Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Παγώνει η εκκαθάριση εργοσήμων εργατών γης από το 2017

Σε αναμονή εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται οι συνταξιοδοτούμενοι αγρότες για την εκκαθάριση των εργοσήμων εργατών γης από το 2017 μέχρι και το 2019.

000_n-8_2

92
1

Χιλιάδες ασφαλισμένοι εργάτες γης δεν μπορούν να αποδείξουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και τη συνέχειά της, στερούμενοι παροχών υγείας κλπ, πολλοί δε άλλοι δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τις εισφορές τους για τα έτη 2017,2018,2019, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Το παραπάνω αναδεικνύει σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μπέττυ Σκούφα, με θέμα την καθυστέρηση στη διαδικασία υπολογισμού και απονομής των συντάξεων, λόγω εκκρεμότητας στην εκκαθάριση εργοσήμων των ετών 2017, 2018 και 2019.

Όπως υποστηρίζει η βουλευτής, δεν υφίσταται το απαραίτητο λογισμικό βάσει του οποίου οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα προέβαιναν στους υπολογισμούς (εκκαθαρίσεις).

«Το πάτημα ενός κουμπιού, με το οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ θα έβγαζε τις συντάξεις, όπως τουλάχιστον υποσχόταν, αποδείχθηκε υποκρισία καθώς  εδώ και ενάμιση χρόνο  έχει σε αναμονή χιλιάδες  ασφαλισμένους εργάτες γης, στην πλειοψηφία τους γυναίκες αγρότισσες, που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους» υποστηρίζει μεταξύ άλλων η κα. Σκούφα.

«Και ενώ η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, απαξιούν να απαντήσουν ακόμη και στις ερωτήσεις των συναδέλφων τους βουλευτών, όπως για παράδειγμα στην  ερώτηση που κατατέθηκε στις 11 Μαΐου 2020, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία)  Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα  και 37 ακόμη βουλευτών για την συνεχιζόμενη αργοπορία στην αναγνώριση ασφαλιστικού χρόνου των ασφαλισμένων εργατών γης» συνεχίζει η ίδια. 

 

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΠΡΟΣ:   Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:  Εκκρεμότητα στην εκκαθάριση εργοσήμων των ετών 2017, 2018 και 2019

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. Ερωτήσεων ΒτΕ 6387 και ημερομηνία κατάθεσης την 11.05.2020 Ερώτησή μου, την οποία συνυπέγραψαν 37 Βουλεύτριες και Βουλευτές, σας εξέθεσα αναλυτικά και τεκμηριωμένα τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του Υπουργείου σας, στην «εκκαθάριση των εργοσήμων» -ή πιο επίσημα- στον υπολογισμό και την αναγνώριση ασφαλιστικού χρόνου των ασφαλισμένων εργατών γης για τις περιόδους ασφάλισης των ετών 2017, 2018 και 2019, σε συνέχεια μάλιστα της νομοθέτησης της διάταξης του άρθρου 38 του ν. 4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις» (Α’43), που υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα.

Επειδή την Ερώτησή μας ουδέποτε το Υπουργείο απάντησε και έκτοτε παρήλθαν οκτώ ακόμη μήνες υπουργικής αδράνειας και συνολικά δεκαοκτώ μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που θα «έβγαζε συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού».

Επειδή από την καθυστέρηση της Κυβέρνησής σας για τις περιόδους ασφάλισης των ετών 2017, 2018 και 2019, χιλιάδες ασφαλισμένοι εργάτες γης δεν μπορούν να αποδείξουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και τη συνέχειά της, στερούμενοι παροχών υγείας κλπ, πολλοί δε άλλοι δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τις εισφορές τους για τα έτη αυτά, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Επειδή σύμφωνα με την έρευνά μου, καίτοι υφίσταται η υποτιθέμενη αναγκαία διάταξη, δεν υφίσταται το απαραίτητο λογισμικό βάσει του οποίου οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα προέβαιναν στους υπολογισμούς (εκκαθαρίσεις).

Επειδή οι δικαιολογίες έχουν τα όριά τους, οι δε ολιγωρίες δημιουργούν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, ιδιαιτέρως δε για τον κόσμο της εργασίας και της πρωτογενούς παραγωγής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πού βρίσκεται το απαραίτητο λογισμικό του ΕΦΚΑ, για να γίνουν οι εκκαθαρίσεις των εργοσήμων των ετών 2017, 2018 και 2019; Σε ποιον ανατέθηκε, με τι διαδικασία και τι κόστος;
  2. Γιατί δεν αμβλύνετε τις αλγεινές συνέπειες της έλλειψης λογισμικού με τη χορήγηση προσωρινών συντάξεων ή και παροχών;
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-01-2021 17:58Γιαννης

Ο εργάτης γης που μπαίνει για να δει τις εισφορές του κτλ .;;...στις εισφορές μη μισθωτών τα βγάζει κενά ολα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία