Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Σε πεδίο αοριστίας ο σχεδιασμός της χώρας για τη νέα ΚΑΠ

Σε περιβάλλον αοριστίας κινήθηκε η σύντομη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της κυβέρνησης πάνω στο κομμάτι του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, της διαχείρισης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την διαδρομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μέσα στην διετή περίοδο μετάβασης.

spilios_livanos_vouli

41
0

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απάντησε στην ερώτηση «καθησυχάζοντας» σε πρώτη φάση την αντιπολίτευση, ότι η χώρα θα έχει «ένα απόλυτο, δημιουργικό και σωστό Στρατηγικό Σχέδιο και θα το καταθέσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 που είναι η συμβατική μας υποχρέωση».

Ο ίδιος επιχείρησε στη συνέχεια να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα κινήσεων χωρίς να μπει όμως στην ουσία των επιμέρους επιλογών που καλείται να κάνει η χώρα στο πλαίσιο διαμόρφωσης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

«Ζητήσατε να μιλήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν είδα όμως να αναφέρεστε στην επιτυχία του πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη να φέρουμε 70 δις, στο σύνολο 19,3 για τη νέα ΚΑΠ που είναι πολύ χρήσιμα για τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε και αν δεν είχαν έρθει δεν θα κάναμε αυτήν την συζήτηση» σχολίασε ο κ. Λιβανός. Όπως υποστήριξε ο καθημερινός προγραμματισμός του περιλαμβάνει συσκέψεις και διαβουλεύσεις με θέμα την διαχείριση των τριών σημείων που άπτονται της ΚΑΠ και των κοινοτικών κονδυλίων.

Στο κομμάτι της μεταβατικής περιόδου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται πάνω στον άξονα της ευρωπαϊκής οδηγίας για αξιοποίηση των νέων χρημάτων με παλιούς όρους. «Πάνω σε αυτό βαδίζουμε, δεν έχουμε πρόβλημα εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον στάθηκε στην παρουσίαση της λεγόμενης SWOT analysis που παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο σε συνδυασμό με την συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας ως ex ante αξιολογητής και των διαβουλεύσεων που γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα επιτρέψουν την διαμόρφωση του επιθυμητού στρατηγικού σχεδίου εντός των χρονικών περιορισμών που θέτει η Ευρώπη. Τέλος κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετέχει στην διαδικασία διαμόρφωσης του Σχεδίου, χωρίς να αγκυλώνεται ο δημόσιος διάλογος σε «άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο ζήτημα ενίσχυσης των παραγωγών Καλαμών που δεν κατάφεραν να ενισχυθούν με70 ευρώ το στρέμμα στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, λέγοντας πως ακόμα αναζητείται τρόπος στήριξής τους.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριξε: Σας δώσαμε έτοιμα πολλά πράγματα. Μη χάνετε το χρόνο που κερδήθηκε από εμάς. Κλείνω με μία φράση: Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η μεταβατική περίοδος; Θα είχε εκτροχιαστεί η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου.»

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Βαγγέλη Αποστόλου:

Πρωτολογία

Πολλές οι προκλήσεις, που καλείστε να αντιμετωπίσετε κύριε Υπουργέ αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας εύχομαι να είστε χρήσιμος στο χώρο.

Την περασμένη χρονιά υπήρξαν αρκετές επιπτώσεις στο εισόδημά του, τόσο από τη πανδημία του κορωνοϊού, όσο και από φυσικές καταστροφές που σε πολλές περιοχές, όπως η Εύβοια, εξελίχθηκαν σε τραγωδία.

Για τις επιπτώσεις από την πανδημία δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη. Σύμφωνα με δικές σας δηλώσεις, μέχρι σήμερα έχετε εκταμιεύσει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους μόνον 270 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες, αφήνοντας εκτός των ενισχύσεων την πλειοψηφία των κατοίκων της υπαίθρου που ασχολούνται με τη γεωργία.

Αναφέρομαι ειδικά σε δύο κατηγορίες, που αφορούν και στη δική σας πατρίδα στους αιγοπροβατοτρόφους και στους ελαιοκαλλιεργητές. Αποκλείστηκε πάνω από το 50%.

Η ερώτησή μου αφορά σε ζητήματα που έχουν σχέση με την τους πόρους της επόμενης ΚΑΠ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υποχρεώσεις σας εντός του 2021 είναι πολύ σημαντικές και απαιτούν υψηλό συντονισμό ενεργειών και έγκαιρη λήψη αποφάσεων, σε ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με

1) την κατάρτιση και διαβούλευση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί στην ΕΕ έως το τέλος του έτους,

2) την οριστικοποίηση του πλαισίου χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων για τη διετία 2021-2022, και την προοπτική τους στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2023 και

3) τον προγραμματισμό για την κατανομή και τη δέσμευση των πρόσθετων κοινοτικών πόρων που διατέθηκαν στη χώρα μας για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο παριστάμενος προκάτοχός σας Υπουργός για να ξεπεράσει την κριτική που του κάναμε για την καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης μας παρουσίασε μια SWOT ανάλυση, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στα επίδικα της νέας πολιτικής πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.»

Δευτερολογία Β. Αποστόλου:

«Δεσμευτήκατε, εμείς θα σας παρακολουθούμε, θα καταθέτουμε πάντα προτάσεις και βέβαια θα σας κρίνουμε για την αποτελεσματικότητά σας.

Τα χρήματα που δώσατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπολείπονται των αναγκών.

Σας προτείνω: το Γενικό Λογιστήριο τους κράτους ενισχύθηκε πρόσφατα με 450 εκατ. ευρώ από επιστροφές προστίμων που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας για τη κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, επί δικών σας κυβερνήσεων την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Η επιστροφή αυτή έγινε χάρις στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα αυτά είναι των αγροτών. Χρησιμοποιήστε τα τώρα που τα έχει ανάγκη.

Η δική μας Κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ έδωσε τις μεγάλες μάχες κατά της εξωτερικής σύγκλισης και υπέρ του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, συνάπτοντας νωρίς συμμαχίες με ισχυρές χώρες.

Εσείς, ο προκάτοχος σας, παρότι βάδισε στα δικές μας θέσεις, δεν έδωσε συνέχεια στην προσπάθειά μας. Ούτε φαίνεται να επέμενε στη διεκδίκηση της πραγματικής εξαίρεσης από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τους ελέγχους και την δημοσιονομική πειθαρχία των μικροκαλλιεργητών, τουλάχιστο αυτών που λαμβάνουν ενισχύσεις κάτω των 1250 ευρώ που είναι το 60% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων.

Θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα αν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, με βασικότερα τη μη ένταξη εκτεταμένων περιοχών στην κατηγορία των επιλέξιμων εκτάσεων αλλά και τον υπολογισμό τους στην εξωτερική σύγκλιση.

Είναι κρίμα να έχουμε διασφαλίσει τόσες εκτάσεις και να μην έχουμε ετοιμάσει το απαραίτητο υπόβαθρο.

Κανένας ανασχεδιασμός δεν έχει γίνει για την διαβούλευση λόγω κορωνοϊού. Αυτό μόνο προετοιμασία δεν είναι για τη νέα ΚΑΠ.

Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ιδέα τι του ξημερώνει και πως θα πρέπει να προετοιμαστεί.

Σας δώσαμε έτοιμα πολλά πράγματα. Μη χάνετε το χρόνο που κερδήθηκε από εμάς. Κλείνω με μία φράση: Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η μεταβατική περίοδος; Θα είχε εκτροχιαστεί η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία