Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιλέξιμα στο ΟΣΔΕ άλλα 8 εκατ. στρέμματα, πώς επιδρούν στα δικαιώματα

Οχτώ εκατ. στρέµµατα περισσότερα σε σχέση µε εκείνα που υπολογίστηκαν οι µέσες αξίες δικαιωµάτων στο στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ, δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε, γεγονός που αλλάζεί φέτος την εξίσωση τόσο για τη σύγκλιση όσο και για την αναδιανεµητική και τη συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών.

neos-3

4292
19

Πρόκειται στη συντρηπτική τους πλειοψηφία για βοσκοτοπικές εκτάσεις (µένει να επιβεβαιωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) και πλέον οι αρµόδιοι βρίσκονται στη διαδικασία επαναϋπολογισµού των επιδοτήσεων. 

Αναφορικά µε τη βασική ενίσχυση, όπου η µέση αξία έχει καθοριστεί για 3.876.360 δικαιώµατα δηλώθηκαν 800.000 δικαιώµατα παραπάνω που αντιστοιχούν σε 8 εκατ. στρέµµατα, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. Ως εκ τούτου η σύγκλιση αναµένεται να υπολογιστεί για τα βοσκοτόπια για µέση αξία ύψους περί τα 13 ευρώ ανά στρέµµα, αντί για τα 17,6 ευρώ ανά στρέµµα όπως αρχικώς είχε προβλεφθεί στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας. Για κάποιους κτηνοτρόφους η πτώση στη µέση αξία θα «ισοφαριστεί» µε την κατανοµή περισσότερων βοσκοτόπων. Για τις υπόλοιπες αγρονοµικές περιφέρειες, ίσως υπάρξει και κάποια µικρή διαφοροποίηση για τις αρόσιµες, µε τις δενδρώδεις να παραµένουν κατά βάση σταθερές. 

Μικρότερη του αναµενόµενου για όλους η συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών

Στην συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών, τα πράγµατα είναι πιο σύνθετα. Εδώ η ενίσχυση έχει υπολογιστεί για 4 εκατ. στρέµµατα µε επιδότηση 7 ευρώ το στρέµµα για όλες τις αγρονοµικές περιφέρειες. Η αύξηση των επιλέξιµων στρεµµάτων αλλάζει τον λογαριασµό, και εφόσον το ποσό παραµείνει σταθερό και ίσο µε 28 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό που θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι θα είναι µικρότερο ανά στρέµµα ανεξαρτήτως αγρονοµικής περιφέρειας (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια).

Στην αναδιανεµητική ενίσχυση δεν θα «πειραχθούν» τα όρια επιλεξιµότητας και θα παραµείνουν φέτος σταθερά, µε το ποσό για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις ύψους 17,7 ευρώ ανά στρέµµα να αλλάζει σε µικρότερο βαθµό σε σχέση µε τη βασική ενίσχυση, ο οποίος µένει να υπολογιστεί. 

Υπενθυµίζεται πως τα στρεµµατικά όρια για τη λήψη της αναδιανεµητικής για όσους έχουν δηλώσει στρέµµατα µόνο σε µία αγρονοµική περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Αροτραίες καλλιέργειες: Ελάχιστη έκταση 20 στρµ., µέγιστη 110.
  • Μόνιµες καλλιέργειες: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 40.
  • Βοσκοτόπια: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 170.

Σηµειώνεται εδώ πως η αύξηση των επιλέξιµων στρεµµάτων, ευνοεί την ένταξη σε καθεστώτα όπως είναι η εξισωτική αποζηµίωση, οι δράσεις των eco-schemes και τα αγροπεριβαλλοντικά του ΠΑΑ που είναι εκτατικές ενισχύσεις. Το θέµα είναι πως τα διαθέσιµα ποσά παραµένουν σταθερά οπότε η µεγαλύτερη ζήτηση ίσως φέρει και µείωση ποσών. 

Γενικότερα πάντως, το αναθεωρηµένο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ θα έχει αρκετές διαφορές στα ποσά ενίσχυσης σε όλα τα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων αλλά και στα ποσά του ΠΑΑ. 

 

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2023 22:21Νικος

κοροιδευουν τον κοσμο ,βρηκαν τροπο πως να μειωσουν και αλλο την αξια των δικαιωματων

Απάντηση

28-09-2023 00:19pitsikamortis

ρε τι ψεμματα σερβιρετε στον κοσμο εσεις και ο οπεκεπε ακου 8εκ. στρεμματα παραπανω,επισης μας λενε πως 650χιλ αιτησεις οριστικοποιηθηκαν και οχι οτι 650 χιλ εχουν παρει πρωτοκολο αλλο ψεμα αυτο

Απάντηση

27-09-2023 19:04Κωστας

Ρε παιδια πως να παρει επιδοτηση χωρις ζωα,αφου απαταιτειται ζωικο κεφαλαιο,Δεν το αλλαξανε?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

27-09-2023 16:14Γιωργος

Να μην ξεχασετε εκει στον οπεκεπε να εξασφαλισετε τις ενισχυσεις-επιδοτησεις για τα βοσκοτοπια και τα ζωα του Μητσοτακη.απο οπου μπορει θα ρουφηξει λεφτα ο αφορισμενος αναθεματισμενος!!!!!! απληστοι αχορταγοι χρηματοδουλοι φιλαργυροι!!!!!!

Απάντηση

27-09-2023 15:47Κερνά μας μαυρομάτα μου

Τα περισσότερα στρέμματα είναι διότι βγήκαν περισσοτερες επιλέξιμες εκτάσεις βάσει τροποποίησης του κανονισμου τηςΕΕ το οποίο ζητησαν κράτη μελοι. Πολλοί κτηνοτρόφοι δήλωσαν επιλέξιμες εκτάσεις γρασιδοτοποι. Αλεξανδρινό τριφυλλι ως βοσκοτοποι. Από το2021 υπάρχει νομος όπου βοσκότοπος χωρίς μητρώο εκτροφής ζουν δεν ενεργοποιεί δικαιώματα...

Απάντηση

27-09-2023 14:24kotsos

Κοψτε τα ολα να πρασινισματα κιτρινισματα κοκκινισματα να καλλιεργουν μονο εταιρειες!

Απάντηση

27-09-2023 14:21ΝΙκος

Πληρωνουμε ενα καρο λεφτα στον οπεκεπε για να μην μπορουν να κανουν εναν υπολογισμο! Με λιγα λογια οσοι πηραν δικαιωματα την ηπιαν - οσοι ειχαν θα την πιουν- και ο οπεκεπε κερναει με τα λεφτα μας!

Απάντηση

27-09-2023 14:21Κώστας

Tα μισά ζώα, ανύπαρκτοι-μη χρησιμοποιούμενοι βοσκότοποι της ''τεχνητής λύσης'', όλοι με ψεύτικο χαρτί βιολογικής κτηνοτροφίας για το οικολογικό σχήμα, μη ύπαρξη βιολογικών ζωοτροφών, μη ύπαρξη σφαγείων βιολογικών. Αναμενόμενο ήταν να στραβώσει η δουλειά. Τα θύματα φυσικά είναι πάντα οι κτηνοτρόφοι, ποσοστό των οποίων εκμαύλισε το ίδιο το κράτος με τις ''λύσεις'' του.

Απάντηση

27-09-2023 12:15Γιάννης

Περισσότερα στρέμματα βοσκοτόπων λέει... Σύμφωνα με τις στατιστικές τα ζώα στην Ελλάδα μειώνονται... Άρα ενισχύουμε το σύστημα βοσκότοπος χωρίς ζώα και είσπραξη επιδοτήσεων από άσχετους με την κτηνοτροφία...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-09-2023 12:09Αγροτης

Νομίζω άλλο θέλετε να γράψετε κ άλλο γράφετε!!ενημερωθειτε πιο καλά!πως γίνεται να πάρει παραπάνω έκταση από όση έχει ένας κτηνοτρόφος ;;;όσα δικαιώματα έχει τόση έκταση θα πάρει !!ξανα μελετήστε το άρθρο σας.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία