BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επανεξέταση ορίων για λήψη αναδιανεμητικής, φραγμός στις διαιρέσεις

Εξηγήσεις για τα επιλέξιµα στρεµµατικά όρια ζητά η Κοµισιόν για την αναδιανεµητική ενίσχυση στην Ελλάδα, για την οποία σύµφωνα µε το ρεπορτάζ θα εξετάζεται τελικά ανά δικαιούχο η κάθε αγρονοµική περιφέρεια στην οποία έχει έκταση, οπότε εν δυνάµει µπορεί να διεκδικήσει έξτρα πριµ επί τρία.

4_94

Γιώργος Κοντονής

3056
0

Επανεξετάζονται τα στρεμματικά όρια για την αναδιανεμητική,  φραγμός στη διαίρεση εκμεταλλεύσεων για το 10ευρω της ενίσχυσης          

Πιο αναλυτικά, όπως έχει γίνει γνωστό τα στρεµµατικά όρια για τη λήψη της αναδιανεµητικής ανά αγρονοµική περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Αροτραίες: 20-110 στρέµµατα
  • ∆ενδρώδεις: 10-40 στρέµµατα
  • Βοσκοτόπια: 10-170 στρέµµατα.

Εάν ένας αγρότης δηλώνει για παράδειγµα 110 στρέµµατα σιτάρι και 30 στρέµµατα αµυγδαλιές, θα λάβει πρώτα αναδιανεµητική ενίσχυση για το σιτάρι µε 11,6 ευρώ το στρέµµα αλλά και για τα δέντρα, 10,8 ευρώ το στρέµµα. Ακόµα και αν ξεπερνούσε στο σιτάρι τα όρια της επιλέξιµης έκτασης, θα πληρωνόταν κανονικά την αναδιανεµητική για τα δέντρα. Αυτό ξεκαθαρίζουν οι έχοντες γνώση των πραγµάτων στην Agrenda, καθώς στο στρατηγικό σχέδιο, όπως έγραφε η σχετική παράγραφος, φαινόταν πως αν ξεπερνά ο αγρότης σε µία περιφέρεια τα στρεµµατικά όρια, δεν θα ενεργοποιούσε καθόλου την αναδιανεµητική. Αναλυτικότερα στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αναφέρεται αυτολεξεί:

Κάθε χρόνο, οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεµητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονοµική περιφέρεια, βρίσκονται ανάµεσα στα προαναφερθέντα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων. ∆εν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις ανά αγρονοµική περιφέρεια, µικρότερες από τις προαναφερθείσες ελάχιστες εκτάσεις.

Παροµοίως, δεν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις ανά αγρονοµική περιφέρεια, µεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες µέγιστες εκτάσεις· οι εκµεταλλεύσεις αυτές, δεν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη ούτε και για τα «πρώτα» εκτάρια που διαθέτουν, αυτά δηλαδή που βρίσκονται ανάµεσα στην ελάχιστη και µέγιστη έκταση που προαναφέρθηκε.

Σηµειώνεται πως η αναδιανεµητική στήριξη αφορά τις επιλέξιµες εκτάσεις και όχι τις εκτάσεις που αναλογούν στα δικαιώµατα που κατέχουν οι ενεργοί γεωργοί, εποµένως η συµπληρωµατική στήριξη θα χορηγηθεί στους γεωργούς για τα εκτάρια για τα οποία ενεργοποιούν δικαιώµατα ενίσχυσης αλλά και για τα επιπλέον επιλέξιµα εκτάρια που δηλώνουν.

Ωστόσο, ακόµα δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα εφαρµοστεί η αναδιανεµητική πληρωµή, και επίσης το κατά πόσο θα µετρήσουν οι φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε, καθώς όπως γράφεται στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ «δεν χορηγείται πλεονέκτηµα σε γεωργούς, οι οποίοι αποδεδειγµένα µετά την 1-1-2022 διαιρούν την εκµετάλλευσή τους µε µοναδικό σκοπό την είσπραξη αναδιανεµητικής ενίσχυσης.». Εδώ προκύπτει η απορία, εάν για παράδειγµα ο αγρότης του παραδείγµατος ξενοικιάσει ή µεταβιβάσει π.χ τα 10 στρέµµατα σίτου που τον «πετάνε» εκτός αναδιανεµητικής πριν το ΟΣ∆Ε 2023, ενώ τα είχε δηλώσει κανονικά το 2022, τελικά θα µπορέσει να λάβει αναδιανεµητική ύψους 1.612 ευρώ (11,6 ευρώ το στρέµµα στα αροτραία και 10,8 ευρώ το στρέµµα στα δέντρα) του χρόνου;

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Αgrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά