Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αύξηση αναδιανεμητικής με διπλάσιο ποσό και 17 ευρώ για τα βοσκοτόπια

Αυξηµένη στα 13,8 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες, 11,6 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις και στα 17,7 ευρώ το στρέµµα για τα βοσκοτόπια, προσδιορίστηκε τελικώς η αναδιανεµητική ενίσχυση στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

4_pin_39

Γιώργος Κοντονής

8022
10

Περισσότερο βάρος στην αναδιανεμητική ενίσχυση, διπλάσιο  ποσό και 17 ευρώ για τα βοσκοτόπια

Ωστόσο, οι αρχές επέλεξαν να θέσουν πλαφόν στο συνολικό µέγεθος της εκµετάλλευσης, πάνω από το οποίο δεν θα δικαιούται κάποιος παραγωγός αναδιανεµητική, ακόµη και αν βρίσκεται σε κάποια από τις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες εντός των στρεµµατικών ορίων. Συγκεκριµένα ισχύουν τα εξής:

Αγρότες µε εκτάσεις µόνο σε µία αγρονοµική περιφέρεια

Το 64,4% του συνόλου των εκµεταλλεύσεων της χώρας έχουν επιλέξιµες εκτάσεις µόνο σε µία από τις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες, για τις οποίες ισχύουν τα ελάχιστα και µέγιστα όρια που αναφέρονται παρακάτω:

  • Αροτραίων καλλιεργειών: Ελάχιστη έκταση 20 στρµ., µέγιστη 110.
  • Μονίµων καλλιεργειών: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 40.
  • Βοσκοτόπων: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 170.

∆εν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις, µικρότερες από τις προαναφερθείσες ελάχιστες εκτάσεις. Παροµοίως, δεν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις σε µια (εκ των τριών) αγρονοµική περιφέρεια, µεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες µέγιστες εκτάσεις.

Παραγωγοί µε εκτάσεις σε πάνω από µία αγρονοµική περιφέρεια

Εδώ τα πράγµατα είναι πιο σύνθετα µε τις αρχές να προσδιορίζουν  τα όρια µε βάση τα «ισοδύναµά στρέµµατα». Για τον προσδιορισµό του ανώτατου ορίου: Οι παραγωγοί θα πρέπει να πολλαπλασιάζουν τα στρέµµατά τους µε έναν συντελεστή που ισούται µε:

  • Αροτραίες καλλιέργειες: 1,55
  • Μόνιµες καλλιέργειες: 4,25
  • Βοσκοτόπια: 1,00

Αν το τελικό άθροισµα είναι άνω των 171 ισοδύναµων στρεµµάτων τότε ο παραγωγός δεν θα δικαιούται αναδιανεµητική. Για παράδειγµα:

Παραγωγός διαθέτει 30 στρέµµατα αροτραία, 10 στρέµµατα µόνιµη καλλιέργεια και 40 στρέµµατα βοσκότοπου. Πολλαπλασιάζοντας τα αντίστοιχα στρέµµατα µε τους παραπάνω συντελεστές προκύπτουν: 46,5 ισοδύναµα στρέµµατα στα αροτραία (30 επί 1,55), 42,5 ισοδύναµα στρέµµατα στις µόνιµες (10 επί 4,25) και 40 ισοδύναµα στρέµµατα στα βοσκοτόπια (40 επί 1). Σύνολο 129 ισοδύναµα στρέµµατα. Άρα η εκµετάλλευση αυτή δικαιούται να πάρει αναδιανεµητική ενίσχυση διότι τα ισοδύναµα στρέµµατά της είναι λιγότερα από 170.

Για τον προσδιορισµό του κατώτατου ορίου: Το ελάχιστο µέγεθος για τις εκµεταλλεύσεις που έχουν επιλέξιµες εκτάσεις σε περισσότερες από µία αγρονοµικές περιφέρειες, πάνω από το οποίο θα δικαιούνται να πάρουν αναδιανεµητική ενίσχυση, προτείνεται να είναι το ελάχιστο που έχει προσδιοριστεί σε οποιαδήποτε από τις τρείς αγρονοµικές περιφέρειες, δηλαδή 20 στρµ. στις αροτραίες, 1 στρµ. στις δενδρώδεις ή 1 στρµ. στα βοσκοτόπια. Με άλλα λόγια, αν µια εκµετάλλευση που έχει επιλέξιµες εκτάσεις σε περισσότερες από µία αγρονοµικές περιφέρειες, θα δικαιούται αναδιανεµητικής ενίσχυσης, εάν υπερβαίνει το ελάχιστο µέγεθος που έχει προσδιοριστεί, σε µία τουλάχιστον περιφέρεια.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

02-11-2022 19:39Μαριος

Με ποι;α λογικη βαζουν συντελεστη στις αροτραιες και στις μονιμες ενω τα βοσκοτοπια μενουν ως εχουν;

Απάντηση

29-10-2022 00:33Λενκα

Κ αν μη σπέρμα όταν κόβουν τις επειδοτι σε εις κόβουν και τα κεφάλι σας με οι να τους κτηνοτρόφους,???έχει να παίζει πεινα παιδια

Απάντηση

28-10-2022 18:07Γιώργος

...αν συνεχίσουν να σκορπανε τα χρήματα των επιδοτήσεων στον πρώτο πυλώνα δεν θα πάει ποτέ μπροστά το πράμα.

Απάντηση

28-10-2022 18:03Γιώργος

...αν συνεχίσουν να σκορπανε τα χρήματα των επιδοτήσεων στον πρώτο πυλώνα δεν θα πάμε ποτέ μπροστά.

Απάντηση

28-10-2022 16:15Σάκης

Γαμιεσαι Μητσοτάκη και όλη η ΝΔ μαζι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

28-10-2022 14:56Γιωργος

Κουτοπονηροι μαγειρεψτε τα κι αλλο.βαλτε κι αλλον ορο για να μην παρει κανεις αναδιανεμητικη.βαλτε σαν προ'υ'ποθεση οτι θα παρει οποιος εχει πετρωμα απο μετεωριτη.ετσι ειναι πιο "δικαιο".ουυυυυυυ να χσθειτε λαμογια κοπροσκυλα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία