώρια κτηνοτροφία

Περισσότερες επιλογές επιδοτήσεων στις αροτραίες και αποδυνάμωση των άμεσων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, δείχνουν τα στοιχεία του «εκλαϊκευμένου στρατηγικού σχεδίου» που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Με σχεδόν 1 δις ευρώ ενισχύεται η βιολογική καλλιέργεια στην πενταετία, λίγες εκπλήξεις σε ΠΑΑ και Τομεακά Επιχειρησιακά προγράµµατα οµάδων.

d42473-020-00383-7_18619650

Γιώργος Κοντονής

5667
0

Ενδεικτική είναι η σύνθεση του φακέλου για τα οικολογικά συστήματα (το νέο πρασίνισμα) όπου στο σύνολο ενός φακέλου συνολικού ύψους 435.081.810 ευρώ, για δράσεις που σχετίζονται με την κτηνοτροφία κατευθύνονται 55,28 εκατ. ευρώ στη Δράση της διατήρησης βιολογικής κτηνοτροφίας και επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για τη Βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών. Από την άλλη, τα υπόλοιπα μέτρα έρχονται να επεκτείνουν τις επιλογές επιδότησης παραγωγούς που ασχολούνται με τις αροτραίες καλλιέργειες.

Στα οπωροκηπευτικά, το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται µε βάση την αξία της εµπορεύσιµης παραγωγής της Οµάδας Παραγωγών λαµβάνοντας υπόψη την τριετία πριν την υποβολή του επιχειρησιακού προγράµµατος, ενώ οπού δεν υπάρχουν τα ιστορικά στοιχεία της προηγούµενης τριετίας, λαµβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών των παραγωγών που απαρτίζουν την ΟΠ, για το προηγούµενο 12µηνο.

Για τα προγράµµατα εργασίας των ΟΕΦ (ελιά & ελαιόλαδο) προβλέπεται η συµµετοχή φορέων µε ελάχιστο κύκλο εργασιών µεγαλύτερος των 300.000 ευρώ ή 800.000 ευρώ.

Αλλαγές από την Κομισιόν προβλέπονται στις συνδεδεμένες   

Ο κατάλογος µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ όπως δηµοσιεύτηκε θα αναθεωρηθεί, εκτός απροόπτου, µε αφαιρέσεις προϊόντων που δεν δικαιολογείται πλέον η επιδότηση. Για παράδειγµα το συνολικό κόστος παραγωγής ενός στρέµµατος άσπαστων καρυδιών προσεγγίζεται κοντά στα 537,7 ευρώ (1,44 ευρώ το κιλό). Η συνδεδεµένη στους καρπούς µε κέλυφος των 13,7 ευρώ το στρµ. είναι απλά µία σταγόνα στον ωκεανό. Οπότε είτε θα πρέπει να αναθεωρηθεί το ποσό που προσφέρεται ή τα 4 εκατ. ευρώ ετησίως που δεσµεύτηκαν θα πρέπει να πάνε κάπου αλλού που θα πιάσουν πράγµατι τόπο.

Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας στα νέα προγράμματα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα επιχειρηθεί µέσω του ΠΑΑ η συγκρότηση ενός ολοκληρωµένου Συστήµατος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτοµίας (AKIS). Από το σύστηµα αυτό θα περνάνε οι παρεµβάσεις για τη παροχή γεωργικών συµβουλών, την παροχή προγραµµάτων ενηµέρωσης, κατάρτισης και η χρηµατοδότηση των συµπράξεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά