Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Πενταετή αναστολή δίωξης συνεταιριστών σε νέα τροπολογία

Τη «θηλιά από το λαιµό» των συνεταιριστών, οι οποίοι ατυχώς έχουν συνδέσει τη δράση τους µε πτωχευµένες και υπό εκκαθάριση δευτεροβάθµιες συνεταιριστικές οργανώσεις έρχεται να βγάλει τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και θα ψηφιστεί μαζί με το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς που συζητείται τις ημέρες αυτές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

tropovoridisheeeeeelpmesomebody

1193
1

 Η τροπολογία αυτή αναστέλλει την ισχύ των αστικών και ποινικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε µέλη των διοικήσεων των επίµαχων αγροτικών οργανώσεων, για πέντε χρόνια και τους επιτρέπει να λαµβάνουν ασφαλιστική και φορολογική ενηµερότητα για να µπορούν να κάνουν συναλλαγές στο διάστημα αυτό.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για άσκηση ποινικής δίωξης για τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς χρέη και η δυνατότητα άσκησης σχετικής ποινικής δίωξης, ενώ σε περίπτωση που έχει ήδη ασκηθεί, αναστέλλεται η πρόοδος της ποινικής διαδικασίας. Αναστέλλεται επίσης η εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων, που εκκρεμούν ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων κάθε βαθμού δικαιοδοσίας, για τα προαναφερόμενα πρόσωπα και για τις ίδιες αιτίες. Η εκτέλεση της ποινής που τυχόν επιβλήθηκε αναστέλλεται ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Ομοίως αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, η έναρξη και η συνέχιση αναγκαστικής εκτέλεσης και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της προσωπικής περιουσίας των, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, ατομικώς και εις ολόκληρον ευθυνομένων μαζί με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, φυσικών προσώπων.

Οι διατάξεις της τροπολογίας αυτής καταλαμβάνουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, ήτοι τους προέδρους και λοιπά μέλη της διοίκησής τους ή τους εντεταλμένους υπαλλήλους τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραμματείς και οι ταμίες, και ειδικότερα τόσο τα πρόσωπα που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, όσο και εκείνα, η θητεία των οποίων έχει λήξει καθ" οιονδήποτε τρόπο μέχρι την έναρξη ισχύος του.

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή για τις περιπτώσεις που τα πρόσωπα της παρ. 2 έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για αδικήματα που διαπράχθηκαν με δόλο σε βάρος της περιουσίας των νομικών προσώπων του παρόντος.

Η τροπολογία αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου με θέμα την Επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

«Δεν πρόκειται για μια απλή αναστολή, είναι στάχτη στα μάτια! Ακούστε λοιπόν τι φέρνει:

Αναστέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης ή, σε περίπτωση που έχει ήδη ασκηθεί, αναστέλλεται η πρόοδος της ποινικής διαδικασίας.Αναστέλλεται επίσης η εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων, που εκκρεμούν ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων κάθε βαθμού δικαιοδοσίας.Αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής που τυχόν επιβλήθηκε ή, εφ’ όσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και αδικήματα που έχουν διαπραχθεί με δόλο σε βάρος των συνεταιρισμών. Κι αυτό φαίνεται από τη παρ. Ε που αναφέρει ότι «Η διάταξη δεν έχει εφαρμογή για τις περιπτώσεις, που τα προαναφερόμενα πρόσωπα έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για αδικήματα που διαπράχθηκαν με δόλο σε βάρος της περιουσίας των συνεταιρισμών».

Δηλαδή φαντασθείτε ένα συνεταιρισμό που στη διάρκεια της εκκαθάρισης αποκαλύπτεται ότι από δόλο ένα μέλος υπεξαίρεσε χρήματα που αφορούσαν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Θα ανασταλούν κι αυτά.

Δεν δίνεται η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη αυτοί που κλέψανε να λογοδοτήσουν.

Είναι επίσης απαράδεκτο να βάζετε στην ίδια μοίρα κάποιο μέλος της Διοίκησης ενός μικρού συνεταιρισμού που δεν μπόρεσε να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του συνεταιρισμού με τον άλλον που δεν πλήρωσε γενικά όλες τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο και έφαγε τα λεφτά.

Όχι μόνο δε μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια ρύθμιση αλλά και την καταδικάζουμε. Δεν αντέχει η κοινωνία μια τέτοια ρύθμιση.» Υποστήριξε ο πρώην υπουργός.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-02-2020 19:32ΑΓΡΟΤΗΣ

Την ιδια ακριβως ακριβως τροπολογια φερατε κι εσεις κ αποστολου και μαλιστα 2 φορες και μαλιστα οι βουλευτες του συριζα την στηριζαν εν θερμω την δευτερη φορα μαλιστα απ οτι θυμαμαι ο εισηγητης ηταν ο κ λαππας βουλευτης συριζα ο οποιος αιτιολογισε για πιο λογο πρεπει να περασει ο νομος αυτος,διοτι κατηγορουνται ανθρωποι αδικως και χωρις λογο ασχετα αν την τελευταια στιγμη την πηρατε πισω για κοματικους λογους που μονο εσεις ξερεται,

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία