BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Λιγότεροι δικαιούχοι, μεγαλύτερη ενίσχυση για πρασίνισμα, αναδιανομή

Η διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης εδώ μόλις άρχισε, σε άλλες χώρες όµως τελείωσε, και όπως επιβεβαιώνεται από την ευρωπαϊκή εµπειρία οι αρµόδιες αρχές θα πρέπει άµεσα να βρουν λύση για την υποαπορρόφηση των πόρων στα eco-schemes (νέο πρασίνισµα).

4_143

Γιώργος Κοντονής

8770
12

Λιγότεροι δικαιούχοι,  μεγαλύτερη ενίσχυση  για το πράσινο πριμ και  τη νέα στήριξη μικρών  εκμεταλλεύσεων

 Όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda το σενάριο µετακίνησης των πόρων στη βασική ενίσχυση ή την αναδιανεµητική είναι το επικρατέστερο, ωστόσο όπως προκύπτει δυνατή είναι και η αύξηση των στρεµµατικών επιδοτήσεων σε επιλεγµένες δράσεις από τις 10 διαθέσιµες του νέου πρασινίσµατος. Ενδεικτικό είναι το παράδειγµα της Γερµανίας όπου όπως µεταδίδει ο αγροτικός τύπος της χώρας, ένα ποσοστό κοντά στο 40% από τα 1,02 δισ. ευρώ διαθέσιµα δεν απορροφήθηκε. Από αυτά, ένα ποσοστό θα πάει στην αύξηση της στρεµµατικής ενίσχυσης κατά 30% σε ορισµένες δράσεις και τα υπόλοιπα θα προστεθούν στην αναδιανεµητική, µία απόφαση που θα τελεσιδικήσει στο τέλος της χρονιάς.

Ως κύριος λόγος που ένα σηµαντικό ποσοστό αγροτών επέλεξε να χάσει την επιδότηση από το νέο πρασίνισµα, είναι γιατί αυτή δεν ήταν αρκετά µεγάλη για τα κόστη και τις φροντίδες που κλήθηκαν να επωµιστούν. Ως εκ τούτου, ήδη εκεί ξεκίνησε η διαδικασία τροποποίησης των eco-schemes, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους αγρότες.

Προς το παρόν το µεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δράση για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας, ενώ πολλά υποσχόµενη είναι και η ενίσχυση των 10 ευρώ το στρέµµα για τα βοσκοτόπια που θεωρούνται αγροδασικά και ενδέχεται εφόσον σχεδιαστεί σωστά η σχετική δράση να απορροφήσουν µεγάλη µερίδα των πόρων. Η επιτυχία της δράσης που αφορά το Κοµφούζιο, την εφαρµογή ειδικής θρέψης κ.λπ εξαρτάται από το αν και πότε θα έχουν διαθέσιµη οι αγρότες κάποια ψηφιακή εφαρµογή παρακολούθησης των φροντίδων, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προτίθεται να κάνει διαθέσιµο το εργαλείο FaST 

Σηµειώνεται εδώ πως από τις 10 διαθέσιµες δράσεις αναµένεται τελικά να παραµείνουν οι µισές το 2024 µετά την τροποποίηση του φακέλου καθώς φέτος θα αποδειχθεί ποιες επιδοτήσεις «περπατάνε», ποιες υπεραποδίδουν και ποιες µένουν στα αζήτητα. Ενδεικτικό είναι πως στη Γερµανία ορισµένες δράσεις δεν συγκέντρωσαν ούτε το 1% από τους προβλεπόµενους δικαιούχους, ενώ µία άλλη επιδότηση δέχτηκε αιτήσεις που καλύπτουν το 181% των στόχων. Κάτι παρόµοιο αναµένεται να γίνει και στη χώρα µας και το βέβαιο είναι πως του χρόνου τα eco-schemes θα είναι σηµαντικά αναδιαµορφωµένα. 

Σε πέντε χώρες λήγουν οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, µε το πρασίνισµα η προκαταβολή

Σε τρεις χώρες, Γαλλία, Ιρλανδία και Γερµανία οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης έχουν τελειώσει, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία οι αιτήσεις λήγουν στις 15 Ιουνίου. Πλέον οι χώρες αυτές µπαίνουν στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων ώστε να δροµολογήσουν κανονικά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που θα µπορεί να περιλαµβάνει
για πρώτη φορά και το πρασίνισµα εντός του Οκτωβρίου. Στην Ελλάδα
 η διαδικασία της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης όποτε και αν αυτή ξεκινήσει κανονικά αναµένεται να τελειώσει περί τα τέλη Αυγούστου.

 

Μετά τη χρήση του application, στόχος η δηµιουργία και ενός ψηφιακού αποθετηρίου

Σε δεύτερο χρόνο αναµένεται να δηµιουργηθεί και ένα αποθετήριο των δεδοµένων που θα συλλέγονται ώστε οι αρµόδιες αρχές να έχουν µία ολοκληρωµένη εικόνα εδαφοαναλύσεων, κατάστασης αγροτεµαχίων, ενσωµάτωσης γεωργίας ακριβείας και άλλων κρίσιµων δεδοµένων ώστε να χαράσσουν πιο στοχευµένα αγροτικές πολιτικές. Μάλιστα φιλοδοξείται οι ψηφιακές αυτές εφαρµογές να καλύψουν σε πρώτη φάση πάνω από 7,3 εκατ. στρέµµατα αγροτικής γης. Όσο «µαθαίνεται» αυτή η εφαρµογή µπορεί να πέσουν περισσότερα χρήµατα στις εν λόγω ενισχύσεις.

 

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

09-07-2023 17:10John

Δεν

Απάντηση

16-06-2023 12:44Νίκος

Έχω δικαιώματα για 35στρ δεντρα και 35 στρ για αρωσιμα 70 στο σύνολο και θέλω να τα πουλήσω, τι πρέπει να κάνω; (η διαδικασία που ακολουθητε δλδ)

Απάντηση

15-06-2023 12:09Καραγιάννης Γρηγόρης

Δυστυχώς δεν τους ενδιαφέρει η παραγωγή. Όλα τα άλλα είναι αστεία

Απάντηση

14-06-2023 23:31πιτσικαμορτης

δηλσδη θα χαιρομαστε με τον πονο του αλλο,να κοπουν οι αλλοι να τα παρουμε εμεις σα δεν ντρεπονται εκει στο υπουργειο και εσυ μαζι κοντονη

Απάντηση

14-06-2023 20:37Κτηνοτροφος

Θα πληρώσει τίποτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας γνωρίζει κανείς

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-06-2023 17:34Κρητικος

Αναργια αναργια τα ριχναν οι κλέφτες τα ντουφέκια. Αναργια αναργια μάζεψε ο Κούλης τα ψηφακια. Αναργια αναργια θε να ρθει η αυτοδυναμία! Και το χειμώνα το βαρύ τρέχατε να κρυφτούμε το κάρβουνο είναι ακριβό και το δαδί βρεγμένο. Και οι Ρωσίδες ακριβές το στάρι μουμουδιασμενο. Μονάχα ο Παναθηναϊκός θε να παίξει μπάλα για να ξεχνώ το πόνο μου Κ ας είναι όλα μαύρα.

Απάντηση

14-06-2023 15:55Eleni

Παιδιά τι θα βάλουν μέχρι τέλος του μήνα ξέρεις κάνεις??υπόλοιπα βιολογικών θα μπούνε??

Απάντηση

14-06-2023 12:56Κτηνοτροφος

Γνωρίζει κανείς αν θα πληρώσει ΟΠΕΚΕΠΕ υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης και διορθωτική βοοειδών αυτή την εβδομάδα?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

14-06-2023 12:11Νίκος

Μπόρεσε κανείς να κάνει αίτηση online μόνος του; Εγώ ακόμα την περσινή βλέπω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά