BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Έμειναν στα λόγια τα αυξημένα πριμ για τα eco-schemes, χωρίς θάρρος ο φάκελος τροποποίησης της ΚΑΠ

Με τα ίδια προβλεπόµενα ποσά eco-schemes θα κινηθεί ο µηχανισµός των άµεσων ενισχύσεων και το 2024, σύµφωνα µε το υπό τροποποίηση Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας, το οποίο υποβλήθηκε την περασµένη εβδοµάδα.

4-5_01_2

Γιώργος Κοντονής

4739
26

Έμειναν στα λόγια τα αυξημένα πριμ για τα eco-schemes, χωρίς θάρρος ο φάκελος τροποποίησης της ΚΑΠ

Αυτό σηµαίνει ότι η µελέτη που είχε εκπονηθεί για τον επαναπροσδιορισµό των ποσών µε βάση τις πληθωριστικές πιέσεις στα κόστη των αγροτικών εκµεταλλεύσεων µένει στο συρτάρι µέχρι νεοτέρας. Υπενθυµίζεται ότι η σχετική µελέτη προέβλεπε µεταξύ άλλων την οριζόντια αύξηση των πριµ στη βιολογική γεωργία, την επιδότηση της χρήσης πιστοποιηµένων σπόρων χειµερινών σιτηρών µε ποσό που άγγιζε τα 50 ευρώ το στρέµµα κ.α.

Προς το παρόν είναι άγνωστο γιατί δεν αξιοποιήθηκε η σχετική µελέτη που είχε υλοποιήσει η οµάδα συµβουλευτικής της ΚΑΠ. ∆ηλαδή αν απλά το απέρριψε η DG Agri της Κοµισιόν ή οι διαχειριστικές αρχές δεν ήθελαν να προβλέψουν αυξηµένα ποσά µε το φόβο ότι θα ξέφευγαν οι ανάγκες προϋπολογισµού. Πάντως, πέρα από τις δράσεις βιολογικών, χρήσης ψηφιακής εφαρµογής και σποράς τοπικών ποικιλιών, τα υπόλοιπα eco-schemes υπολειτούργησαν. Σηµειώνεται πως τα πράγµατα δυσκολεύουν αναφορικά µε τη συµµετοχή των αγροτών στα eco-schemes λόγω της αυστηροποίησης του πλαισίου εισαγωγής στη βιολογική γεωργία (διατήρηση). την ίδια ώρα η υποχρέωση για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων µε όλα τα τιµολόγια να αναρτώνται στο MyData από την 1η Ιανουαρίου 2024 φέρνει ουσιαστικά προ των ευθυνών τους εκείνους που επέλεξαν τη δράση διατήρησης της βιολογικής γεωργίας στα πλαίσια των eco-schemes.

Το τροποποιηµένο σχέδιο της ΚΑΠ αναµένεται να εγκριθεί από την ΕΕ έως τα τέλη του ερχόµενου Γενάρη. 

Οι αλλαγές στις συνδεδεµένες

Αναφορικά µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, οι αλλαγές που προβλέπονται έχουν να κάνουν µε τη χρήση πιστοποιηµένου σπόρου για τα σανοδοτικά ψυχανθή, ενώ µία παρόµοια τροποποίηση για το ρύζι απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές. Συγκεκριµένα οι αλλαγές στα καθεστώτα έχουν ως εξής:

Πρώτον, οι αρµόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε πρόταση συµπερίληψης του πιστοποιηµένου σπόρου ως όρου επιλεξιµότητας για τη χορήγηση συνδεδεµένων ενισχύσεων στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (8,3 ευρώ το στρέµµα). Αφορά τις καλλιέργειες µηδική-τριφύλλι µε ισχύς από το 2024. Καθώς µιλάµε για µία καλλιέργεια που θέλει σπορά κάθε 5 χρόνια, δεν αναµένεται να επιβαρύνει σε µεγάλο βαθµό τους παραγωγούς. Ωστόσο µένει να φανεί πώς θα αντιµετωπιστούν οι σπορές που έχουν γίνει στο παρελθόν και θα χρειαστεί να αιτηθούν συνδεδεµένη του χρόνου. Σηµειώνεται πως η χρήση πιστοποιηµένου σπόρου, ενεργοποιεί επιπλέον και την ειδική ενίσχυση ύψους 62 ευρώ το στρέµµα µέσω eco-schemes (δράση 1).

∆εύτερον, έχει γίνει πρόταση εξειδίκευσης στη συνδεδεµένη καλαµποκιού για καρπό και ενσίρωµα.

Τρίτον θα γίνει η συµπερίληψη στη συνδεδεµένη βοείου και των σφάγιων 13 µηνών. Σηµειώνεται πως µε βάση το θεσµικό πλαίσιο που ισχύει σήµερα έχει εντοπιστεί ένα κενό ανάµεσα στα µέτρα για «συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγια ζώων ηλικίας 11-12 µηνών» και «Συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγια ζώων ηλικίας από 14 έως 24 µηνών». Μένει να φανεί αν για τα 13 µηνών σφάγια οι παχυντές θα λαµβάνουν 200 ή 250 ευρώ το κεφάλι.

Τέταρτον, µειώνεται η ελάχιστη στρεµµατική απόδοσης στο βαµβάκι (73,39 ευρώ το στρέµµα) κατά 30%, αντί για 20% που ισχύει τώρα, η οποία ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νοµός) µε βάση τον µέσο όρο της πραγµατικής στρεµµατικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Για παράδειγµα στη Λάρισα θα µειωθεί το στρεµµατικό όριο από τα 334 κιλά στα 292 κιλά, στην Καρδίτσα από τα 306 κιλά το όριο θα µειωθεί στα 267 κιλά και στη Βοιωτία από τα 264 κιλά το νέο όριο θα οριστεί στα 231 κιλά το στρέµµα.

Προσθήκη νέου Μέτρου στο ΠΑΑ

Στις αλλαγές που σχετίζονται µε παρεµβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συµπεριλαµβάνεται η εισαγωγή νέας παρέµβασης στο πλαίσιο του άρθρου 76 καν. (ΕΕ) 2021/2115, Π3-76-1.1 «Επιδότηση Ασφαλίστρου» µε ενωσιακή συµµετοχή 200 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά το µέτρο αυτό θα καλύπτει το 50% των επιπλέον εξόδων που καλείται να αναλάβει ο παραγωγός εφόσον ενταχθεί στο επίπεδο ασφάλισης για προαιρετικούς κινδύνους όπως είναι η ακαρπία και ο περονόσπορος. Για να γίνει αυτό το Μέτρο θα απορροφηθούν κονδύλια από άλλα Προγράµµατα.

Το µέρος του ασφαλίστρου που θα αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τον παραγωγό. Το ποια θα είναι η αύξηση στον τιµοκατάλογο του ΕΛΓΑ για τους προαιρετικούς κινδύνους αλλά ακόµη και για τους υποχρεωτικούς δεν έχει γίνει ακόµη γνωστό.

Οι δροµολογούµενες αλλαγές στην αιρεσιµότητα

Αναφορικά µε την αιρεσιµότητα τροποποιήσεις αναµένονται για εκείνες που αφορούν την αµειψισπορά, την αγρανάπαυση, την προστασία υγροτόπων και τη δηµιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά µήκος υδατορεµάτων (ΚΓΠΚ 2, ΚΓΠΚ 4, ΚΓΠΚ 7 και ΚΓΠΚ 8).  Τα ποσοστά αγρανάπαυσης (3-7% του αγροτεµαχίου και αµειψισποράς (1/3 του χωραφιού ετησίως), δεν δύναται να αλλάξουν αν δεν τροποποιηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισµός, οπότε αναµένεται να παραµείνουν σταθερά.

Για την τροποποίηση που αφορά τους τυρφώνες και την προστασία τους, έχουν τεθεί υπόψη των αρχών προβλήµατα εφαρµογής σε ορισµένες περιοχές (π.χ στην Καβάλα) οπότε θα υπάρξει η κατάλληλη τροποποίηση. Σηµειώνεται πως για την ΚΓΠΚ 7 που αφορά την αγρανάπαυση, εκκρεµεί ακόµη το αίτηµα της Γαλλίας για µερική τήρησή της, το οποίο υποστηρίζει και η χώρα µας. 

Αλλαγές που αφορούν στην αποτελεσµατικότερη εφαρµογή του συστήµατος AKIS και του Εθνικού ∆ικτύου ΚΑΠ και λοιπές διορθώσεις τυπικών ή πρόδηλων σφαλµάτων, οι οποίες δεν επηρεάζουν την εφαρµογή της πολιτικής ή των παρεµβάσεων του ΣΣ ΚΑΠ.

Πάντως από τα παραπάνω, φαίνεται πως τελικώς εκτός απροόπτου, οι αγρότες δεν έχουν να περιµένουν κάτι το ιδιαίτερο από την τροποποίηση της ΚΑΠ. Ειδικά µετά από αυτό το άκρως αποτυχηµένο, εκ του αποτελέσµατος των πληρωµών, πρώτο έτος εφαρµογής που δεν λειτούργησε σχεδόν τίποτα έγκαιρα και όπως έπρεπε, η ατολµία αυτή θα κοστίσει. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (26)
Προσθήκη σχολίου

31-12-2023 02:21Βασίλης

Η κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη Αλεξία και ανιψιά του Κούλη αγόρασε το μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ιταλία με 1,5 δις. Καλά αν περιμένετε από τους δημοσιοκάφρους στα δελτία να πούνε κάτι θα περιμένετε πολύ. Το θέμα είναι πως όλες οι νεοδημοκρατικές βδέλλες λεηλατούν τη χώρα και ο νεοέλληνας παίζει βίδα μπουρλότ μπιρίμπα και κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου. Τόσο λάμπα λαό και τόσο χαϊβάνι δεν έχω ξαναδεί. Οι μπλε βδέλλες κάνουν τη δουλειά τους ρουσφέτι διορισμό εσείς οι υπόλοιποι τι κάνετε; Να βγάλει το φίδι από την τρύπα άλλος συνεχίστε ότι κάνετε. Η επόμενη χρεοκοπία πλησιάζει και δεν θα υπάρξει κανένας νεροκιυβαλητής να σας βγάλει από τη λάσπη όταν και εσείς τώρα δείχνετε απάθεια και αδιαφορία για τα κοινά. Σύμφωνα με άρθρο γερμανικής εφημερίδας ( εδώ δεν τολμάνε να λένε αλήθειες) το 2032 τελειώνω η περίοδος χάριτος των τόκων και της ευρωπαϊκής βοήθειας το 2032 θα πληρωθούν 30 δις τόκοι που αυτοί τη στιγμή αφήνονται για μετά και η Ελλάδα των κοτζαμπάσηδων θα βγει στις αγορές με δημόσιο χρέος 400 δις συν οι τόκοι 30 δις. Δόθηκε χρόνος από τα μέλη η οικονομία της Ελλάδας να μπει σε σωστή διαχείριση και να συμμαζευτεί η φοροδιαφυγή η διαφθορά και η σπατάλη και η κακοδιαχείριση. Βλέπετε εσείς κάτι από τα παραπάνω; Εδώ το πλιάτσικο συνεχίζετε κανονικά. Δάνεια παίρνουν και φουσκώνουν το δημόσιο χρέος για τις επόμενες γενιές. Παράγει κάτι η Ελλάδα και δεν το ξέρω; Έκλησαν εργοστάσιο ζάχαρης λιπασμάτων διέλυσαν κρατικές επιχειρήσεις για να τις ξεπουλήσουν σε συμφέροντα. Υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο στην Ελλάδα από την κυβέρνηση; Με τα ανούσια μπλα μπλα μπλα των υπουργών; Ποιο είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης για την πρωτογενή παραγωγή και για τους άλλους τομείς; Η Ελλάδα πάει στα βράχια και οποίος καταλαβαίνει πέντε πράγματα ας κάνει τα κουμάντα του.

Απάντηση

31-12-2023 00:45Sakis

Στα 5 χρόνια 4 υπουργοί αλλάξανε κ ένας του ΟΠΕΚΕΠΕ ποιοι φταίνε ΟΕΟ!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

31-12-2023 00:28Βασίλης

Η σύζυγος του υπουργού Χατζηδάκη πλαστικός χειρούργος στο επάγγελμα δήλωσε 7.000 η σύζυγος του Βορίδη στο επάγγελμα παιδίατρος δήλωσε 3,500 ευρώ. Δεν σας θεωρούν ηλίθιους αλλά είστε κιόλας. Ο Χατζηνικολαου χρωστάει σε ασφαλιστικά ταμεία εφορία και θαλασσοδάνεια 25 εκατ ευρώ του γίνονται συνεχώς ρυθμίσεις και δεν πληρώνει τίποτα για αυτό οι ερωτήσεις προς το Μητσοτάκη είναι για τα ντολμαδάκια. Και εμάς δεν μας δίνουν ούτε τα χρήματα που δικαιούμαστε. Αλλά δεν είμαστε ενιαίος λαός για αυτό ο καθένας κοιτάει την πάρτη του. Το διαίρε και βασίλευε το έχουν περάσει μια χαρά στην κοινωνία οι μπλε γενίτσαροι ώστε όλοι να δουλεύουν για αυτούς. Το πρόβλημα είναι μόνο με το μπάχαλο της νέας ΚΑΠ οι μειωμένες επιδοτήσεις; Φυσικά και όχι. Λιπάσματα καύσιμα ενέργεια όλα έχουν πάει στο Θεό. Που είναι η αντίδραση μας; Εδώ θα έπρεπε να κόψουμε την Ελλάδα στα δύο. Όλοι λουφάζουν και ποιο πολύ οι καθυστερημένοι νεοδημοκράτες. Ποιο καθυστερημένοι από τους νεοδημοκράτες δεν υπάρχει σε όλο τον πλανήτη. Τελείως ηλίθιοι. 9 δις ευρώ έδωσε η κυβέρνηση στους παρόχους ενέργειας επιδοτούνται ουσιαστικά την κερδοσκοπία τους με χρήματα τον φορολογουμένων. Από 1 - 1 - 24 έρχονται νέες αυξήσεις στην ενέργεια. Στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβότερο ρεύμα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είδη πρώτης ανάγκης ποιο ακριβά από χώρες της Ευρώπης με βασικό μισθό 1,600 ευρώ. Πόσο ραγιάς είσαι ρε κακομοίρη νεοέλληνα σου πετάνε πετσοκομμένες επιδοτήσεις και εσύ σαν επαίτης τα παίρνεις και δεν βγάζεις αχνά. Ο νεοέλληνας κατάντησε λαπάς και μπουνταλάς.

Απάντηση

31-12-2023 00:12Βασίλης

Οι αγρότες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τη νέα ΚΑΠ. Εδώ μπασταρδεύουν τα προγράμματα για να υπηρετούν συντεχνίες συμφέροντα και ημέτερους. Ακόμα και χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ με δέκα χρόνια στην Ευρώπη και έχουν μπει σε σειρά. Πήγε φίλη μου Ουγγαρία - Βουδαπέστη και έπαθε πλάκα με την οργάνωση τους. Και εδώ οι μπλε κατσαπλιάδες που παριστάνουν τους μενουμευρωπάδες έχουν καταντήσει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα. Κρίμα το αίμα που έχασαν οι πρόγονοι μας για να ελευθερώσουν την Ελλάδα την θυσία τους δεν την αξίζετε μπασταρδοέλληνες. Είστε μια μπασταρδόφαρα και σας αξίζει να γίνετε ξανά βιλαέτι της Τουρκίας και ραγιάδες. Αυτό σας αξίζει αυτό θα πάρετε.

Απάντηση

30-12-2023 23:59Βασίλης

Αν πάτε στα Μπίτολα θα δείτε στο τελωνείο εκατοντάδες φορτηγά να κουβαλάνε το ελληνικό κάρβουνο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού δημοσίου της πρώην ΔΕΗ και να το πηγαίνουν στα Μπίτολα όπου εκεί έχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα ο Κοπελούζος. Αυτή είναι η ανάπτυξη της ΝΔ. Εμείς πληρώνουμε πράσινο κίτρινο μπλε και πορτοκαλί κλέψιμο και οι δίπλα έχουν φθηνότερη ενέργεια με τον ελληνικό άνθρακα που προφανώς ο Κοπελούζος παίρνει τζάμπα δίνοντας απλά μίζες στους Μητσοτάκηδες. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης του Μητσοτάκη. Αλλά οι μητστη δουλειά κάνουν κλέβουν και τα πόμολα και οι ηλίθιοι τους ψηφίζουν. Όταν δε μιλάς με νεοδημοκράτη συνταξιούχο της ΔΕΗ και τα παιδιά μετανάστες στη Σουηδία και σου λέει πως ο Μητσοτάκης θα φτιάξει την Ελλάδα τότε το πρόβλημα στον εγκέφαλο είναι πολύ σοβαρό.

Απάντηση

30-12-2023 23:48Βασίλης

Από το βιβλίο του Χίτλερ ο Αγών μου»: «… ο νικητής, αν είναι έξυπνος, θα εμπιστευθεί σε πρόσωπα της εθνικότητας του νικημένου λαού, που δεν έχουν ούτε χαρακτήρα, ούτε τιμή, τον ρόλο του δεσμοφύλακα διότι γνωρίζει ότι τα πρόσωπα αυτά θα τον βοηθήσουν στο έργο της ολοκληρωτικής υποδούλωσης των συμπατριωτών τους, κατά τρόπο πολύ σκληρότερο και πολύ πιο ανελέητο από εκείνον που θα μεταχειριζόταν ένα οποιοδήποτε ξένο κτήνος»! Σε κάθε τόπο θα βρεθούν κάμποσα φιλόδοξα καθάρματα, που θα εξυπηρετήσουν πρόθυμα τους σκοπούς μου, γιατί αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να αναδειχθούν και να πλουτίσουν στη χώρα τους…» – Χίτλερ, «Ο Αγών μου»] Και δείτε σήμερα ποιοι είναι το πολιτικό σύστημα που κυριαρχεί ποια είναι η οικονομική ελίτ και τι κάνει και όλοι μαζί ποια συμφέροντα εξυπηρετούν και θα καταλάβετε σε ποιους αναφέρονταν ο Χίτλερ στο βιβλίο του ο Αγών μου. Τώρα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα για το μέσο καθηστερημένο ψηφοφόρο της ΝΔ αλλά και για το μέσο νεοέλληνα που δεν βλέπει την τύφλα του. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ η Ελλάδα το 2040 θα είναι 7 εκατομμύρια αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η μετανάστευση των νέων και η υπογεννητικότητα. Λοιπόν 7 εκατ πληθυσμός το 2040 οι μισοί άνδρες και οι άλλοι μισοί γυναίκες από τους οποίους οι περισσότεροι θα είναι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι ενεργός πληθυσμός. Συνεχίστε ότι κάνετε. Η ταφόπλακα στην Ελλάδα θα μπει με την βάρδια και πλατιά υπογραφή των νεοελληναράδων. Όταν ένας λαός είναι πολτός κατά βάση αμόρφωτος και δεν γνώριζειούτε την ιστορία του είναι αναγκασμένος να ξαναζήσει τραγικές στιγμές. Ο σχόλιο είναι γενικό και αφορά το μπάχαλο τη διαφθορά και τη διαπλοκή που τρώει τις σάρκες της χώρας. Οι επιδοτήσεις και το μπάχαλο είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (10)

30-12-2023 21:26Πσοφο στους επιλαχουντικους

Αυξάνουν τους μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους αλλά για εμάς δεν υπάρχει πληθωρισμός και τα αφήνουν στο συρτάρι....

Απάντηση

30-12-2023 20:01Λιλα

Όταν ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου είναι πολιτικός μηχανικός και δηλώνει ότι για να πάρεις επιδοτήσεις πρέπει να ξεσκιστείς στην δουλειά κάτι δεν πάει καλά. Επιδότηση είναι στην δίνουν για να είσαι αγρότης. Καλη χρόνια σε όλους με υγεία.

Απάντηση

30-12-2023 19:46

Μην ανισυχηται φίλοι μου αγρότες τις εκλογές θα σας πετάξει κανα ξεροκόμματο και θα το ρίξετε δαγκωτό παλι …

Απάντηση

30-12-2023 16:35Δεν πάει άλλο

Θέλω να ενημερωνομε .. αλλά πραγματικά...δεν μπορώ άλλο ..οι εισφορές αυξάνονται τα έξοδα αυξάνονται και όλα τα άλλα μειώνονται ..πάμε κατά διαόλου...δεν περιγράφω άλλο...

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά