BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σε περισσότερα αροτραία οδηγεί η επιβράδυνση ΕΕ στο Green Deal

Tην πιθανότητα να βάλουν περισσότερη… γη στο άροτρο συζητούν πλέον ανοιχτά οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε προσαρµογές στα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ για χάρη συνδεδεµένων να θεωρούνται πλέον δεδοµένες.

16-17_27

Πέτρος Γκόγκος

1032
1

Σε περισσότερα αροτραία οδηγεί η επιβράδυνση από Βρυξέλλες στο Green Deal   

Υπό το βάρος της νέας κατάστασης που διαµορφώνεται κάτω από τη σκιά του πολέµου στην Ουκρανία, οι πολιτικοί ιθύνοντες της αγροτικής πολιτικής του µπλοκ οµόφωνα δίνουν πλέον προτεραιότητα στην εντατικοποίηση της παραγωγικότητας έναντι των πολιτικών πρασινίσµατος.

Η προβληµατική που αφορά τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ έχει να κάνει µε το γεγονός ότι πολλά κονδύλια έχουν δεσµευτεί για τις ανάγκες της Πράσινης Συµφωνίας, µε τη σύνδεση να γίνεται λίγο έως πολύ στο πεδίο του νέου πρασινίσµατος που καλύπτει το 25% του προϋπολογισµού του φακέλου των άµεσων ενισχύσεων. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε την Τετάρτη 2 Μαρτίου, δεν είναι απίθανο να ανατρέψουν έστω και προσωρινά τις ισορροπίες, ειδικά στον τοµέα των άµεσων ενισχύσεων, µε καθεστώτα όπως τα ecoschemes (νέο πρασίνισµα) να παραγκωνίζονται για χάρη των συνδεδεµένων, ειδικά στον τοµέα των δηµητριακών, των οσπρίων και των ζωοτροφών.

Τα πράγµατα θα ξεκαθαρίσουν κάπως προς τα τέλη του Μαρτίου, στην επόµενη προγραµµατισµένη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Υπενθυµίζεται ότι οι ζυµώσεις ξεκίνησαν σε έκτακτη Συνεδρίαση το απόγευµα της 2ας Μαρτίου, όπου µπήκαν τρεις κοµβικοί στόχοι για το άµεσο µέλλον οι οποίοι θα ορίσουν την αγροτική παραγωγή του µπλοκ για τουλάχιστον ένα έτος:

  • Εκµετάλλευση όλου του παραγωγικού δυναµικού των κρατών µελών. Για παράδειγµα η σπορά πρωτεϊνούχων καρπώνάµεσα χρησιµοποιώντας εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση λόγω κοινοτικών υποχρεώσεων.
  • Κινητοποίηση οµάδας ειδικών για έκτακτη ενίσχυση αγροτών και για διαχείριση κρίσεων. Στήριξη ειδικά σε παραγωγούς πουλερικών και χοιρινού κρέατος.
  • Ανακοίνωση της Κοµισιόν για ειδικά µέτρα στήριξης της αγοράς, που θα διαµορφωθούν το συντοµότερο δυνατό.

Το βασικό µήνυµα που θέλησαν να περάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, είναι ότι «πρέπει να θρέψουµε τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο προεδρεύων, υπουργός γεωργίας της Γαλλίας, Ζουλιέν Ντενορµαντί. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Απαραίτητη η διαφοροποίηση της παραγωγής

 «Πρέπει να διασφαλίσουµε ότι η αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και θα είναι διαφοροποιηµένη, για να προστατευτεί από τυχόν επιθέσεις» υπερθεµάτισε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του συµβουλίου.

Αναφορικά µε το φρένο στην εφαρµογή της Πράσινης Συµφωνίας, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τίθεται ζήτηµα εγκατάλειψης των πολιτικών. «Μπορεί να αναβάλουµε την αύξηση των εκτάσεων σε αγρανάπαυση. Εξετάζουµε διάφορα σε σχέση µε την τωρινή κατάσταση και την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης. Μην το δείτε σαν προσπάθεια ακύρωσης των πολιτικών µας.» ανέφερε µεταξύ άλλων, για να καταλήξει ότι ορισµένες πολιτικές, όπως η προώθηση συστηµάτων γεωργίας ακριβείας όχι µόνον δεν εµποδίζουν αλλά ίσως και να αυξάνουν τις αποδόσεις.

Οι ευρωπαϊκές γεωργικές οργανώσεις Copa και Cogeca άδραξαν τη στιγµή για να ζητήσουν µια ισχυρότερη ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική που θα προστατεύει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές στο µπλοκ από τέτοιους κραδασµούς. ∆ιακηρύσσοντας την αλληλεγγύη στους Ουκρανούς αγρότες – και ανακοινώνοντας την είδηση ​​ότι η ουκρανική γεωργική οργάνωση UNAF (Ουκρανικό Εθνικό Αγροτικό Φόρουµ) έγινε εταίρος της Copa και της Cogeca – οι οργανώσεις είπαν ότι η κρίση θα επηρεάσει τις «περισσότερες παραγωγές» είτε άµεσα είτε έµµεσα. «Εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν έκτακτα µέτρα» δήλωσαν οι Copa και Cogeca, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση θα έχει βραχυπρόθεσµες και µεσοπρόθεσµες επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή γεωργία.

«∆εδοµένου ότι η ρωσική κυβέρνηση χρησιµοποιεί την επισιτιστική ασφάλεια ως όπλο, πρέπει να την αντιµετωπίσουµε µε µια διατροφική ασπίδα», υποστήριξε η Κριστιάν Λαµπέρτ, Πρόεδρος της Copa.

Η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Παραγωγών Ζωοτροφών-FEFAC θέλει επίσης να δει µια επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θέτει την επισιτιστική ασφάλεια στο επίκεντρό της.

Ο Αλεξάντερ Ντόρινγκ, Γενικός Γραµµατέας της FEFAC, δήλωσε στο FoodNavigator: «Η τρέχουσα κρίση είναι σοβαρή και θα έχει µόνιµες επιπτώσεις. Η άµεση προτεραιότητά µας είναι να διασφαλίσουµε την πρόσβαση σε επαρκείς πρώτες ύλες ζωοτροφών για τους επόµενους 6 µήνες, και πιθανότατα περισσότερο. Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη χρήση σιτηρών σε τρόφιµα και ζωοτροφές βραχυπρόθεσµα για να αποφευχθεί η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασµού. Τονίζουµε την επείγουσα ανάγκη να καταρτιστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ που θα συµβάλουν στον µετριασµό της απώλειας προέλευσης από τη Μαύρη Θάλασσα για αυτά τα εµπορεύµατα».

Μαίνονται οι ζυµώσεις για τις εκπτώσεις στο Green Deal

Μέρος της λύσης οι Πράσινες Πολιτικές, επιµένει η Κοµισιόν

Από την πρώτη στιγµή που ξεκίνησε ο διάλογος για το φρενάρισµα στην Πράσινη Συµφωνία πάντως, η Κοµισιόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για στροφή 180 µοιρών στις πολιτικές της προτεραιότητες. Όσο µαίνονται οι ζυµώσεις γύρω από τις εκπτώσεις στο Green Deal, στελέχη της Κοµισιόν, στον αντίλογο του πανικού γύρω από τη διατροφική επάρκεια, υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις και τα εργαλεία της Πράσινης Συµφωνίας, αποτελούν µέρος της λύσης και όχι του προβλήµατος. Παράλληλα και η Γερµανία µέσω του υπουργού της Τζεµ Οζντεµίρ, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέµα απόσυρσης της Στρατηγικής. Για τη µείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές Καλίου που εξορύσσεται σε Ρωσία και Λευκορωσία για παράδειγµα, οι αξιώσεις του Green Deal για περιορισµό της χρήσης εισροών, «κουµπώνει» µε τη γενικότερη στόχευση της ΕΕ, υποστηρίζει
ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Φρανς Τιµερµανς. «Η πολιτική από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο είναι µέρος της απάντησης» ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, που έχει πλέον εµπλακεί σε µια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων µε τις αρµόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής, σε µια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύµα πολιτικών πιέσεων για µια έµµεση κατάργηση σηµαντικού µέρους της στρατηγικής αυτής.

Πόλεµος στην Ουκρανία και πόλεµος στο Farm to Fork;

Όσο δροµολογούνται οι αναπροσαρµογές στην Πράσινη Συµφωνίας, οι περιβαλλοντικοί εµπειρογνώµονες προειδοποιούν ότι η συζήτηση καθοδηγείται από κεκτηµένα συµφέροντα. Πρέπει να µιλάµε για τρόφιµα έναντι ζωοτροφών
και καυσίµων;

∆ιατυπώνεται η άποψη ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής θέτει υπό αµφισβήτηση ορισµένες από τις θεµελιώδεις παραδοχές που κατοχυρώνονται στη στρατηγική Farm to Fork, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στη µετάβαση προς ένα βιώσιµο σύστηµα τροφίµων σύµφωνα µε τους στόχους της Πράσινης Συµφωνίας. Μάλιστα ήδη ο πιο θερµός υποστηρικτής της στρατηγικής αυτής στο κολέγιο των Επιτρόπων, αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίµερµανς, έχει εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του στον τρόπο µε τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση. «Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι αυξάνοντας την παραγωγή όσο καθίσταται λιγότερο βιώσιµο το τρόφιµο, ότι έτσι λύνεται το πρόβληµα της διατροφικής αυτάρκειας» σχολίασε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής, µια ηµέρα πριν από την ανακοίνωση του νέου πλαισίου της Κοµισιόν για την ενεργειακή κρίση. Από την άλλη, το ισχυρό στο ευρωκοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, πιέζει την Κοµισιόν για την εκπόνηση ενός συµπαγούς πλαισίου ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, αποφεύγοντας «τουλάχιστον προσωρινά» την κατάθεση προτάσεων από πλευράς Κοµισιόν που έχουν αρνητικό αντίκτυπο και που περιορίζουν τις παραγωγικές δυνάµεις των αγροτών του µπλοκ. Αυτό σχολίασε ο Γερµανός ευρωβουλευτής, Χέρµπερτ Ντόρφµαν, βάζοντας απροκάλυπτα στο στόχαστρο την Πράσινη Συµφωνία.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2022 20:22bag

τωρα ειναι ευκαιρια για καταργηση των δικαιωματων και επιδοτηση στην παραγωγη,αυτοι που καλλιεργουν να επιδοτηθουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά