BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στην προκαταβολή τσεκ και στην εξόφληση γράφουν 11 αλλαγές

Οι 11 αλλαγές στο νέο µηχανισµό επιδοτήσεων που µπαίνει σε εφαρµογή επισήµως από την προκαταβολή του τσεκ στο τέλος Οκτωβρίου, µοιάζει πλέον να ανταµοίβει όσο ποτέ τόσο τη µεγέθυνση των εκµεταλλεύσεων και τους αγρότες που κάνουν το «έξτρα» βήµα µε καλλιεργητικές πρακτικές που είχαν συνηθήσει σε µια πιο σύγχρονη διαχείριση των φροντίδων στις εκµεταλλεύσεις τους.

5_99

Γιώργος Κοντονής

18684
9

Και, παράλληλα να «τιµωρεί» όσους κάθονται πάνω στα ιστορικά δικαιώµατα αρκούµενοι σε µία υποτυπώδη δουλειά στις εκµεταλλεύσεις τους. 

Φέτος λοιπόν θα είναι η πρώτη φορά που:

  •  Οι αγρότες θα λάβουν το πρασίνισµα σε όλα τα επιλέξιµα στρέµµατα και όσοι είχαν λίγα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης που δεν κάλυπταν όλη την έκταση που δήλωναν στο ΟΣ∆Ε θα έχουν ένα όφελος παραπάνω σε σχέση µε περασµένες χρονιές.
  •  Θα ξεκινήσει η σύγκλιση στο µεγαλύτερο επίπεδο που έχει υπάρξει και χωρίς καµία προστασία για τα ιστορικά δικαιώµατα.
  •  Θα δοθεί το µικρότερο ποσό βασικής ενίσχυσης από την ηµέρα που θεµελιώθηκε αυτό το καθεστώς.
  •  ∆εν θα είναι σταθερό το πρασίνισµα ετησίως και θα «παίζει» ανάλογα τη συµµετοχή των αγροτών ανά δράση µε ό,τι σηµαίνει αυτό και για την τύχη της Κάρτας του Αγρότη.
  •  Θα στερηθούν το πριµ πρασινίσµατος µερίδα των 37.564 δικαιούχων της Βιολογικής Γεωργίας (5η πρόσκληση λήξη δεσµεύσεων 2025). Πρόκειται για το 5% των αγροτών που κάνουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. O λόγος είναι η ασυµβατότητα που υπάρχει ανάµεσα στις δράσεις πρασινίσµατος και στις δεσµεύσεις του ΠΑΑ για τα βιολογικά. Κάποια επιπλέον ενίσχυση θα µπορούν να λάβουν µόνο εκτάσεις σε αναβαθµίδες, όσοι έχουν προχωρήσει σε σπορές χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών ποικιλιών Κοινοτικού ή Εθνικού Καταλόγου και οι δενδροκαλλιεργητές (ελιά, εσπεριδοειδή και λοιποί οπωρώνες) που έχουν δηλώσει τη δέσµευση για τα καλοκαιρινά κλαδέµµατα. Για τους κτηνοτρόφους δεν υπάρχει κάποια ρεαλιστική λύση.
  •  Προβλέφθηκε συνδεδεµένη ενίσχυση για κριθάρι, µαλακό σιτάρι (10 ευρώ αµφότερα), καλαµπόκι (55 ευρώ) και αναδιανεµητική ενίσχυση για τις µικρές εκµεταλλεύσεις.
  •  Κόβεται εξολοκλήρου το πρόγραµµα της Απονιτροποίησης όπου έβρισκαν διέξοδο χιλιάδες βαµβακοπαραγωγοί για να συµπληρώσουν το εισόδηµά τους. Ειδικά το βαµβάκι δεν έχει όπως έχουν τα πράγµατα καλές εναλλακτικές από τα eco-schemes, πέρα, µόνο για φέτος τα βιολογικά.
  •  H συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών θα υπολογιστεί ανά στρέµµα σε όλες τις αγρονοµικές περιφέρειες και δεν θα πληρωθεί µε βάση ποσοστό της µέσης αξίας δικαιωµάτων.
  •  Οι κτηνοτρόφοι που δεν εντάχθηκαν στο eco-scheme για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας δεν θα δουν ούτε 1 ευρώ από το πρασίνισµα της φετινής περιόδου.
  •  Για πρώτη χρονιά αµφισβητείται έντονα το χρονοδιάγραµµα πληρωµής του πρασινίσµατος εντός του ∆εκεµβρίου.
  •  Το Εθνικό Απόθεµα θα υπολογίζεται ανά αγρονοµική περιφέρεια και όχι οριζόντια, γεγονός που θα αλλάξει κυρίως την τύχη της βασικής ενίσχυσης στα βοσκοτόπια.

 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

20-11-2023 13:59Γιώργος

Όλοι οι αγρότες μία ζωή γλύφτες είμαστε πετάνε ένα ξεροκόμματο και λέμε ευχαριστώ

Απάντηση

14-11-2023 20:35Γιαννης

Κάτι δεν πάει καλά με την εκτέλεση της νέας ΚΑΠ ας το δει ο κύριος Πρωθυπουργός.Νομιζω θα βρει λύση.οι αγρότες εμπαιζονται.Δεν γνωρίζω ποιος φταίει.Υπαρχουν προβλήματα παντού.

Απάντηση

23-10-2023 13:49Ηλιας Λακωνια

Με τα νεα μετρα για την επιδοτηση των ελαιοκαλλιεργητων τα οποια ειναι ασαφη και μη οριστοκοποιημενα ακομα δεν γνωριζουμε ακομα τι και πως ισχυει Μας καλουν να κανουμε πραγματα που κοστιζουν σε χρονο, κοπο και χρημα αλλα στον αερα , αν και μηπως θα!!!! Η Λακωνια δεν ειναι στους νομους για αναβαθμιδες αν και εχει Ταυγετο και Παρνωνα Στα Βιολογικα δεν μας δινουν πρασινισμα αν και στα αυθερετα κομενα σαν μη επιλεξιμα χωραφια μας, δεν μας επιτρεπουν να εχουμε μη βιολογικες μεθοδους καλλιεργειας αν και οχι μονο δεν μας επιδοτουν για αυτα αλλα μας κοβουν και ενα χρηματικο προστιμο αλλο τοσο με αυτο που μας κοψανε ενω ηταν επιλεξιμα τοσα χρονια σαν μη βιολογικα και χωρις γα μας εξηγουν και για ποιο λογο δεν τα επελεξαν Μας ζητουν να καλιεργησουμε ψυχανθη αναμεσα στις ελιες και να μην καψουμε τα κλαδεματα που για να γινει πρεπει να πληρωσουμε τρακτερ για να το κανουμε Για αυτα και αλλα ακομα εχω αρχισει να βλεπω την απενταξη μου απο τα βιολογικα την επομενη καλλιεργητικη περιοδο και ισως να αρχισω να σκεφτομαι σοβαρα για τον επομενο χρονο οτι πρεπει να αδιαφορησω για τις επιδοτησεις εντελως οπως εκαναν και το 40% των Γερμανων αγροτων αυτον τον χρονο που δεν δεχτηκαν να ενταχτουν στην νεα ΚΑΠ !!!!

Απάντηση

23-10-2023 08:46Δημήτρης κ

Όπως τον χειμώνα με πολύ κρύα δεν καθαρίζουμε τις ελιές έτσι κ το καλοκαίρι τους ζεστο καιρό δεν κάναμε καθαρό

Απάντηση

22-10-2023 14:27eletheras boskis

Φέτος λοιπόν θα είναι η πρώτη φορά που οι κτηνοτρόφοι θα έχουν μείωση της βασικής. δεν θα πάρουν από αυτό το καινούργιο εκτρωμα με τους συντελεστές της αναδιανεμητικης γιατί έχουν και λίγα αροτραια .δεν μπορούν να κάνουν κανένα πρασινισμα λόγω τεχνικής λύσης. περιοχές που ήταν μοιονεκτηκες δεν της αναγνωρίζουν πλέον . Πολλές ημιορεινές περιοχές εγηναν πεδινές άρα ούτε αυτό το βοήθημα της εξησοτικης. Φέτος λοιπόν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα δινοπαθησουν . Αλλά καλά να μας κάνουν . 41% Φέτος λοιπόν και στο εξής οι κτηνοτροφία θα συρρικνωθεί και άλλο .γιατί καλώς κακώς δεν ξέρω οι επιδοτήσεις συνέβαλαν να συνεχίσουμε ήταν το 30% του εισοδήματος μας .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-10-2023 11:19maria

Να γράψετε και για την δωδέκατη αλλαγή ,που είναι το μετερεο βήμα του κτηνοτρόφου με όλα αυτά τα μη εφαρμόσιμα της καπ . Και ναι μας τιμωρουν επειδή οι τελευταίοι εναπομείναντες Μοϊκανοί έχουν παραμείνει στην ύπαιθρο και παράγουν . Η κτηνοτροφία ΕΑΛΩ κ δεν ενδιαφέρεται κανείς. Εκτός από μερικούς που καταντησαμε γραφικοί πλέον να γράφουμε τα ίδια κ τα ίδια στα σχόλια του agronews.

Απάντηση

22-10-2023 09:2540χρονια τσελιγκας

Τιμωρείται την κτηνοτροφια με τον ποιο βάρβαρο τρόπο αφήνοντας έξω από την αναδιανμ. Χάρις στην τεχνική λυση βοσκοτόπων έξω από τα οικοσυστ επειδή εμείς έχουμε κ λίγες αροτραίες να καλύπτουμε το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Αυτός που υπέγραψε αυτές τις εφαρμόστηκε μας έγραψε στα μπιχλιμπιδια του αφήνοντας μας με τη βασική κουτσουρεμενη κατα20τα εκατό. Η κτηνοτροφία είναι για όσους δεν το ξέρουν είναι 18 ώρες δουλειάς την ημέρα επί 365 ημέρες το χρόνο. Δεν υπάρχει χαρά η λυπη τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί σε θέλουν δίπλα τους για να νιώσουν Τα ακουτε ανεγκέφαλοι πολιτικαντηδες επαγγελματίες μη σας πω καμια βαρυτερη κουβέντα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά