Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Νόμος θα ορίζει χρονικό ορίζοντα πληρωμής αγροτών από εμπόρους

Την κατάθεση, το αμέσως επόμενο διάστημα, νομοσχεδίου που θα ορίζει χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αγροτών από τους αγοραστές των προϊόντων τους προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

υπαατ_βουλη

35
0

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην προστασία των παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές και θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών. Εκτός της υποχρέωσης αναγραφής χρονοδιαγράμματος πληρωμών στα συμβόλαια που θα συνάπτονται, προβλέπεται και η σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού που θα εξασφαλίζει την τήρησή του.

 Όπως υποστήριξε ο υπουργός, θα επιτρέπει στους αγρότες «να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση, θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών των προϊόντων τους».

Στήριξη ελαιοπαραγωγών

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Λιβανός έδωσε εκ νέου εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει μόνον τους κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς στο πλαίσιο του Μέτρου 21 που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κιναλ, Βασίλη Κεγκέρογλου, εξήγησε μέσες άκρες ότι αν και υπάρχουν πολλά αιτήματα στήριξης από τον αγροτικό κόσμο, τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν την εξυπηρέτηση όλων των διεκδικήσεων και απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για άλλους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής που θα στηριχθούν οικονομικά από την πολιτεία.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου ότι θα επανεξετάσει όλες τις περιπτώσεις εκείνων των κατ’ επάγγελμα αγροτών που για γραφειοκρατικούς λόγους εξαιρέθηκαν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον τρόπο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στα πλαίσια των δηµοσιονοµικών περιθωρίων που υπάρχουν, να ενισχύσει με πρόσθετο πρόγραμμα όσους δεν έχουν τύχει καμίας ενίσχυσης από τις χρηµατοδοτήσεις και είναι πληττόμενοι παραγωγοί ελαιολάδου αλλά και άλλων προϊόντων.

 
Τα βασικά σημεία της απάντησης του υπουργού αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τις αθέμιτες πρακτικές:

Απέναντι στην πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδίπλωσε μια τεράστια ασπίδα προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Το 2020 διατέθηκαν 24 δις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας ενώ το 2021 έχουν προϋπολογιστεί 7,5 δις για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, συνεχώς ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση μας στάθηκε δίπλα στον έλληνα αγρότη.

Από τα  426 εκατομμύρια, αποτελούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που έχουν διατεθεί προς τους Έλληνες αγρότες, έχουν εκταμιευτεί 270 εκατομμύρια.

Στην μεγάλη κρίση του Ιανού, ήταν η δική μας Κυβέρνηση, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, που έδωσε το σήμα στην διοίκηση του ΕΛΓΑ, στον Αντρέα Λυκουρέντζο, οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα, ώστε να δωθούν αποζημιώσεις σε χρόνο-ρεκόρ. Παλαιότερα έπαιρναν τρία και τέσσερα χρόνια για να δοθούν.

Καταβλήθηκαν €46,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι αγρότες μας απαλλάχθηκαν από τα τέλη εκτίμησης”.

«Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προχωράμε στον εκσυγχρονισμό και στην καθετοποίηση των παραγωγικών γραμμών. Στοχεύουμε στον αγρότη-επιχειρηματία και στην καθετοποίηση, που θα επιτρέψει την μεγιστοποίηση του αγροτικού εισοδήματος. Στην ανάδειξη ισχυρών συλλογικών σχημάτων, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ισχύος των παραγωγών μας».

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης και διασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών μας, θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή τις επόμενες ημέρες, ένα νομοσχέδιο υπέρ των παραγωγών μας, το οποίο θα τους προστατεύει από τις αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους. Που θα επιτρέπει στους αγρότες μας να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση, που θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών των προϊόντων τους.

Που θα ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν την δραστηριότητα τους και τη ζωή τους. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει και έναν ελεγκτικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσει την τήρησή του. 

Σύντομα το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου και προσδοκώ το κόμμα σας, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου έχετε καταψηφίσει μέτρα στήριξης των παραγωγών μας, θα το υπερψηφίσετε».

 

Τα βασικά σημεία της απάντησης του κ. Λιβανού αναφορικά με τα μέτρα στήριξης στον αγροτικό τομέα:

- Η κυβέρνηση, πιστή στο πρόταγμα της να ενισχύσει όλους τους παραγωγούς που πλήττονται από την πανδημία, προχώρησε, για πρώτη φορά στην ιστορία, στην ενίσχυση του κλάδου του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 21 με προϋπολογισμό €126 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του ελαιολάδου.Το μέτρο αυτό εξάντλησε πλήρως τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, όντας το μέγιστο που μπορούσε να δοθεί βάσει του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, που ορίζει ότι το ανώτατο όριο χρηματοδότησης είναι το 2% των πόρων της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΠΑΑ καθέ κράτους-μέλους.

- Το μέτρο αποφασίστηκε να αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων έως και τη λήξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2020.

- Ρωτάτε το γιατί επιλέγησαν μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και δεν εντάχθηκαν οι ετεροεπαγγελματίες και οι μικροί παραγωγοί.

Σας απαντώ ότι η απόφαση ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών ήταν στοχευμένη στον επαγγελματία αγρότη, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή, που αποτελεί την μεγαλύτερη καλλιέργεια στη χώρα μας.

- Η ενίσχυση δόθηκε διότι επλήγη το εισόδημα τους από την πανδημία, επλήγη δηλαδή η δραστηριότητα τους από την οποία διασφαλίζουν τα προς το ζην.

- Οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν και από αλλού εισοδήματα. Προσοχή δεν λέω ότι δεν επλήγησαν από την πανδημία. Είχαν λαμβάνειν, όμως και από άλλες πηγές. Ο κατ’ επάγγελμα αγρότης, όμως, δεν είχε να λάβει από αλλού.

- Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να ενισχυθεί με το μέτρο αυτό. Ένα μέτρο που έτυχε τεράστιας αποδοχής στην κοινωνία, αφού υποβλήθηκαν 144.354 αιτήσεις, με συνολικό ποσό αιτούμενης ενίσχυσης €126.919.277.

- Στην Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς επιλέξιμοι κρίθηκαν 29.251 δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης €30,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2ο μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε πανελλαδικά.

- Σημειώνω ότι η Κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο εξέτασης όλων των αιτημάτων ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες, την ενίσχυση όσων δεν έχουν λάβει έως σήμερα καμία ενίσχυση.

- Δεν μπορώ να σας πω, αυτή τη στιγμή, κάτι περισσότερο. Διεκδικούμε και αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε τους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία. Είναι ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησής μας να βρει τρόπους για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας και σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν- όχι μόνο στην ελαιοποιήσιμη ελιά, που ενδιαφέρει και σας κι εμένα, λόγω καταγωγής –το οποίο θα μπορούσαμε να ενισχύουμε τους Έλληνες παραγωγούς. Κι αυτό γιατί η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει και ουσιαστικά και πολιτικά την κοινωνικής της ευαισθησία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία